Coșul este gol!
Unele dintre aceste module cookie sunt esențiale, în timp ce altele ne ajută să ne îmbunătățim experiența prin furnizarea de informații despre modul în care site-ul este utilizat.
Pentru informații mai detaliate despre cookie-urile pe care le folosim, vă rugăm să consultați Politica de confidentialitate
Când te gândești la bătrânețe, te întristezi. Așa cum spune bunica „Să nu ajungi ca mine la bătrânețe. Bolnavă și neputincioasă."
Dar dacă bătrânețea ar fi altfel? Cu energie, sănătate și bună dispoziție?
Dacă bătrânețea ar fi perioada în care te-ai putea bucura cel mai mult de viață? De călătorii, de distracție cu nepoții, de sport și de hobby-uri noi?
Nu se poate așa ceva! Bătrânețea e grea, ai fi tentat/ă să spui. Dar locuitorii din Zonele albastre te vor contrazice cu mare convingere. Ei au descoperit secretele pentru a trăi peste 100 de ani, păstrându-și energia la cote maxime și pozitivitatea intactă.
Da, sigur! Ei nu au problemele românilor. Normal că sunt fericiți.
Dar dimpotrivă. Unii dintre ei nu au confortul nostru și nici măcar salariile noastre și cu toate acestea sunt mult mai sănătoși și mai fericiți.
Așadar, cum poate fi bătrânețea o perioadă de care să nu te sperii, ci dimpotrivă să te bucuri din plin?
În timp ce genetica determină doar 25% din durata de viață a omului și susceptibilitatea la boli, stilul de viață are un impact mai mare.
Pentru locuitorii din Zonele albastre, bătrânețea este ca un vis frumos, unde oamenii trăiesc fericiți, cutreieră munții și se joacă cu nepoții,
Termenul de zone albastre se referă la zonele geografice în care oamenii au rate mici de boli cronice și trăiesc mai mult decât oriunde altundeva pe Pământ.
„Zona albastră” este un termen non-științific oferit de exploratorul National Geographic, Dan Buettner, dat regiunilor geografice în care oamenii trăiesc peste 100 de ani, fără probleme.
Se numesc Zonele Albastre pentru că atunci când Buettner și colegii săi căutau aceste zone, au desenat cercuri albastre în jurul lor pe o hartă.
În cartea sa numită „Zonele Albastre", Buettner a descris 5 zone albastre cunoscute:
Interesant este că genetica reprezintă probabil doar 20-30% din longevitate. Prin urmare, influențele mediului, inclusiv dieta și stilul de viață, joacă un rol imens în determinarea duratei de viață.
Conform cercetărilor efectuate de Dan Buettner și echipa sa, se pare că dieta bogată în alimente sănătoase nu este singura soluție pentru a trăi o viață lungă și fără probleme mari de sănătate.
Cei mai sănătoși oameni din lume au un secret, și anume că longevitatea nu se rezumă doar la alimente.
Pentru a se califica ca zonă albastră, aceste comunități trebuie să fie, de asemenea, în mare măsură lipsite de afecțiuni precum boli de inimă, obezitate, cancer și diabet. Așadar, e clar pentru toată lumea că fac ceva bine.
Iată câteva dintre aceste obiceiuri:
În zonele albastre, oamenii nu fac eforturi fizice, mergând la sală. În schimb, din stilul lor de viață fac parte zilnic activități precum: grădinăritul, mersul, curățenia, hrănitul animalelor etc.
Un studiu amplu, care a inclus peste 600.000 de oameni, a descoperit că cei care fac cantitatea recomandată de exerciții fizice au un risc de deces cu 20% mai mic decât cei care nu fac activitate fizică.
Făcând și mai multe exerciții poate reduce riscul de deces cu până la 39%.
Ai puterea de a schimba multe lucruri care îți influențează sănătatea și longevitatea. Dan Buettner a făcut o treabă excelentă în descoperirea obiceiurilor oamenilor din Zonele albastre.
Premiul Emmy pe care l-a obținut pentru descoperirea sa este doar o consecință fericită, însă adevărata victorie este schimbarea pe care a adus-o în lume pentru milioanele de oameni care i-au citit cartea, inclusiv nutriționiști și psihologi.
Cine nu își dorește să aibă o viață liniștită, plină de energie și pozitivitate? Ei bine, totul depinde de stilul de viață al fiecăruia dintre noi și de modul în care ne raportăm la relațiile cu ceilalți.
Cu echipa sa de cercetători medicali, antropologi, demografi și epidemiologi ai Zonelor Albe, Dan a găsit 9 obiceiuri comune bazate pe dovezi ale tuturor regiunilor Zonelor Albastre.
Nu există nicio fântână a tinereții - nu trebuie să te muți în aceste locuri îndepărtate pentru a adăuga ani la viața ta.
Mediul pe care ți-l construiești conform celor 9 obiceiuri comune te va ajuta să duci o viață lungă, echilibrată și fericită.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți construi propria zonă albastră chiar la tine acasă, descoperă cartea lui Dan Buettner „Zonele albastre”. Toate obiceiurile sănătoase ale acestor oameni din regiunile descoperite de Buttner și echipa lui, te vor ajuta să te bucuri de fiecare etapă a vieții cu intensitate, bucurie și energie.
Poți găsi cartea aici:
Leave a Comment