Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin. Ediția a II-a

(1) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-630-303-150-7

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
36,75 Lei PRP:49,00 Lei Salveaza 25%
Adaugă la favorite

Descriere

Trăiește bine, cheltuiește mai puțin

ACT și Politon vă oferă cartea Trăiește bine, cheltuiește mai puțin: 12 secrete pentru o viață mai bună (Living Well, Spending Less: 12 Secrets Of The Good Life), de Ruth Soukup.

Autoarea abordează spectrul cheltuirii și economisirii banilor, dintr-o perspectivă creștină, oferind exemple de pilde și citate care vin întru susținerea principiilor pe care ea le exprimă.

Această carte se bazează pe lecții dure, învățate din propriile greșeli ale lui Ruth Soukup. Ea spune: „Pentru că sunt creștină, se bazează, de asemenea pe ce m-a învățat Biblia despre viața bună și, ca atare, include unele versete biblice. Sper și mă rog să fii provocată în timp ce citești această carte – provocată să-ți reevaluezi prioritățile și să faci modificările necesare care vor avea ca rezultat nu numai un cont bancar mai mare, ci și o viață mai bună, plină de mulțumire, sens și bucurie. Nu va fi ușor – schimbarea de durată presupune muncă grea –, dar te rog să mă crezi când îți spun că recompensele merită efortul.”

„Nicio slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona.” (Luca 16:13)

Supraconsumul și satisfacerea necontrolată a oricăror dorințe – fie că este vorba de mâncare, alcool, droguri sau posesiuni – îi vor distruge pe oameni, în cele din urmă. Cheltuitul în exces și dorința de a avea mai mult sunt dependențe ca oricare altele, care trebuie temperate pentru a putea supraviețui.

Pagina web oficială a acestei cărți poate fi accesată AICI

Cu ajutorul acestei cărți vă puteți dezvolta disciplina de a controla cheltuielile, de a consuma mai puțin, de a vă încadra într-un buget anume sau de a economisi pentru viitor. Nu puteți avea o viață cu adevărat productivă, mulțumită și plină de bucurie, dacă finanțele voastre sunt un haos. O viață bună și stabilitatea merg mână în mână.

Citiți mai multe informații despre cartea "Trăiește bine, cheltuiește mai puțin"

Trăiți bine

„Aceia care vor să se îmbogățească, dimpotrivă, cad în ispită, în laț, și în multe pofte nesăbuite și vătămătoare care cufundă pe oameni în prăpăd și pierzare. Căci iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor; și unii, care au umblat după aceasta, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri” (Apostolul Pavel)

Propria transformarea a autoarei acestei cărți, din dependentă de cumpărături într-un expert în „economisirea banilor”, nu s-a produs peste noapte. „Nu m-am trezit într-o dimineață declarând: Astăzi nu-mi mai pasă de lucrurile din această lume. Astăzi nu mai cumpăr, nu mai tânjesc și nu mai încerc să-mi umplu viața cu lucruri care nu satisfac.”

Ruth Soukup spune că deși vrea să creadă că această carte vă poate schimba viețile, realitatea este că adevărata schimbare va veni numai prin rugăciune. În această carte, autoarea vorbește despre alegerea mulțumirii, despre cum să vă găsiți punctul optim, despre cum să vă stabiliți țeluri, cum să deveniți mai disciplinați, cum să vă eliberați viața de dezordine, să vă stabiliți un buget, să economisiți mai mulți bani pentru mâncare, să vă păstrați casa curată, să învățați să apreciați tot ce banii nu pot cumpăra.

Cum considerați că vă afectează accentul pe care societatea îl pune pe avere, succes și posesiuni? Vă regăsiți deseori tânjind după lucruri mai bune și mai frumoase? Identificați orice schimbări pe care aveți nevoie să le faceți în dorințele și motivațiile cele mai profunde ale voastre. Dedicați-vă timp, în fiecare zi, să vă rugați pentru transformare. Dumnezeu vă va schimba inima.

