Căsnicia nu este pentru tine, de Seth Adam Smith

ACT si Politon
21-11-2016
0 comentarii

Articolul „Marriage isn't for you” (Căsnicia nu este pentru tine) a înregistrat peste treizeci de milioane de accesări și a fost tradus în peste douăzeci de limbi.

 

Fiind însurat de doar un an și jumătate, am ajuns recent la concluzia că, de fapt, căsnicia nu este pentru mine.

Acum, înainte să te lansezi în presupuneri, citește mai departe.

Am cunoscut-o pe soția mea în liceu, pe când aveam amândoi cincisprezece ani. Am fost prieteni timp de zece ani până ce… până ce ne-am decis că nu mai voiam să fim doar prieteni. :) Recomand cu tărie ca prietenii buni să se îndrăgostească. Toată lumea va avea parte de vremuri bune.

Și totuși, faptul că m-am îndrăgostit de prietena mea cea mai bună nu m-a împiedicat să fiu cuprins de anumite temeri și anxietăți privind însurătoarea. Cu cât Kim și cu mine abordam mai mult problema căsătoriei, cu atât simțeam că mă cuprinde mai tare o teamă paralizantă. Eram oare pregătit? Făceam alegerea potrivită? Era Kim persoana potrivită cu care să mă însor? Avea să mă facă fericit?

Apoi, într-o noapte fatidică, i-am împărtășit aceste gânduri și neliniști tatălui meu.

 

Poate că trecem cu toții prin momente în viața noastră când simțim că timpul încetinește și aerul devine tihnit și totul din jurul nostru pare să încremenească, făcând din acel moment unul pe care nu-l vom uita niciodată.

Răspunsul tatălui meu la neliniștile mele a fost un astfel de moment pentru mine. Cu un zâmbet atotștiutor, mi-a spus: „Seth, ești cât se poate de egoist. Așa că o să simplific eu lucrurile pentru tine: căsnicia nu este pentru tine. Nu te căsătorești ca să te faci pe tine fericit, te căsătorești ca să-l faci fericit pe celălalt. Mai mult decât atât, căsnicia nu este pentru tine însuți, tu te căsătorești pentru o familie. Nu doar pentru socri și toate celelalte prostii, dar pentru viitorii tăi copii. Cine vrei să te ajute să-i crești? Cine vrei să-i influențeze? Căsnicia nu e pentru tine. Nu e despre tine. În căsnicie contează persoana cu care te-ai căsătorit.”

În acel moment precis, am știut că prietena mea Kim era persoana potrivită cu care să mă însor. Mi-am dat seama că voiam să o fac fericită; să o văd zâmbind în fiecare zi, să o fac să râdă în fiecare zi. Voiam să fac parte din familia ei, și familia mea voia să facă parte din viața noastră. Și, gândindu-mă la toate acele momente în care o văzusem jucându-se cu nepoatele mele, am știut că ea era cea cu care doream să-mi construiesc propria familie.

Sfatul tatălui meu a fost deopotrivă șocant și revelator. Era complet contrar „filosofiei comerciale” din ziua de azi, care spune că dacă ceva nu te face fericit, atunci poți returna acel ceva, luând altceva în loc.

Nu, o căsnicie adevărată (și dragostea adevărată) nu este niciodată despre tine. Este despre persoana pe care o iubești – dorințele ei, nevoile ei, speranțele și visurile ei. Egoismul întreabă „Mie ce-mi iese din asta?”, în vreme ce Dragostea întreabă „Ce pot să dăruiesc?”

Cu ceva vreme în urmă, soția mea mi-a arătat ce înseamnă să iubești altruist. Mai multe luni la rând, temerile și resentimentele îmi înăspriseră inima. Și-apoi, după ce presiunea se acumulase până în punctul în cere niciunul dintre noi n-o mai putea suporta, au izbucnit emoțiile. Am fost crud. Am fost egoist.

Dar, în loc să-mi răspundă cu același nivel de egoism, Kim a făcut ceva puțin spus minunat – și-a revărsat iubirea asupra mea. Lăsând la o parte toată durerea și suferința pe care i le pricinuisem, m-a luat drăgăstoasă în brațe și mi-a alinat sufletul.

Mi-am dat seama că uitasem de sfatul tatălui meu. În vreme ce Kim își îndeplinise rolul în această căsnicie și mă iubise, rolul meu în căsnicie devenise despre mine. Această descoperire groaznică m-a făcut să plâng, și i-am promis soției mele că mă voi strădui mai tare.

Tuturor celor care citesc acest articol – fie că sunteți căsătoriți, aproape căsătoriți, singuri, sau chiar celibatari convinși – vreau să știți că, în realitate, căsnicia nu este pentru voi. Nicio relație de iubire nu este. Ele sunt despre persoana pe care o iubiți.

Și, în mod paradoxal, cu cât o iubiți mai mult pe acea persoană, cu atât primiți voi mai multă iubire. Și nu doar din partea partenerului sau partenerei, dar și din partea prietenilor lor, a familiilor lor și a atâtor oameni pe care nu i-ați fi cunoscut niciodată dacă iubirea voastră ar fi rămas egoistă.

 

 

Seth Adam Smith

 

Articol preluat și tradus de pe blogul lui Seth Adam Smith

Traducere din limba engleză de Lavinia Vasile.

 

 

Cartea Viața ta nu este pentru tine, de Seth Adam Smith

 

Comentarii (0)

Scrie un comentariu