Cine a zis să fii normal? Află cum ceea ce te face diferit te poate face excepţional. Ediția a II-a

(0) Scrie o recenzie

e-Book PDF - 978-606-913-953-0
e-Book Mobi - 978-606-913-954-7
e-Book ePub - 978-606-913-955-4

*Disclaimer: Rezultatele difera de la persoana la persoana, iar rezultatele nu sunt garantate.

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
27,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

Cine a zis să fii normal?

Cine a zis să fii normal: Află cum ceea ce te face diferit te poate face excepțional (Better Than Normal: How What Makes You Different Can Make You Exceptional), de Dr. Dale Archer, este o carte de dezvoltare personală, în limba română, pe care ACT și Politon o propune și în varianta ebook download (pdf).

Autorul, doctor psihiatru și membru al Asociației Americane de Psihiatrie, spune că există o serie de trăsături de personalitate care pot face parte dintr-un caracter normal, dar atunci când sunt prezentate sub formă extremă pot să fie anormale, să le cauzeze probleme oamenilor și chiar să atragă după sine un diagnostic psihiatric. Dale Archer prezintă primele opt cel mai des întâlnite și mai importante dintre aceste trăsături:

  • Aventuros (ADHD);
  • Perfecționist (OCD);
  • Timid (Tulburare de anxietate socială);
  • Hiperalert (Tulburare de anxietate generalizată);
  • Dramatic (Histrionism);
  • Egocentric (Narcisism);
  • Hiperenergic (Tulburare bipolară);
  • Magic (Schizofrenie).

Ebookul vă poate ajuta să înțelegeți și mai mult cine sunteți și cum să vă fructificați pe deplin propriul profil al personalității. Dacă încercați să vă conformați la ceea ce este considerat a fi „normal” (negându-vă trăsăturile sau încercând să le eliminați prin intermediul medicamentelor) veți pierde o sursă de putere și individualitate, care exprimă fundamentul propriei voastre valori.

Citiți mai multe informații despre cartea "Cine a zis să fii normal?"

Dale Archer nu se opune medicamentelor. Totuși, spune el, „medicamentele ar trebui să fie doar o piesă din puzzle-ul sistemului de sănătate și, pe cât de des posibil, ultima pe care o punem la locul ei. Nu sunt singurul care crede asta. Există un consens tot mai puternic în rândul medicilor care vor să schimbe direcția, dinspre medicamentele pentru tratarea anumitor afecțiuni fizice spre schimbările fundamentale în stilul de viață.”

Cele opt trăsături-cheie contribuie în moduri puternice și importante la profilul vostru psihologic. Ele reprezintă ceea ce vă distinge și vă face diferiți de toți ceilalți oameni din lume. Afectează modul în care gândiți și vă comportați, precum și ceea ce simțiți.

Aventuros

Oamenii care au această trăsătură dominantă, sunt pasionați, curioși și energici. Se descurcă de minune când trebuie să facă mai multe lucruri deodată și sunt exploratori extraordinari. Aceste persoane excelează în perioade dificile. De-a lungul istoriei, s-au remarcat prin realizările lor extraordinare. Dale Archer oferă exemple de persoane faimoase care ar putea fi văzute sus clasate pe continuumul ADHD: Andrew Carnegie, Cristofor Columb, Thomas Edison, Pablo Picasso, Michael Jordan.

A avea spirit de aventură constituie un real avantaj; vă oferă următoarele punte forte dominante: energie; spirit ludic; spirit de aventură; nevoia de stimulare intensă; gândire divergentă.

Mulți oameni care au spirit de aventură pur și simplu nu se conformează stilului în care se fac lucrurile „în mod normal”. Chiar dacă metoda lor nu funcționează bine, sau este chiar mai bună decât standardul, celorlalți le poate veni greu să accepte.

Perfecționist

Perfecționismul le poate fi de ajutor multora. A fi perfecționist înseamnă a fi hiperordonat, hiperorganizat, imaculat, atent la detalii și capabil în a gestiona sarcini complexe, fragmentându-le în părțile lor componente. Un perfecționist întrece așteptările celorlalți, stabilindu-și standarde foarte înalte.

