Coșul este gol!
Unele dintre aceste module cookie sunt esențiale, în timp ce altele ne ajută să ne îmbunătățim experiența prin furnizarea de informații despre modul în care site-ul este utilizat.
Pentru informații mai detaliate despre cookie-urile pe care le folosim, vă rugăm să consultați Politica de confidentialitate
Să presupunem că ai ceva bani puși deoparte și că ești dispus să îi investești, dar te poticnești atunci când vine vorba despre alegerea celei mai bune modalități de a te alege și cu ceva profit. Și ai perfectă dreptate, în condițiile în care singurul cuvânt din dicționar pe care nu îl poți folosi astăzi atunci când vine vorba de lumea în care trăim este „siguranță”.
În plus, studii precum cel realizat de curând de cercetătorii de la prestigioasa Universitate HSE din Rusia, nu fac nimic altceva decât să ne dezorietenze și mai mult în privința direcției pe care ar trebui să o ia investițiile noastre.
Astfel, studiul mai sus amintit spune că, investițiile în jucării de colecție precum: seturile Lego, păpușile Barbie, minifigurinele reprezentând supereroi sau mașinuțele și trenulețele de colecție, sunt mai profitabile în prezent decât cele în aur, obiecte de artă sau vin. Iar cifrele care îl însoțesc sunt suficient de convingătoare încât să te facă să dai fuga la magazin și să achiziționezi câteva astfel de seturi, întrucât, este cât se poate de adevărat faptul că piața Lego second hand crește în valoare anual cu 11%. Asta înseamnă o rată de rentabilitate mai rapidă și mai bună decât aurul, acțiunile, obligațiunile, timbrele și vinul.
Acum, în speranța că a mai rămas cineva interesat de acest articol, să revenim la acțiuni și la cele patru modalități de a le alege pe cele mai sigure, recomandate de marele Gordon Malkiel în mega-bestsellerul său „Haihui pe Wall Street”.
Gordon Malkiel este o somitate în materie de economie și inițiatorul unei adevărate revoluții în domeniul managementului investițiilor, dar și autorul mai multor cărți de succes, dintre care amintim doar: „From Wall Street to the Great Wall”, „Naked Economics” și „The Random Walk Guide to Investing”.
„Haihui pe Wall Street” este un „veritabil compendiu de investiții financiare”, după cum spune antreprenorul Eusebiu Burcaș în prefața cărții, propunându-vă „o adevărată radiografie” a istoriei investițiilor, din cele mai vechi timpuri până azi, dar și un ghid de investiții pas cu pas care merită a fi parcurs atât de investitorii cu experiență, dar și de novicii în domeniu. Pentru cei din urmă, lectura „modelului de investiții pentru un ciclu de viață” va valora cât o întâlnire cu un consilier financiar personal.
Și pentru că această carte este în primul rând un ghid ușor de înțeles pentru investotorii individuali, îți voi reaminti, înainte de a trece la cele 4 reguli care îți vor ușura alegerea acțiunilor câștigătoare, faptul că, Gordon Malkiel mizează atunci când vine vorba de investiții rentabile, pe fondurile de tip index, pe care le considera cele mai rentabile și în urmă cu 45 de ani, și astăzi. Acest lucru se datorează în principal comisioanelor de administrare reduse, dar și costurilor de tranzacționare. Iar în asentimentul lui este și miliardarul Warren Buffett care a stipulat în testamentul lui ca, după moartea sa, banii să îi fie investiți exclusiv în fonduri de tip index.
Și pentru că jocul investițiilor presupune ca în primul rând să fii la curent cu tot ceea ce este nou pe piață, Gordon Malkiel îți recomandă în prealabil să începi să citești constant secțiunile financiare ale publicațiilor cotidiene, dar și pe cele ale revistelor de afaceri. În aceste rubrici poți găsi mereu idei interesante referitoare la investiții. Și pe internet poți găsi o mulțime de sfaturi ale analiștilor de investiții care te pot ajuta să faci cele mai bune alegeri în materie de acțiuni, însă recomandările lui Gordon Malkiel au fost testate ani la rând, sunt foarte clare și ușor de pus în practică, de aceea te invit să le descoperi:
Regula nr. 1: Limitează-te să achiziționezi acțiuni ale companiilor care par capabile să susțină o creștere peste medie a veniturilor timp de cel puțin cinci ani.
