Dacă fug – Terri Blackstock

Având ca model imaginea lui Harrison Ford din filmul Evadatul (1993), Terri Blackstock a creat figura unei tinere de 25 de ani, Casey Cox, care își găsește prietenul cel mai bun ucis, într-o baltă de sânge. Contrar acțiunii pe care cei mai mulți oameni ar fi întreprins-o, eroina romanului părăsește scena crimei, după ce a lăsat probe de ADN peste tot, fugind din oraș și chiar din stat. Este convinsă că va fi omorâtă, la rândul ei, dacă va fi găsită de poliție.

 

Pe fundalul acestei introduceri dramatice începe să se contureze profilul unei tinere femei care încalcă destule legi, făcându-și inclusiv o identitate falsă. Dar scriitoarea, deși construiește personajul ca fiind lipsit de credință, îi trasează caracterul conform valorilor creștine. Acest lucru îl afla și Dylan Roberts, detectivul angajat de familia tânărului Brent pentru a o găsi.

 

Cu experiența Diviziei de Investigații Criminalistice din cadrul armatei, Dylan, lăsat la vatră, suferă la 30 de ani de stres posttraumatic acut.  Dar prietenia care îl leagă de familia celui omorât precum și dorința de a se reintegra și a-și folosi abilitățile în slujba binelui îi dau impulsul de a merge pe urmele lui Casey.

 

Pe măsura derulării capitolelor, autoarea dezvăluie în paralel viața lui Dylan care a asistat în Afganistan la moartea celor mai buni prieteni, precum și amintirile tinerei Cox care la 12 ani și-a descoperit tatăl mort în ceea ce se presupunea a fi fost scena unei sinucideri, dar unde fiica a întrezărit dovezi de crimă.

 

Problema comună a celor două personaje principale îi face să se cunoască deși nu s-au întâlnit niciodată: „Cuvintele lui mă fac să transpir. E ca și cum ar fi pătruns în mintea mea și ar fi dat play acelor videoclipuri care rulează atât de des la mine-n cap. Simt că Dylan a citit un jurnal pe care nici măcar nu l-am scris. De unde știe lucrurile acelea despre mine? Faptele sunt una, dar adevărul merge mult mai în profunzime. Taie în carne vie. El nu are cum să știe ce e în mintea mea. Într-un fel, e bine să fiu văzută, chiar dacă ochii lui nu m-au văzut cu adevărat”.

 

Povestea principală a fugii de poliție se împletește în roman cu cea a dispariției Laurei Daly, o adolescentă de 14 ani care s-a pierdut fără urmă la o petrecere. Casey află de întâmplare de la Miss Lucy, pe drumul petrecut împreună până la Atlanta. Dorința fugarei de a participa la rezolvarea acestei enigmatice dispariții devine din ce în ce mai puternică odată cu dovezile pe care le găsește în telefonul lui Jack Dotson: „În timp ce șofez spre noua mea casă, mă gândesc la golul lăsat în această familie, un gol ce nu va putea fi niciodată umplut, atâta vreme cât Laura va rămâne dispărută. L-am provocat pe Dylan să aibă curaj să pornească lupta împotriva răului. Trebuie să am și eu acest curaj. Ăsta e genul de persoană care îmi doresc să fiu. E o viață în joc – probabil, două – și dacă pot obține măcar dovezi că ele sunt acolo, le-aș putea salva. Trebuie să o fac”.

 

Terri Blackstock reușește să-și țină cititorii cu sufletul la gură până la ultima pagină a cărții Dacă fug. Nu este recomandat să o începeți dacă mai aveți treburi de rezolvat, pentru că veți ajunge să vă anulați întâlnirile sau să coborâți abia la capăt de linie dacă o citiți în vreun mijloc de transport.

Comentarii (0)

Scrie un comentariu