Cele 7 obişnuinţe ale persoanelor extraordinar de eficace, Stephen R. Covey

ACT si Politon
09-11-2015
0 comentarii

Cele 7 obişnuinţe ale persoanelor extraordinar de eficace, de Stephen R. Covey, este un audiobook disponibil la ACT şi Politon, bestseller internaţional vândut în peste 25 de milioane de exemplare şi tradus în 40 de limbi. Autorul vine cu o abordare inovatoare a obiectivelor pe care ni le stabilim şi ne arată cum să fim eficace printr-o serie de principii pe care le consideră universal valabile şi mereu aplicabile.

Stephen R. Covey consideră că felul în care noi vedem lumea se bazează exclusiv pe percepţiile noastre. Astfel, pentru a genera schimbare în exterior este necesar să ne schimbăm noi înşine, iar pentru a reuşi să ne schimbăm trebuie să învăţăm să ne modificăm percepţiile. Autorul a studiat conceptul de "succes" în literatura de specialitate în profunzime şi a descoperit că, iniţial, fundamentul succesului era reprezentat prin "Etica caracterului" (integritate, umilitate, fidelitate, temperament, curaj, dreptate, simplitate, modestie). Începând cu anii 1920, această perspectivă s-a schimbat către ceea ce Covey numea "Etica personalităţii" (succesul este o funcţie a personalităţii, imaginii publice, atitudinii şi comportamentului).

 

Care sunt cele 7 obişnuinţe ale persoanelor extraordinar de eficace

În timpul vieţii, Stephen R. Covey a inspirat mulţi oameni prin puterea principiilor universale. Mesajul său era unul simplu: succesul şi abundenţa din viaţă depind de principiile după care ne ghidăm. El spunea mereu că există trei constante în viaţă: schimbarea, alegerile şi principiile după care ne ghidăm.

 

1. Fii proactiv

Primul obicei se concentrează pe conceptul de "responsabilitate", insistând pe ideea că noi alegem scenariul după care ne trăim vieţile. Astfel, este necesar să fim conştienţi de asta, să fim proactivi şi să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre.  Suntem capabili să ne examinăm propriile acţiuni, să decidem cum ne vedem pe noi înşine şi să ne controlăm propria eficacitate. Oamenii proactivi sunt conştienţi că au responsabilităţi şi răspund situaţiilor, fără a reacţiona la ele.

 

2. Începe cu finalul în minte

Al doilea obicei ne spune că este important să pornim la drum cu o destinaţie foarte clară în minte. Astfel, el ne încurajează să ne folosim imaginaţia şi să vizualizăm ce ne dorim să devenim şi loculo în care vrem să ajungem, lăsând astfel conştiinţa să ne ghideze prin valori.

Mulţi dintre noi lucrăm constant pentru a obţine o promovare, un salariu mai mare, mai multă recunoaştere, însă nu ne oprim să vedem care este semnificaţia mai profundă a acestor activităţi. Nu ne oprim să vedem dacă toate aceste lucruri chiar contează despre noi. Acest al doilea obicei despre care ne vorbeşte Stephen Covey ne ajută să ne asigurăm că acel final pe care-l vizualizăm este ceva care chiar contează pentru noi.

 

3. Dă prioritate priorităţilor

Pentru a fi eficienţi, este necesar să punem lucrurile importante pe primul loc şi să avem disciplina de a ne organiza ziua de lucru după lucrurile care sunt importante, nu urgente. Acest obicei se concentrează pe obiective şi pe execuţie în funcţie de priorităţile nor zilnice.

Acest obicei ne ajută să fim disciplinaţi şi să rămânem pe drumul pe care ni l-am stabilit, chiar dacă asta înseamnă să facem o activitate pe care nu ne dorim s-o facem.

 

4. Gândeşte în termeni de câştig-câştigi

Al patrulea obicei povesteşte despre relaţii interdependente eficiente, care se bazează pe situaţii de câştig pentru toate părţile implicate. Aceasta este o paradigmă a relaţionării care urmăreşte acorduri mutual benefice şi satisfăcătoare. În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie să luăm în considerare opţiunea de a nu încheia niciun acord.

 

5. Caută mai întâi să înţelegi şi apoi să fii înţeles

Înainte să venim cu sfaturi altor oameni, să sugerăm soluţii sau să interacţionăm cu ei, e necesar să înţelegem perspectiva lor printr-o ascultate empatică. Noi avem tendinţa de a prescrie soluţii înainte de a diagnostica problema, când lucrurile ar trebui să se întâmple invers.

 

6. Acţionează sinergetic

Acest obicei ne încurajează să fim încrezători în comunicarea eficientă şi să căutăm modalităţi de a rezolva diferenţele de opinie prin înţelegere mutuală, aceasta fiind calea spre o soluţie care să funcţioneze pentru toată lumea. În plus, este necesar ca oamenii să poată lucra eficient împreună, pentru a atinge obiective de echipă.

 

7. Ascute fierăstrăul

Acest obicei se concentrează pe înnoirea constantă. Stephen R. Covey ne spune să ne luăm timp pentru a ne dezvolta capacitatea prin reînnoire fizică, mentală, socială, emoţională şi spirituală. Încearcă să păstrezi un echilibru între toate acestea.

Stephen R. Covey povesteşte aici despre "spirala ascendentă", care duce în definitiv la schimbare, progres şi îmbunătăţiri constante. Această spirală constă în trei secvenţe: învaţă, ia-şi angajamentul şi implementează. Conform autorului, este important să ne educăm conştiinţa constant pentru a creşte şi dezvolta această spirală. Ideea înnoirii prin educaţie ajută la libertate personală, securitate, înţelepciune şi putere.

 

Stephen Covey (24 octombrie 1932 - 16 iulie 2012) a fost un autor, om de afaceri şi speaker american prolific. Autor de succes şi lider de opinie, Covey a publicat şi alte titluri printre care se află "A treia cale", "Rezultate previzibile în vremuri imprevizibile", "A opta treaptă a înţelepciunii", "Managementul timpului", "Etica liderului eficient". A fost şi profesor în cadrul Jon M. Huntsman School of Business a Universităţii de Stat Utah.

 

Audiobookul Cele 7 obişnuinţe ale persoanelor extraordinar de eficace are o durată totală de 16:21:07. Puteţi asculta titlul în lectura plăcută a lui Nae Alexandru.

 

 

 

 

 

Alegeți formatul preferat și comandați cartea audio „Cele 7 obișnuințe ale persoanelor extraordinar de eficace” de Stephen R. Covey

 

carte-audio audio-downloud
Comentarii (0)

Scrie un comentariu