5 principii pentru fericire

ACT si Politon
22-03-2017
0 comentarii

Dreptul la fericire este stipulat în Declarația Universală a Drepturilor Omului și există chiar studii serioase, actualizate anual, referitoare la gradul de fericire al locuitorilor de pe toate continentele, măsurat după parametri precum PIB-ul, sprijinul social, încrederea, sau percepția libertății de a lua decizii în propria viață.

 

Deși scopul principal al existenței este cel de a fi fericiți, o astfel de întrebare adresată celor mai mulți ar putea primi răspuns negativ, uneori chiar ați putea irita partenerii de dialog deoarece mulți dintre noi ne considerăm prea ocupați și amânăm la nesfârșit pe mai târziu această preocupare. În sprijinul nostru al tuturor, Richard Carlson ne învață că „Poți fi fericit orice s-ar întâmpla” cu ajutorul a 5 principii simple de aplicat:

 

1.Principiul gândirii. Gândirea este o aptitudine cu care sunt înzestrați oamenii și nu este ceva care ni se întâmplă, ci ceea ce facem noi. Dar uităm, clipă de clipă, că deținem controlul propriei gândiri și că noi suntem cei care gândesc, așa încât de cele mai multe ori pare că circumstanțele sunt cele care ne dictează sentimentele și experiența de viață. Scăpăm din vedere continuu acest aspect, percepând destul de des propriile gânduri ca fiind realitate prin acordarea atenției către ideile care ne trec prin minte.

 

2.Principiul stărilor de spirit se referă la faptul că avem constant fluctuații de la pozitiv la negativ uneori chiar fără un motiv anume. Elementul esențial este însă recunoașterea aspectului că atunci când sunteți într-o stare de spirit bună, viața pare frumoasă pur și simplu, pe când odată intrați într-o stare de spirit proastă viața este grea și plină de obstacole. Înțelepciunea pe care ne-o oferă Carlson constă în conștientizarea stării de spirit și acționarea doar atunci când suntem pozitivi, pentru a putea accesa deplin resursele de care dispunem.

 

3.Principiul realităților separate este acceptat de orice persoană pe lumea asta, dar uitat în secunda următoare, atunci când avem de-a face cu aplicarea în practica. Fiecare individ este unic în percepția pe care o are asupra vieții și evenimentelor din ea. Unicitatea este dată de sistemul de gândire care nu poate reacționa identic la două persoane diferite. Ba mai mult, fiecare sistem este construit în așa fel încât dă dreptate „proprietarului” întrucât are nevoie de această certitudine pentru a putea continua să funcționeze. Și-atunci aducându-ne aminte mai des de acest aspect putem relaționa mai bine, încetând să le mai cerem celor din jur să vadă sau să acționeze în același mod în care o facem noi.

 

4.Principiul sentimentelor. „Dacă te simți deprimat, furios sau frustrat, aceste sentimente îți indică faptul că gândirea ta este disfuncțională, că nu experimentezi viața așa cum ar putea fi ea trăită. Indiferent la ce te-ai gândi, renunță, ignoră paraziții și efectuează ajustările mentale necesare pentru a-ți limpezi mintea.”, ne învață Richard Carlson pentru a putea funcționa în mod sănătos. Un efect secundar plăcut al sentimentelor pozitive este faptul că detaliile supărătoare par să se rezolve de la sine. Și chiar gândim mai bine, mai clar și mai inteligent atunci când nu avem mintea plină de griji tulburătoare, mai adaugă autorul.

 

5. Principiul momentului prezent este singura modalitate de a experimenta, într-un mod autentic și de durată, mulțumirea, satisfacția și fericirea. Indiferent de experiențele dumneavoastră trecute, de detaliile specifice ale circumstanțelor actuale, de cât de mult vă analizați trecutul sau speculați în privința viitorului, nu veți fi niciodată fericit până când nu învățați să trăiți în momentul prezent.

 

Dincolo de aceste 5 principii care vă garantează o viață senină, scriitorul ne îndeamnă să ne amintim că circumstanțele sunt mereu neutre. Dacă ele ar reprezenta cauzele problemelor noastre, ne-ar afecta tot timpul la fel, ceea ce, evident, nu se întâmplă. Gândirea și percepția noastră cu privire la circumstanțe este ceea ce le insuflă acestora viață, după cum prea bine explică Richard Carlson în „Poți fi fericit orice s-ar întâmpla”: 

„Singura modalitate prin care un gând sau o serie de gânduri îți pot face rău este dacă le imprimi semnificație. Altfel, nu au nicio putere să te rănească. Și atâta timp cât reții că gândurile tale nu au puterea să te rănească fără consimțământul tău, îți vei menține puterea asupra vieții tale. În loc să te simți victimizat sau înfrânt de gândurile care izvorăsc din mintea ta, vei fi capabil să-ți păstrezi perspectiva asupra lor. Pe măsură ce gândurile vor pătrunde în conștiința ta, vei decide dacă să le acorzi atenție, să le iei în serios și să reacționezi în consecință sau pur și simplu să le respingi și să-ți vezi mai departe de ziua ta.”

Comentarii (0)

Scrie un comentariu