"Hectare de diamante", un clasic al cărților motivaționale

ACT si Politon
19-01-2015
0 comentarii

Un titlu de marcă propus deACT și Politon este deja clasica prelegereHectare de diamante (original, Acres of Diamonds), a lui Russel H. Conwell, publicată pentru prima dată în 1890 și ajungând imediat să fie un pilon al cărților motiavaționale și despre succes, totodată poate cea mai reprezentativă carte a curentului New Thought (Noua Gândire, cunoscută și sub numele de Gândirea mai înaltă), una dintre cele mai importante mișcări spirituale ale Americii secolului al XIX-lea.

Povestea Hectarelor de diamante începe de la o simplă fabulă arabă, unde un om, dorind cu orice preț să se îmbogățească și să găsească diamante, își vinde toată averea, chiar și proprietatea sa, pentru a porni în căutarea lor. În timp ce îți risipește viața și banii vânând fantome, noul proprietar al casei sale descoperă în scurt timp o bogată mină de diamante chiar în fosta curte a celui plecat.

 

Sapă în propria ta curte ar putea fi motto-ul cărții Hectare de diamante, a lui Russel H. Conwell, care poate fi găsită în limba română la ACT și Politon, prin traducerea lui Nicolae Pintea, disponibilă atât în variantă tipărită, dar și audiobook (format MP3), în lectura actorului Alexandru Nicolae Mihai.

 

Adevărata bogăţie se dobândeşte încercând să răspunzi nevoilor comunităţii tale şi având grijă să nu cazi pradă lăcomiei şi egoismului.

 

Lecția lui Conwell și ideea de bază a prelegerii este aceea că omul nu are nevoie să caute în altă parte oportunități pentru împlinire și bogăție, iar resursele pentru a atinge tot ceea ce vă doriți sunt mereu lângă voi, în propria voastră comunitate.

 

Conwell spune o serie de poveşti cu tâlc despre succes, despre genialitate chiar, iar pilda care se desprinde este aceeaşi: drumul către fericire şi succes este unul simplu, dar majoritatea oamenilor fac greşeala de a străbate în schimb cărări întortocheate, ce nu duc nicăieri. Hectarele de diamante, adică oportunităţile de înavuţire, sunt la îndemâna tuturor. Căci adevărata bogăţie se dobândeşte încercând să răspunzi nevoilor comunităţii tale şi având grijă să nu cazi pradă lăcomiei şi egoismului.

 

Hectare de diamante ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru oricine caută să se autodepășească. Fie că este vorba despre un copil, un adolescent, un om de afaceri deja de succes sau un bătrân care tocmai a ieșit la pensie, poveștile lui Russel H. Conwell nu au limită de vârstă, de gen, de gust sau de profesie. Audiobookul Hectare de diamante, împreună cu cartea tipărită, pot reprezenta un cadou ideal oricând și pentru oricine, iar cu siguranță va fi unul ce nu va fi dat ușor dar uitării.

 

***

  

Russell H. Conwell (1843–1925), supranumit şi „milionarul lefter“, a fost un pastor baptist american, avocat, scriitor şi probabil cel mai mare orator motivaţional al epocii sale. După ce a absolvit cursurile Universităţii Yale, a luptat cu eroism ca voluntar în Războiul Civil. Întâmplările de pe front i-au marcat profund existenţa. Dintr-un ateu convins, Conwell a devenit un creştin fervent. A fondat Universitatea Temple din Philadelphia şi a fost deopotrivă fondator şi pastor al Templului Baptist, una dintre cele mai mari biserici baptiste la acea vreme.

 

Prelegerea motivațională Hectare de diamante l-a făcut pe Conwell cunoscut publicului din întreaga lume. Susţinut de peste 6.000 de ori de la publicare, discursul, considerat unul dintre cele mai bune scrise vreodată, oferă lecţii valoroase pentru oricine caută calea spre prosperitate.

 

Comentarii (0)

Scrie un comentariu