Uneori, spune autoarea, lumea pare o reclamă imensă, care conspiră să spună că încă nu aveți ce e necesar pentru fericire și succes. Ideea că ceea ce aveți este destul, este promovată foarte rar. Mulțumirea, nu vinde.

Este esențial să vă clarificați ce anume este important în viețile voastre, altfel este ușor să fiți purtați pe val de orice vă iese în cale. Stabilirea propriilor priorități este doar primul pas. Ca ființe umane, oricât de mult ați avea, e ușor să vedeți ce face, ce este sau ce are altcineva și să vă doriți dintr-odată acel ceva pentru voi înșivă.

Adevărata mulțumire nu va fi găsită niciodată dacă priviți afară. Dacă vă luptați cu dorința de a avea lucrurile pe care le vedeți în jurul vostru, trebuie să renunțați la a vă mai uita. Succesul sau talentul altui om nu îl neagă pe al vostru.

„Avem felurite daruri, după harul ce ni s-a dat.” (Romani 12:6)

„E ușor să ne aducem grijile și cererile înaintea lui Dumnezeu. Uneori tratăm rugăciunea ca pe un restaurant fast-food, lătrând comanda ca să intrăm, să ieșim și să terminăm odată. Ăă, bine, în regulă, Doamne… Aș vrea niște bunăvoință, binecuvântări și o porție dublă de răbdare astăzi. O, și ce-ar fi să dai de la tine și puțină vindecare?

Ocolirea ispitei de a dori mai mult înseamnă și ocolirea ispitei de a cumpăra mai mult. Cu ajutorul acestei cărți puteți învăța că o viață de reală mulțumire este o viață pentru care trebuie să trudiți și una pe care trebuie să o alegeți activ. Acordați-vă timp să vă identificați prioritățile și să știți ce contează cu adevărat în viață. Unde se află pasiunea voastră? Ce vă place să faceți cel mai mult?

Punctul optim este acel moment special în care sunteți capabili să faceți ce simțiți cel mai mult că sunteți meniți să faceți, acel ceva ce iubiți, acel ceva la care sunteți grozavi, acel ceva care face ca viața să merite să fie trăită.

Există o diferență mare între a dori ce nu aveți doar de dragul de a dori mai mult și a dori să faceți altceva pentru că știți că acolo sunteți meniți să fiți. De cele mai multe ori este dificil a găsi echilibrul între a tânji sănătos după ceva mai mult și a alege pacea, oricare ar fi circumstanțele ei.

Oricare ar fi etapa vieții în care vă aflați, aveți oportunități să învățați mai mult, să vă dezvoltați mai mult, să dăruiți mai mult. Dacă vă găsiți punctul optim, înseamnă să ascultați acea voce firavă din interiorul vostru care spune: Scoate ce e mai bun din ceea ce ești acum. Învață. Crește. Dezvoltă cine ești și ce ești.

Orice om este binecuvântat cu un set de daruri și abilități speciale. Toate darurile vin de la Dumnezeu, pentru a-L sluji și a-L slăvi: „Darurile sunt felurite, dar același Duh. Și felurite slujiri sunt, dar același Domn. Și lucrările sunt felurite, dar este Același Dumnezeu care lucrează toate în toți”. (1 Corinteni 12:4-6)

Poate că încă nu știți care este punctul vostru optim. Poate că vă îngrijorați că nu sunteți încă suficient de buni sau de deștepți sau organizați. Ruth Sokup spune că saltul cel mai palpitant pe care îl puteți face vreodată este să vă aruncați în necunoscut și să urmați un vis chiar dacă încă nu știți dacă are să se împlinească.

Ruth Soukup vă provoacă să vă găsiți acel punct optim. Petreceți puțin timp gândindu-vă la visurile și pasiunile voastre. Petreceți apoi ceva timp ascultându-vă nemulțumirile. Luați în considerare propriile daruri și talente. Care sunt domeniile voastre de competență? Aprindeți-vă scânteia dinăuntru și oferiți-vă permisiunea să încercați, să săriți cu capul înainte, chiar dacă asta înseamnă să riscați eșecul.