Dr. Dale Archer: „Cariera mea favorită pentru perfecționiști este cea de detectiv. Adrian Monk, din serialul de televiziune de mare succes Monk, este un exemplu extrem: este cunoscut pentru obsesia lui față de dezinfectantul de mâini și față de simetrie, precum și pentru talentul său de a rezolva crime. Toți marii detectivi (fictivi sau nu) au ochi de vultur când vine vorba de detalii. Cine zice că, dacă ești perfecționist, nu poți să ai o viață fascinantă?”

Persoanele care se situează la un nivel înalt pe continuumul acestei trăsături, suferă de OCD. OCD este o boală complexă și adesea devastatoare, care diferă de la o persoană la alta, precum și de-a lungul vieții aceleiași persoane. Poate apărea în copilărie și să dispară treptat la maturitate, sau poate să se agraveze cu timpul. În ziua de astăzi, persoanele care suferă de OCD primesc o combinație de tratamente terapeutice și medicale.

Perfecționismul conferă următoarele puncte forte dominante: motivație; profunzime; ordine și organizare; standarde înalte; concentrare.

Timid

Dacă timiditatea este trăsătura voastră dominantă, veți avea ocazia să vedeți că o viață liniștită nu este una rea. Autorul speră că, veți reuși să accesați resursa puternică a forței voastre interioare.

Tulburarea de anxietate socială, numită uneori sociofobie, se definește în esență prin teamă de oameni sau de situații sociale. Mulți oameni celebri au fost cunoscuți ca fiind extrem de timizi. Agatha Christie și Harper Lee sunt două dintre exemple. Se spune că actrița Kim Basinger a luat lecții de balet în copilărie pentru a învăța să facă față timidității ei paralizante. Bill Gates sau Mark Zuckerberg sunt alte exemple care dovedesc faptul că oamenii își pot transforma personalitatea într-o oportunitate pentru succes.

Punctele forte dominante ale timidității sunt: abilități de bun ascultător; sensibilitate; capacitatea de a lua decizii într-un mod atent și chibzuit; independență; solitudine productivă; atenție.

În 2003, oameni de știință israelieni au identificat cauza principală a timidității, atunci când au descoperit așa-numita genă a timidității.

Oamenii care suferă de anxietate socială tind să poată identifica mai bine schimbările indicatorilor faciali, în special atunci când aceste semnale îi fac să se simtă amenințați.

Hiperalert

Într-un moment sau altul, oamenii experimentează momente când sunt profund îngrijorați în privința unuia sau a mai multor aspecte ale vieții lor. Creșterea bruscă a energiei vă permite să vă amplificați reacția și vă stimulează să întreprindeți acțiuni rapide, menite să vă salveze viața. În moduri similare, anxietatea reprezintă deseori un semnal de alarmă timpuriu că ceva nu este în ordine în viața voastră și că acel ceva trebuie rezolvat. În proporții sănătoase, anxietatea vă menține alerți și vigilenți atunci când vă simțiți amenințați și vă poate motiva să reacționați într-un mod pozitiv, deseori extrem de constructiv.

Anxietatea de la capătul opus al spectrului este de asemenea o problemă. Aceasta poate avea o viață de sine stătătoare. Pentru oamenii care sunt îngrijorați în mod constant, neliniștiți și anxioși în legătură cu orice, anxietatea le definește, în esență, personalitatea.

Dale Archer să exemplul nevrozei și atacurilor de panică ale lui Woody Allen, care sunt mărci ale carierei sale actoricești. Însă, în viața reală, anxietatea copleșitoare poate fi debilitantă.

A fi hiperalert, conferă următoarele puncte forte: vigilență; pregătire; intuiție; observație.