Oricât de dificilă ar fi, miza jocului este alegerea acțiunilor cu venituri în creștere. Creșterea constantă nu doar că sporește veniturile și dividendele companiei, dar poate înmulți totodată multiplii pe care piața este dispusă să-i plătească pentru aceste venituri. Astfel, cumpărătorul unor acțiuni ale căror venituri încep să crească rapid are un dublu avantaj potențial: atât veniturile, cât și multiplii pot crește.
Regula nr. 2: Nu da niciodată pe o acțiune mai mult decât poate fi justificat în mod rațional prin fundația solidă a valorii.
Deși nu poți estima niciodată valoarea intrinsecă exactă a unei acțiuni, poți evalua cu aproximație dacă are un preț rezonabil. De aceea, sugerează Gordon Malkiel, multiplul bursier preț/câștig este un bun punct de pornire în acest sens: cumpără acțiuni care se vând la multipli aflați în concordanță cu acest raport sau nu cu mult peste acesta. Caută companii în creștere pe care piața nu le-a identificat încă licitând multiplul acțiunilor la o primă mare.
Dacă creșterea este reală, vei obține un dublu avantaj: atât veniturile, cât și multiplul preț/câștig vor crește. Ferește-te de acțiunile cu multipli foarte mari, a căror creștere pe mai mulți ani se reflectă deja în prețurile lor. Dacă veniturile scad, în loc să crească, poți avea o dublă problemă: multiplii vor scădea odată cu veniturile. Dacă investitorii ar fi respectat această regulă, ar fi evitat pierderile mari suferite în acțiunile de creștere din domeniul high-tech, care, la începutul anului 2000, s-au vândut la multipli astronomici ai raportului preț/câștig. Reține însă că, deși similară, regula nu este doar o altă recomandare a strategiei „cumpără acțiuni cu un raport P/E redus”.
Conform lui Gordon Malkiel, este perfect în regulă să cumperi acțiuni cu un multiplu P/E ușor peste media pieței – atât timp cât perspectivele de creștere ale companiei depășesc considerabil media. Poți s-o numești strategie ajustată a raporturilor P/E reduse. Unii o numesc GARP (Growth at a reasonable price – Creștere la un preț rezonabil).
Avantajul cumpărării de acțiuni cu multipli P/E scăzuți în raport cu perspectivele lor de creștere este că, dacă reușești să fii cât de cât exact în alegerea companiilor care se bucură de o creștere reală peste medie, vei fi recompensat cu randamente peste medie.
Regula nr. 3: Este avantajos să cumperi acțiuni însoțite de genul de povești despre creșterea anticipată pe baza cărora investitorii să-și poată înălța castele de nisip.
Aspectele psihologice au un rol foarte important în determinarea prețului acțiunilor. Investitorii individuali și instituționali nu sunt computere care calculează multiplii garantați ai raportului preț/câștig și apoi își scot la imprimantă deciziile de cumpărare și vânzare. Sunt ființe umane, cu emoții, influențate în deciziile lor de lăcomie, instinct de joc, speranță și frică. Acesta este motivul pentru care investițiile de succes cer atât acuratețe intelectuală, cât și psihologică, chiar dacă piața nu este 100% obiectivă.
Atunci când pare să se stabilească o rată de creștere pozitivă, este aproape sigur că acțiunile vor manifesta un anumit tip de urmări. În plus, este de părere Malkiel, acțiunile sunt ca oamenii: unii au personalități mai atractive decât alții, iar îmbunătățirea multiplului unei acțiuni poate fi mai slabă dacă povestea ei nu prinde la public. Cheia succesului așadar este să fii acolo unde vor fi și alți investitori, cu câteva luni înainte de a ajunge ei acolo.
Prin urmare, întreabă-te dacă povestea acțiunilor tale este una care ar putea capta fantezia maselor. Și mai ales dacă povestea ta ar putea să dea naștere unor vise contagioase și dacă investitorii vor putea construi pe baza ei castele de nisip – dar care să aibă totuși o bază solidă?
Regula nr. 4: Fă cât mai puține tranzacții cu putință.