„Descoperă mai întâi cine ești, abia apoi îmbracă-te corespunzător.” (Epictet)

Ruth Soukup spune că este sigură ca fiecare om se poate gândi la cel puțin o persoană din viața sa care are mult succes, care este extrem de ambițioasă și orientată spre atingerea țelurilor. Este persoana care lansează clișee uzate precum: „Pentru a avea succes nu trebuie decât să îți stabilești niște țeluri” sau „propune-ți să atingi luna de pe cer și chiar dacă dai greș. Vei ateriza printre stele.” Acea persoană e aproape ca și cum ar fi descoperit un ghid secret al vieții. V-ați întrebat vreodată ce anume o deosebește pe acea persoană de ceilalți?

Oamenii cei mai fericiți, cei mai de succes și cei mai împliniți, chiar au un ghid secret pentru viețile lor. Și-au făcut timp să vizualizeze cum ar arăta viețile lor dacă nimic nu le-ar sta în cale.

„Nu e suficient să ai o viziune în minte despre cum ți-ai dori să poată fi viața ta. Nu e suficient să ai o imagine vagă sau un vis nedeslușit, cu ochii deschiși, despre ce ți-ar plăcea să realizezi într-o zi. Trebuie chiar să-ți faci timp – fie că e vorba de cinci minute sau de cinci ore – să le așterni pe hârtie. Dacă îți faci timp să așterni pe hârtie viziunea ta asupra viitorului, nu doar că ești forțat să te autoevaluezi și să decizi ce e mai important, ci ești motivat și să dai curs acelor visuri. Dacă le așterni pe hârtie, le faci reale. Și, odată ce sunt reale, nu le poți ignora.”

Iată câteva ponturi practice pe care Ruth Soukup le oferă pentru stabilirea eficace și concretă a țelurilor:

  • Clarificați-vă obiectivul;
  • Fixați-vă un termen limită;
  • Fragmentați țelurile mari;
  • Urmăriți-vă progresul;
  • Creați răspundere;
  • Sărbătoriți-vă succesul.

Mai puține lucruri înseamnă mai multă bucurie.

„Sunt atâtea momente în care cumpăr lucruri pentru că sunt plictisită sau nefericită, doar ca să umplu golul.”

Lucrurile nu sunt rele sau periculoase, însă într-o lume în care se exprimă mereu ideea că ceea ce aveți nu este suficient de bun, iubirea de lucruri vă poate consuma atât de ușor. Goana după toate aceste lucruri (mai multe jucării, haine mai drăguțe, mașină mai mare și mai frumoasă, PC mai nou, etc) vă face să uitați tot ce contează de fapt.

Cheltuiți mai puțin

„Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu-i avem, pentru a impresiona oameni pe care nu-i simpatizăm” (Dave Ramsey)

Pentru unii oameni, acea tendință de a cheltui în exces se extinde până la un teritoriu și mai periculos – acela al unei dependențe serioase de cumpărături sau o tulburare de cumpărat compulsivă. Pe lângă faptul de a cheltui în mod regulat peste buget, semnele unei probleme serioase includ a cumpăra în mod compulsiv mult mai mult decât s-a intenționat; o tendință cronică de a cumpăra de dragul cumpărăturilor; ascunderea cumpărăturilor de soț/soție sau partener/ă.

Mitul cumpărăturilor ca hobby, a devenit atât de răspândit încât, în special femeile, aproape că se simt vinovate dacă nu le place cu adevărat să meargă la cumpărături.

O altă provocare pe care autoarea acestei cărți o propune, este aceea de a vă îngheța cheltuielile. Angajați-vă la o lună de zero cheltuieli în afara nevoilor vitale. Fără haine noi, gadget-uri, renovări, proiecte de artizanat și în special fără mese la restaurant.

„Un om e bogat prin mulțimea lucrurilor de care se poate lipsi.” (Henry David Thoreau)

A învăța să vă faceți un buget și să economisiți, să luați decizii financiare înțelepte și să trăiți după posibilități sunt aptitudini critice și foarte necesare. Pentru cei care se luptă zilnic cu acea pornire de a cheltui, procesul de economisire trebuie să fie mult mai mult decât a trece banii în coloanele potrivite pe o foaie de calcul.

