Manifestul educației. Cum să devenim mentori pentru copiii noștri, Ediția a II-a - Carte Tiparita
Andy Szekely;
PRODUS FIZIC
Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.
- Producător: ACT si Politon
- Cod produs: 9786069135761
- Disponibilitate: Lipsă stoc
- 47,00 Lei
- Fără TVA: 44,76 Lei
citeste mai mult ...
Manifestul educației de Andy Szekely este un punct de vedere despre sistemul de educație din România – numit aici „acest gigant muribund” - și totodată o chemare la acțiune pentru toți cei implicați în el, din afara sau din interiorul lui, pentru a schimba ceva.
Părinții sunt sfătuiți să devină mentori pentru copiii lor, dezvoltându-se mai întâi pe ei înșiși, iar profesorii sunt chemați să ofere copiilor cât mai mult în condițiile în care sistemul educațional autohton este depășit și învechit, apelând la metode și tehnici moderne de predare. Atât părinții, cât și elevii mai mari, dar și profesorii vor găsi pe parcursul cărții câteva resurse utile pentru a le facilita copiilor procesul de învățare.
Cu alte cuvinte, aceasta este o carte despre sistemul românesc de învățământ privit ca o „ecuație” cu 3 elemente importante: școala (dascălii), copiii și adulții, și cum ar trebui rezolvată această ecuație astfel încât fiecare dintre cele trei părți implicate să aibă ceva de câștigat.
Prin urmare, atât timp cât școala românească, mult rămasă în urmă, nu poate face față rolului de a-i educa pe copiii noștri să se descurce în vremurile actuale, părinții sunt cei care trebuie să își asume la modul cel mai serios rolul de mentori pentru copiii lor. Astfel ei trebuie să devină modele pentru copii și să îi învețe pe aceștia cum să învețe, să le dezvolte inteligențele multiple și să îi implice atât cât este posibil în sisteme de educație alternative.
Partea I: Educația „a murit”! Trăiască dezvoltarea personală!
În prima parte a cărții autorul abordează subiecte precum:
• Efectul pe care îl are sistemul de notare asupra dezvoltării personale a copilului.
• Concepțiile nocive pe care le transmite copiilor sistemul educațional;
• Încurajările pe care școala ar trebui să le ofere copiilor.
• Atitudinile pe care ar trebui să dobândească copiii de pe băncile școlii sau Ce ar trebui să se „predea” la școală?
• Cum se face trecerea de la educație la dezvoltarea personală?
• Ce rol au părinții în triunghiul echilateral „dascăli-copii-părinți”.
Un capitol interesant pentru toți părinții care vor să își ajute copiii mai mult decât o poate face școala actuală, incapabilă să transmită elevilor mai multă informație de natură practică, precum: vânzările, marketingul, networkingul sau vorbirea în public. Un capitol care subliniază încă de la început faptul că astăzi școala nu se mai termină odată cu anii de școală și că, pentru a avea succes în lumea de azi, e necesară o formare permanentă și un proces de învățare continuu.
Autorul propune tot aici și o serie de soluții de natură practică pentru un sistem de educație puternic și bun, citând în sprijinul acestei idei un fragment din lucrarea lui Napoleon Hill „Secretul libertății”.
Partea a II- a: Cum îi pot ajuta părinții pe profesori
Sistemul românesc de învățământ depășit și învechit nu ne ajută mai deloc sau chiar deloc să creștem copii pregătiți să se descurce în viața reală (care nu este descrisă în manuale) și nici copii deplin încrezători în forțele proprii, care știu că, chiar dacă nu ești foarte bun la toate materiile, e de ajuns să excelezi la una singură pentru a reuși în viață, sau că, chiar dacă școala nu este punctul lor forte, asta nu înseamnă în niciun caz că drumul spre succes în viață le este complet închis.
În această a doua parte autorul vorbește despre:
• Rolul educației şi al eredității pentru descoperirea geniilor.
• Ce putem face pentru a nu lăsa ca sămânța genialității cu care toți copiii vin înzestrați pe lume să putrezească?
• Ce este „teoria inteligențelor multiple” și de ce e bine ca micii învățăcei și chiar și cei mai mari să fie implicați în timpul anilor de școală în cât mai multe activități;
• Cum asigură compania Google condiții favorabile pentru dezvoltarea celor 4 tipuri de inteligențe în rândul angajaților săi?
• Cum îți poți autoevalua cele patru inteligențe și cum ți le poți dezvolta pe fiecare dintre ele.
• Care sunt cele patru tipuri de inteligență care ar trebui dezvoltate în şcoli.
• Cum se dezvoltă armonios un individ pornind de pe băncile şcolii.
• Care este rolul profesorilor şi cum pot fi ei ajutați de părinți ca să contribuie la educarea armonioasă a copiilor.
Partea a treia: Cum îi pot ajuta părinții pe copii și pe ceilalți părinți?
În acest capitol vei descoperi:
• Cele trei modalități de învățare și cum sunt ele aplicate în școală.
• Metode de a crește stima de sine a copiilor;
• Șapte greşeli de evitat în învățarea clasică.