Dramatic

Histrionic înseamnă „actoricesc sau teatral” și derivă din „histrio”, care este termenul grecesc pentru „actor”. Printre psihiatri, totuși, se referă la tulburarea (tulburarea de personalitate histrionică) ce ocupă capătul îndepărtat al continuumului pentru această trăsătură.

Deși acest comportament este strâns legat de actori, nu toți cei care se situează pe continuumul histrionic sunt artiști profesioniști.

Tulburarea de personalitate histrionică este descrisă ca „un tipar generalizat al unor manifestări emoționale excesive, menite să atragă atenția”.

Deoarece tipurile histrionice își trăiesc emoțiile într-un mod exagerat, tind să supraestimeze intimitatea pe care o au, de fapt, cu alți oameni – un alt criteriu de diagnostic al tulburării de personalitate histrionică.

Punctele forte dominante ale acestei trăsături de personalitate sunt: șarm personal și charismă; atenție adecvată acordată apariției și ținutei; abilitatea de a distra; tendința către expansivitate emoțională și afecțiune fizică.

Egocentric

Pentru persoanele egocentrice, provocarea este aceea de a învăța cum să-și tempereze grandomania printr-o abilitate de a relaționa în mod pozitiv cu oamenii din jurul lor. Ei trebuie să găsească o modalitate de a-și echilibra egocentrismul și tendința introvertită prin empatie și grija față de ceilalți. Dacă nu pot atinge acel echilibru, cei din jurul lor s-ar putea să nu fie dispuși să le accepte comportamentul.

Narcisismul patologic este o afecțiune tulburătoare, care poate avea consecințe nu doar asupra celor care o au, ci și asupra celorlalți. Autorul acestui ebook spune că de aceea este important ca oamenii să învețe să înțeleagă narcisismul ca pe o trăsătură cu un continuum. „Ca societate, trebuie să recunoaștem legătura dintre narcisismul sănătos (încrederea în sine și ambiție) și narcisismul patologic (orgoliu nemăsurat și comportament abuziv). În acest fel putem onora și recompensa comportamentele pozitive, condamnându-le totodată pe cele distructive.”

Cei care sunt egocentrici, pot manifesta următoarele puncte forte dominante: abilitatea de a-i convinge pe ceilalți; forță interioară; reziliență; stimă de sine; imagine corporală sănătoasă; leadership strategic, vizionar; calm sub presiune.

Hiperenergic

În „Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale”, hipomania este definită ca o perioadă distinctă a unei dispoziții anormal de exaltate, expansive sau iritabile, ce durează cel puțin patru zile. Pentru a fi hipomaniacal, dispoziția și comportamentul unui om în acea perioadă de timp trebuie să fie total diferite de starea sa normală.

Când Virginia Woolf era „maniacală”, potrivit soțului ei, Leonard, „vorbea aproape fără oprire timp de două sau trei zile, fără a mai acorda nicio atenție nimănui din încăpere și la nimic din ceea ce i se spunea. În jur de o zi, ceea ce spunea era coerent; propozițiile însemnau ceva, deși aproape totul era teribil de nebunesc. Apoi, treptat, totul devenea incoerent, un simplu amestec de cuvinte disociate.”

Tulburarea bipolară severă este una dintre afecțiunile psihiatrice cel mai dificil de ținut sub control. Mulți oameni se gândesc la tulburarea bipolară ca la o boală a artistului. Robert Burton spunea: „Toți poeții sunt nebuni.” Starea hiperenergică (nu mania totală) este extrem de productivă printre marii artiști și scriitori ai vremurilor de astăzi. John Gartner a alcătuit o listă de personalități maniacale sau bipolare din istoria SUA: Cristofor Columb (exploratorul care a pornit pe mare și a acostat în America); Alexander Hamilton (cel mai nestatornic și ambițios dintre părinții fondatori ai Americii); Andrew Carnegie (marele industriaș și filantrop al Americii, care și-a asumat mereu riscuri); Familiile Selznick și Mayer (cele două mari familii fondatoare ale Hollywoodului); Craig Venter (biolog și antreprenor, autorul primei secvențieri a genomului uman).