Pacea financiară poate fi definită ca „o stare de armonie reciprocă în privința banilor; eliberarea de gândurile sau emoțiile opresive legate de cheltuială; mulțumirea cuiva cu ce are.”

În timp ce pacea financiară începe cu rugăciune și o schimbare a atitudinii voastre, libertatea financiară începe prin crearea – și respectarea – unui buget realist. Stabilirea și respectarea unui buget pot părea copleșitoare la început, dar o perspectivă mult mai înspăimântătoare este să nu existe o imagine clară asupra situației financiare.

„Femeile înțelepte zidesc casa, iar cele nebune o dărâmă cu mâna lor.” (Pildele lui Solomon 14:1)

„După darul pe care l-a primit fiecare, slujiți unii altora, ca niște buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu.” (1 Petru 4:10)

Ruth Soukup: „Când te-ai gândit ultima dată la felul în care îi slujești pe alții din comunitatea ta. Biserica ta, de la școala copilului tău, din cartierul tău sau chiar din propria familie? Când a fost ultima dată când ai făcut voluntariat, mai ales când asta înseamnă să-ți asumi o sarcină neapreciată sau unde primești puțină recunoaștere sau deloc pentru eforturile tale? Uneori, cea mai mare barieră a noastră pentru a sluji e că pur și simplu nu știm ce să facem.” Autoarea acestei cărți de dezvoltare personală vă oferă câteva idei practice pentru căi de a vă dărui timpul și talentele.

Aprecieri critice pentru această carte:

Crystal Paine, fondatoarea MoneySavingMom.com: „În această carte, vei fi inspirată de autenticitatea și onestitatea lui Ruth, care ne împărtășește propria călătorie de la o risipă constantă de timp și bani în goana ei după tot mai mult, până la descoperirea că are deja tot necesarul pentru o viață bogată și împlinită chiar în punctul în care se află. Dacă te lupți să-ți simplifici viața și-ți dorești să poți să savurezi prezentul, trebuie să citești această carte.”

Michele Cushatt, speaker și autoarea cărții Undone (Devastată): „Este de ajuns un drum la Target* sau o privire aruncată pe revista People ca să mă găsesc față în față cu propria dorință nesățioasă de mai mult. Mai multă frumusețe. Mai multe haine de firmă. Mai multe gadgeturi. Mai multă fericire. Dar, așa cum mărturisește Ruth Soukup în stilu-i caracteristic, onest și realist, „mai mult” nu ne va face nici pe tine și nici pe mine „împlinite”. Dar iată veștile bune: viața la care tânjești este mult mai aproape de tine decât îți poți imagina. Ruth îți va arăta cum să ajungi acolo.”

Glyniss Whitwer, scriitoare și director executiv de comunicații la Proverbs 31 Ministries: „Ruth Soukup a învățat că mulțumirea nu vine odată cu eticheta de la magazinul Pottery Barn. Orice femeie care se luptă cu dorința de a avea mai mult ar trebui să citească această carte înainte să descopere un teanc de chitanțe și un șir de regrete. Niciodată nu e prea târziu, așa cum ne împărtășește atât de implicată Ruth, să descoperi că Viața bună – ce are mai bun Dumnezeu – este gratis.”

Rachel Cruze, co-autoare, împreună cu Dave Ramsey, a cărții Smart Money Smart Kids (Bani isteți, copii isteți): „Trăiește bine, cheltuiește mai puțin este o carte incredibilă, care te va învăța cum să cheltuiești inteligent fără să compromiți o viață măreață. Poveștile lui Ruth și sfaturile practice te vor face să-ţi dorești să devii o mamă mai bună, o soție, o soră și o prietenă mai bună. Crede-mă, vei fi fericită că ai citit această carte.”

Mai mult
Etichete:  #educatiefinanciara
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-150-7
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.23 kg
Detalii despre autor
Carte Tiparita
Produse fizice : Carte Tiparita