Oamenii s-ar descurca probabil mult mai bine din punct de vedere financiar dacă s-ar gândi mai mult la lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru ei înșiși și mai puțin la cifre. Muncind pentru a-și îndeplini visurile și nu pentru a face bani, ar fi totodată mai fericiți și mai motivați. Și mult mai determinați să meargă până la capăt. Pentru că, atunci când nu ești suficient de motivat, riști să abandonezi totul când te afli abia la jumătatea drumului.
Privind astfel lucrurile, un plan financiar nu ar trebui să includă nimic altceva decât acele obiective care te fac să te entuziasmezi și pentru care ai fi dispus să faci orice sacrificiu.
Nu ai mai vedea astfel în incertitudinea în care este învăluit viitorul un impediment și nu te-ai mai gândi la un plan financiar pentru viitor ca la o hartă a necunoscutului. Asta pentru că, vei fi conștient că, chiar dacă veniturile tale se vor schimba, chiar dacă valoarea banilor se va schimba și ea, și chiar dacă cheltuielile tale se vor modifica continuu, va exista totuși ceva care nu se va schimba în acest plan financiar. Este vorba despre valorile pe care le prețuiești și în funcție de care se conturează visurile tale.
Așa se face că, cartea lui
Carl Richards -
Planul financiar de o pagină - îți prezintă un plan financiar care poate încăpea pe o singură foaie de hârtie. Asta pentru că se rezumă la exact acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru tine și care îți vor reaminti de fiecare dată când te vei împotmoli, care este direcția în care trebuie să mergi:
„În cartea aceasta este vorba și despre cum ajungi să îți fie foarte clar ce îți dorești, astfel încât să nu mai fii așa de impresionat de noua mașină a vecinului sau de reclamele la un smartphone nou și sofisticat – toate acele promisiuni ale „visului american” care s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu ceea ce este cel mai important pentru tine. Am căzut și eu în capcana unor astfel de promisiuni, așa că știu cât de tentant poate fi să renunți la valorile tale în favoarea celor unanim acceptate. Dar, atunci când vopseaua de pe mașină începe să se exfolieze și gadgetul cel nou zace în sertar lângă toate celelalte, nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva ți-ai irosit banii câștigați din greu pe lucruri lipsite de însemnătate..” (Carl Richards, Planul financiar de o pagină)
De aceea, elaborarea acestui plan va începe cu răspunsul la întrebarea:
„De ce sunt banii importanți pentru tine?”
Acest răspuns va îngloba valorile care sunt importante pentru tine în viață și obiectivele financiare pe care ți le vei stabili în funcție de aceste valori: ce sumă ar trebui să economisești pentru pensie, cum ar trebui să arate portofoliul tău de investiții, cât te-ar costa vacanța ta de vis, etc.
Pentru că prima condiție pentru a ajunge undeva în viață este să știi mai întâi unde vrei să ajungi. Iar odată ce vei ști foarte clar care sunt obiectivele tale, vei ști și cum să te adaptezi pe parcurs, în funcție de variabile, pentru a le atinge. Îți vei adapta în egală măsură timpul, abilitățile și energia pentru a-ți atinge acele obiective, pe care, de cele mai multe ori, ai tendința să le supraevaluezi. Având un plan, vei vedea cât de ușor se pot transforma obiectivele așa zis „imposibile” în obiective ușor de realizat.
Așadar, sub întrebarea de mai sus referitoare la importanța banilor pentru tine vei nota și câteva estimări referitoare la obiectivele tale:
• Să economisești un fond de urgență pentru 3 – 6 luni, în caz de evenimente neprevăzute (pierderea locului de muncă, boli, accidente, etc) în 10 luni;
• să schimbi mașina peste cinci ani;
• să te pensionezi înainte de vârsta de 65 de ani.
• să pleci într-o croazieră de vis înainte de 50 de ani;
• să îți trimiți copiii să studieze în străinătate când vor împlini 18 ani.
Estimarea se va referi la timpul de care ai nevoie pentru a îndeplini acel obiectiv, dar și la suma de bani necesară în acel scop.
Și chiar dacă inițial s-ar putea să ți se pară că obiectivul tău este imposibil de îndeplinit, dacă este cu adevărat important pentru tine, vei găsi o modalitate de a-l realiza, indiferent de sacrificiile pe care le va presupune. Dacă în schimb, vei ajunge la concluzia că e imposibil, consolează-te cu ideea că nu a fost un obiectiv suficient de important...
În același timp, indiferent de sacrificiile pe care te vei hotărî să le faci în numele visului tău, nu uita să te bucuri de ziua de azi, pentru a avea energia și entuziasmul necesare pentru a te ține de planul tău.