Punctele forte dominante ale unui hiperenergic: împlinire; încredere; reziliență; poftă de viață; entuziasm; creativitate; ambiție.

Magic

Dr. Dale Archer: „Un exemplu de gândire magică vine din propria mea experiență ca jucător de poker. Asemenea multor jucători de cărți, cred cu tărie în instinct și, deseori, puteam spune dacă un alt jucător avea o mână adevărată (spunea adevărul) sau blufa (mințea). Au fost momente în care am simțit că aș putea numi cu precizie mâna oponentului meu și aș avea dreptate. Accesarea calității magice a personalității mele a făcut parte din plăcerea jocului. Desigur, nu eram «conectat» în acel mod tot timpul. Dacă aș fi fost, poate că încă aș fi jucat poker și astăzi.”

Cei care posedă o gândire magică sunt flexibili din punct de vedere al mentalității, receptivi, siguri pe sine și intuitivi. De cealaltă parte, dacă vă aflați la capătul marcat cu zero al continuumului și nu prezentați nici un semn al acestei trăsături, trăiți o viață profund rațională. Sunteți extrem de logici și organizați în gândire. Sistemul de credințe și procesul vostru decizional sunt bazate pe fapte, care la rândul lor sunt demonstrate în mod convingător, cel puțin pentru voi.

Mulți gânditori magici cred că pot influența viitorul prin îndeplinirea unor ritualuri personale. Alții cred în instinctele lor intuitive puternice – abilitatea lor de a simți ceea ce simt alți oameni sau de a ști ce gândesc alții.

Schizofrenia afectează 1% din populația lumii. Are o bază poligenică, ceea ce înseamnă că nu există o singură „genă a schizofreniei”. Este asociată cu un număr diferit de gene, în combinație cu factori de mediu.

Aspectele pozitive ale trăsăturii magice includ: imaginație; inteligență; intuiție; credință.

Dr. Dale Archer: „În opinia mea, psihiatrii, industria asigurărilor de sănătate și companiile farmaceutice trebuie să își asume cu toții o anumită responsabilitate pentru situația actuală. Rezultatul regretabil al goanei colective după putere și câștiguri financiare este o societate în care oricine cu o problemă emoțională intră într-o linie de producție medicală, unde este etichetat cu un diagnostic, îi este prescris un medicament sau două și este trimis la plimbare. Întregul proces poate dura 45 de minute pentru un vizitator care vine pentru prima dată și 15 minute pentru clientul – pardon, pacientul – care revine. Drept consecință, avem de-a face cu o societate supradiagnosticată, supramedicată și insuficient tratată. Medicamentele funcționează bine atunci când sunt prescrise cu atenție persoanelor ale căror simptome severe le împiedică să funcționeze în viața de zi cu zi, ale căror probleme nu pot fi rezolvate doar prin schimbări ale stilului de viață.”

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: archer-978-606-8739-55-7
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Dimensiuni (L x l x Î): 13 x 13 x 1 cm
Detalii despre autor

În 1988, Dr. Dale Archer a fondat Institutul de Neuropsihiatrie din Lake Charles, Louisiana. Clinică ce acum are în componență șase psihiatri și un număr mare de psihologi și terapeuți, care tratează o gamă variată de probleme mentale. Este directorul Departamentului de Psihiatrie al Spitalului Memorial Lake Charles (Lake Charles Memorial Hospital). De asemenea, este consultant psihiatric într-un program care antrenează ofițeri de poliție pentru ca aceștia să își dea seama când au de a face cu persoane ce prezintă disfuncții mentale. Are peste 20 de ani experiență în media, timp în care a fost moderatorul a trei emisiuni de succes la radio și al unui talk-show difuzat pe internet (The Dr. Dale Archer Show). A apărut în majoritatea emisiunilor de știri naționale, discutând pe teme legate de probleme psihice asociate cu evenimente actuale, infracțiuni, politică sau probleme economice.

eBooks
Download (PDF, mobi, epub, OPF): eBook
Descărcați gratuit