• Ce este învățarea experiențială şi ce caracteristici are.
• Ce este modelarea excelenței umane şi cum poate fi ea făcută în mod conștient.
• Ce este „formula măiestriei” și cum poate fi ea pusă în practică;
• Cum pot fi combinate cel mai bine diversele modalități de învă¬țare atât la copii cât și la adulți.
Partea a IV-a: Programul de 30 de zile prin care înveți cum să înveți împreună cu un discipol
Această ultimă parte a cărții îți este dedicată în întregime ție. Autorul te provoacă să îți faci din învățare o obișnuință zilnică care te poate ajuta să îți transformi complet viața. Iar pentru a implementa această obișnuință în viața ta pentru totdeauna, e suficient să urmezi programul de 30 de zile propus de autor. Implică-i și pe copiii tăi în acest program pentru a conștientiza că învățarea este un proces care nu are legătură numai cu școala, ci că ea trebuie să facă parte din viața de zi cu zi ca orice altă activitate cotidiană.
În acest sens, găsești în carte tot ce îți este necesar pentru a nota, zilnic, timp de 30 de zile progresele pe care le faci învățând direct și indirect. De asemenea, tot în aceste fișe de dezvoltare personală vei putea nota progresele pe care le faci zilnic modelând diverși oameni de succes.
După ce vei fi completat toate cele 30 de fișe vei fi uimit să constați cât de mult poți învăța în doar 30 de zile și cu siguranță vei dori să continui.
În finalul cărții Andy Szekely te invită să descoperi câteva programe de educație alternativă, în unele dintre ele fiind el însuși implicat. Este vorba mai exact despre programele educative: Dăruiește pentru educație! – Pasiune. Acțiune. Rezultate., Teach For Romania și Superteach, un proiect creat de antreprenori pentru educație.
Așadar, educația nu se încheie odată ce ai părăsit băncile școlii. Educația trebuie să fie un efort individual permanent pentru a evolua și a avea succes în viață, mai ales acum când informația se schimbă de la o zi la alta, iar noi trebuie să fim mereu la curent cu tot ce este nou.
Chiar și în aceste condiții însă, necesitatea unei schimbări în sistemul românesc de educație rămâne o urgență. Autorul te invită să contribui cu idei în acest sens, pentru ca ulterior aceste idei să se materializeze în proiecte care pot aduce acea schimbare pe care ne-o dorim cu toții.
Nu omite listele cu activități extrașcolare care dezvoltă cele 4 inteligențe din finalul cărții și nici analiza stilurilor de învățare care te poate ajuta să creezi contextele cele mai eficiente în care copilul tău să învețe cu plăcere.
TESTIMONIALE
„O carte excelentă! Dacă părinții mei ar fi citit cartea asta când eu eram mic, probabil că acum eram cu ani lumină înainte pe calea succesului. E un „must read” pentru orice părinte care e interesat și își asume responsabilitatea față de viitorul copilului său.” - Bogdan Grasu, antreprenor
„Manifestul Educației mi-a reamintit cât de important este să devin, zi de zi, un model mai bun pentru copiii mei și de amploarea costului plătit, dacă nu ne implicăm în evoluția ecosistemului educațional național și/sau local.” - Dan Bugariu,arhitect software și consultant, președinte al Asociației Smart City și cofondator Growceanu Angel Investment,
„Manifestul educației inspiră schimbare! Schimbarea în noi − în mentalitatea noastră de adulți, de părinți, de profesori. Schimbarea în relațiile noastre – cu copiii, cu profesorii, cu ceilalți părinți. Schimbarea în societate – în instituțiile private sau într-ale statului, care ar avea nevoie să alinieze sistemul educațional cu societatea modernă în care trăim.” - Bianca Vuta, trainer și coach: Honeywell România
„Fiecare capitol te învață câte ceva și toate capitolele, împreună, te învață să-ți îmbunătățești viața contribuind la adevărata educație a copiilor/tinerilor/oamenilor din jurul nostru. Capitolul 12 mi se pare extrem de util, aplicabil și eficient. Un motiv pentru care copiii/tinerii renunță la perseverența lor în procesul de învățare este acela că, de fapt, nu știu CUM să învețe.” - Alina Vanţu, fost profesor, antreprenor Resurse umane
„Manifestul educației» este o carte-atitudine, o alegere inspirată, prin care se evidențiază modelarea excelenței umane, la nivelul adulților, după un exercițiu început acum 10 ani, la BootCamp University. Autorul cărții ne pune în starea de A FACE, printr-un program experiențial alternativ de 30 de zile, pentru a crea lideri autentici.” - Tania Coșeraru, educator, pasionat de dezvoltare personală
„Cartea demonstrează că ai făcut o treabă extraordinară, de calitate superioară și utilă celor care au ochi să vadă, urechi să audă și inimă să simtă. ” - Radu Hociung, Specialist IT la Atos Information Technology & Services
Etichete: dezvoltarepersonala
Fără TVA: 46,67 Lei
Fără TVA: 46,67 Lei
Fără TVA: 52,38 Lei