Dar înainte să începi să lucrezi la un nou tu, mai organizat și mai responsabil din punct de vedere financiar, mai e necesar să faci un lucru foarte important. Să afli unde te afli în clipa de față, adică, să îți pui în balanță activele și pasivele. Bilanțul personal, nu numai că îți va răspunde la întrebarea: Cine sunt eu din punct de vedere financiar?, dar îți va da și răspunsul la al treilea punct și ultimul de pe planul tău financiar de o pagină:
• Care sunt datoriile pe care trebuie să le achit?
Acesta este tot planul. El cuprinde răspunsurile la următoarele trei întrebări importante:
• De ce am nevoie de bani?
• Ce aș vrea să fac cu banii?
• Ce reprezint eu din punct de vedere financiar în momentul de față?
El vorbește despre tine și visurile tale și va fi mereu prezent în mintea ta pentru a-ți reaminti ce ai de făcut ori de câte ori vei avea senzația că te-ai împotmolit în detalii. Iar dacă te întrebi, bine, bine, dar eu am nevoie de metode concrete și sfaturi pertinente pentru a-mi ordona viața din punct de vedere financiar, acestea unde sunt? Doar cu o listă cu obiective voi fi la fel de neajutorat ca și până acum.
Ei bine, cartea lui Carl Richards conține toate acele sfaturi și metode de care ai nevoie.
Este vorba mai exact despre strategii pentru a cheltui și economisi inteligent banii, care îți vor fi de folos pe tot traseul pe care îl vei parcurge de la un simplu obiectiv la un vis împlinit. Cu ajutorul lor, vei simți că planul tău de o pagină va începe să își facă simțită prezența în viața ta. Vei simți că lucrurile s-au pus în mișcare întrucât îți vei schimba vechile obiceiuri păguboase de a cheltui și le vei înlocui cu obiceiuri sănătoase de a cheltui și economisi. Vei deveni ordonat din punct de vedere financiar și vei conștientiza (sau te vei speria de-a dreptul să constați) cât de mulți bani cheltuiai înainte pe lucruri lipsite de importanță fără să-ți dai seama măcar.
Vei învăța să întocmești un buget cu ajutorul căruia vei reuși să îți ții cheltuielile în frâu și să realizezi la timp când vei deveni risipitor. În plus, vei constata că întocmirea unui buget nu e un lucru atât de dificil pe cât... sună, mai ales că autorul te îndrumă pas cu pas ce și cum să faci.
În cazul în care, punând cifrele pe hârtie, îți vei da seama că ai pierdut foarte mult timp (și bani implicit) până la această vârstă neeconomisind, autorul te va convinge cu argumente plauzibile că niciodată nu e prea târziu să începi să economisești, deși, e adevărat că, suma pe care o poți câștiga din dobândă având deja niște economii la 30 de ani, nu se compară cu cea pe care o poți obține atunci când începi să economisești la 40 de ani. Modalitățile de a economisi sugerate de autor sunt foarte ușor de pus în practică, prin urmare nu ezita să le folosești! Iar un prim pas pentru a începe să economisești eficient poate fi chiar realizarea unei distincții clare între nevoi și simple dorințe.
Și pentru că, chiar dacă vei începe să economisești foarte serios, s-ar putea ca acest lucru să nu fie suficient pentru a atinge anumite obiective din planul tău, autorul dedică o mare parte a acestei cărți investițiilor și modalităților prin care ai putea să îți realizezi visurile cu ajutorul lor. Așadar, va trebui să îți iei inima în dinți și să înveți să investești. Sfaturile autorului în această privință îți vor prinde foarte bine și te vor ajuta, cel mai probabil, să te decizi mai repede să faci prima ta investiție. De asemenea te vor preveni în legătură cu Marea Greșeală pe care o poți face în materie de investiții și cum să o eviți.
Pe lângă a întocmi un buget, a învăța să economisești, respectiv să cheltuiești, dar și să investești, cartea de față te va ajuta să te bucuri de zile și nopți mai liniștite, pentru că te va îndruma în legătură cu alegerea celei mai potrivite asigurări de viață și te va învăța să cântărești foarte bine toate aspectele pe care le implică achiziția unei case și să decizi dacă pentru tine casa ar fi o investiție sau o cheltuială.
În plus, vei conștientiza faptul că secretul unei vieți împlinite nu stă atât în a avea un venit frumușel, ci în a ști cum să cheltuiești cu cap banii (mulți / puțini) pe care îi câștigi.
Așadar, consideră cartea „Planul financiar de o pagină” un compendiu în care vei găsi doar materia care se va da sigur la examen, extrasă din câteva manuale stufoase și întortocheate pe care, altfel, ar fi trebuit să le parcurgi.
Citește-o și, mai mult ca sigur, examenele vieții nu te vor prinde niciodată nepregătit din punct de vedere financiar.
Mai multe detalii despre carte poți găsi aici:
Leave a Comment