Filosofia lui Gordon Malkiel este să reduci cât mai mult posibil numărul tranzacțiilor. Malkiel susține că, cu puține excepții, obișnuiește să vândă înainte de sfârșitul fiecărui an calendaristic orice acțiuni în pierdere. Asta pentru că pierderile sunt deductibile fiscal (până la anumite sume) sau pot fi compensate prin câștigurile obținute deja. Astfel, asumarea pierderilor îți poate reduce factura fiscală. Poziția în pierdere poate fi păstrată dacă creșterea pe care o aștepți începe să se concretizeze și ești convins că portofoliul tău de acțiuni va da roade în cele din urmă.
Aceste patru reguli îți pot face jocul investițional mai ușor. Cu toate acestea, ține cont întotdeauna în demersurile tale viitoare de faptul că, teoria pieței eficiente ne atenționează că este puțin probabil să ajungem la performanțe superioare chiar și respectând reguli raționale ca acestea. Asta pentru că, investitorii pe cont propriu au și multe dezavantaje. Unul dintre ele este acela că rapoartele privind veniturile nu sunt întotdeauna de încredere. Și e posibil ca, după ce o poveste apare în presa obișnuită, piața să fi ținut deja cont de informații.
În ciuda tuturor riscurilor, alegerea acțiunilor individuale este un joc fascinant. Regulile mai sus enunțate te vor ajuta ca sorții să încline în favoarea ta, protejându-te în același timp de riscul excesiv presupus de acțiunile cu multipli mari. Însă, în cazul în care vei alege această cale, nu uita că, numeroși alți investitori – inclusiv profesioniști – participă la același joc. Iar șansele ca cineva să întreacă constant performanțele pieței sunt destul de mici. În ciuda acestui fapt, pentru mulți investitori strădania de a întrece piața este un joc mult prea distractiv pentru a renunța la el. Folosește așadar cele patru reguli enunțate mai sus pentru a-ți limita semnificativ riscurile asumate!
Sau poți încerca o strategie mixtă: indexează-ți nucleul portofoliului și încearcă să selectezi acțiunile cu banii pe care îți permiți să-i supui unui risc oarecum ridicat. În cazul în care partea principală a fondurilor de pensie este larg indexată și activele tale sunt diversificate prin obligațiuni și imobiliare, atunci te poți avânta și selecta niște acțiuni individuale, atât timp cât știi că baza economiilor tale este relativ în siguranță. Merită să încerci măcar, chiar dacă, investițiile nu vor deveni o parte atât de importantă a vieții tale. S-ar putea ca experiența în sine să merite a fi trăită, mai ales că, frumusețea jocului investițional constă, așa cum spune Gordon Malkiel în cartea sa, în asemănarea lui cu amorul:
„Investițiile seamănă un pic cu amorul. În ultimă instanță, sunt de fapt, o artă, pentru care e nevoie de un anumit talent și de prezența unei forțe misterioase, numită noroc. De fapt, norocul poate fi responsabil de 99% din succesul celor foarte puțini care au depășit media. La Rochefoucauld scria: „Deși bărbații se măgulesc singuri cu acțiunile lor mărețe, adesea, acestea nu sunt rezultatul unui plan excelent, ci al întâmplării.”
Jocul investițiilor seamănă cu amorul și într-o altă privință importantă. Este mult prea distractiv ca să renunți la el. Dacă ai talentul de a recunoaște acțiunile care au o valoare bună și o poveste care îi va captiva pe ceilalți, este un sentiment minunat să vezi că piața te răsplătește. Chiar dacă nu ești atât de norocos, regulile mele te vor ajuta să limitezi riscurile și să eviți o mare parte din suferința provocată uneori de joc. Dacă știi că vei câștiga, sau cel puțin că nu vei pierde prea mult, și dacă îți vei indexa măcar nucleul portofoliului, vei putea participa la joc cu mai multă satisfacție. Sper că, în cel mai rău caz, această carte te va face să te bucuri de jocul investițiilor.”
Te invit să descoperi mai multe sfaturi despre investiții, dar și despre istoria acestora citind cartea „Haihui pe Wall Street” de Gordon Malkiel:
https://actsipoliton.ro/burton-malkiel-haihui-pe-wall-street-carte
Leave a Comment