Cum şi când au apărut primele audiobookuri

Începuturile şi primii ani

 

Iniţial, ideea înregistrării de audiobook-uri a apărut în Marea Britanie, în anii '20, în perioada în care Royal National Institute for the Blind (RINB) căuta şi testa modalităţi de producţie a cărţilor vorbite pe care să le poată asculta oamenii parţial sau complet orbi. La scurt timp, în 1934, a fost înregistrată prima carte vorbită, în Statele Unite ale Americii, pentru proiectul "Cărţi pentru adulţii orbi". Cărţile vorbite au ajuns rapid şi în Marea Britanie, iar în 1935 Royal National Institute for the Blind au oferit primele cărţi în format audio oamenilor parţial sau complet orbi. Acestea includeau înregistrări după "Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd" de Agatha Christie şi "Typhoon" de Joseph Conrad. Fiecare înregistrare dura aproximativ 25 de minute, iar cărţile erau înregistrate pe câte 10 discuri. Fiecare disc era ascultat la gramofon. Următoarele înregistrări conţineau fragmente din Biblie, poezii ale lui Edgar Allan Poe, Declaraţia de Independenţă şi alte documente istorice, piese de teatru ale lui Shakespeare şi alte opere la fel de cunoscute la nivel internaţional. În 1940, studio-ul de înregistrare şi producţie utilizat de RNIB a fost distrus în timpul răboiului, însă a fost înlocuit cu unul temporar,  bombardat câteva luni mai târziu. Fundaţia Americană pentru Orbi le-a trimis alte ace de gramofon, iar înregistrările cărţilor vorbite au continuat. 

 

 

 

De la gramofon la casete

 

Tehnologia a schimbat modalităţile de înregistrare, iar în 1960 cărţile vorbite erau disponibile pe casete cu bandă magnetică. La câţiva ani după, în 1969, cărţile audio erau înregistrate pe casete audio. Acestea erau uşor de produs, de transportat şi de utilizat, fiind compacte. Cărţile vorbite erau din ce în ce mai răspândite, fiind disponibile şi în librării. Acest lucru s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, mai ales odată cu apariţia CD-urilor, la începutul anilor 80. Din acest moment, piaţa cărţilor audio a început să crească şi mai mult şi mai repede.

 

De la CD-uri la variantele de Download

 

Cărţile vorbite pe CD-uri au câştigat şi mai multă popularitate în anii '90, multe dintre best seller-urile internaţionale fiind disponibile şi în variante audio. Mai mult, mediul online şi noile media favorizează multiple formate, disponibile imediat, în varianta de download. Cărţile audio pot acum ajunge la oameni prin simpla apăsare a câtorva click-uri. Mai mult, există din ce în ce mai multe platforme online de pe care se pot descărca cărţi în format audio, Audible.com fiind dintre cele mai cunoscute.

 

Care este viitorul?

 

Cărţile audio sunt din ce în ce mai des întâlnite şi pe piaţa din România, chiar dacă piaţa este încă în perioada de dezvoltare. În prezent, producţia unui audiobook necesită un narator care să citească textul într-un studio pe parcursul a mai multe ore. Munca pentru producţia unei cărţi audio este uşor sentenţioasă, însă rezultatele sunt pe măsură.  Putem spune că, din observaţiile noastre, oamenii sunt determinaţi să opteze pentru consum de informaţie în orice formă, îm orice moment al zilei, luând în considerare contextul în care trăiesc, unul agitat şi grăbit. Aşadar, cărţile audio sunt o alternativă necesară şi facilă pentru toţi. foto: Static.squarespace.com  

Comentarii (0)

Scrie un comentariu