Unele afaceri eșuează din cauza lipsei managementului, iar altele... din prea mult management...
Dacă ai o afacere, cu siguranță că una dintre principalele tale griji este cea că afacerea ta ar putea să nu mai meargă la un moment dat. Dar afacerile, nu sunt loterii sau jocuri de noroc în care câștigă numai cei mai norocoși. Afacerile sunt măsurabile, cuantificabile și predictibile. Iar dacă nu sunt, ar trebui să fie...
Așadar, probabil că ți-ai pus și tu această întrebare până acum: de ce eșuează cele mai multe afaceri? Asta în ideea de a ști de ce să te ferești pe viitor.
Ei bine, potrivit revistei Forbes, principalele motive pentru care eșuează cele mai multe business-uri sunt 10 la număr, și anume:
1. Produsul nu își găsește locul pe piață, asta se întâmplă în cazul a 42% dintre afacerile eșuate.
2. Rămân în pană de bani cash (29%)
3. Nu angajează oamenii potriviți (23%)
4. Sunt depășite de concurență (19%)
5. Prețuri, costuri prea mari (18%)
6. Clienții nu au parte de cea mai bună experiență (17%)
7. Afacerea nu se bazează pe un model de business clar (17%)
8. Lipsa marketingului sau marketingul precar (14%)
9. Își ignoră clienții, nu țin cont de feedbackul primit din partea lor (14%)
10. Produsul este lansat pe piață într-un moment nepotrivit (13%).
Dr. Lavinia Rașcă: „Educația antreprenorială precară este unul dintre obstacolele care împiedică dezvoltarea businessurilor românești.”
Dar lista de mai sus ar putea fi rezumată la o singură cauză care să le înglobeze pe toate, și anume, educația antreprenorială precară. Un lucru cu atât mai stringent în România, care, potrivit Dr. Lavinia Rașcă, CEO EXEC-EDU și profesor ASEBUSS, se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul cheltuieli de învățare pe cap de manager. Și spre deosebire de antreprenorii din vest care au preluat modelul antreprenorial de cele mai multe ori de la părinți, mai spune Dr. Lavinia Rașcă, antreprenorii români nu au modele în familie și atunci ar trebui să înlocuiască aceste modele cu modelele din cărți, cursuri de antreprenoriat, etc.
Asta pentru că Gino Wickman știe cu ce probleme se poate confrunta la un moment dat o mică afacere și are și soluții pentru aceste probleme. Răspunsurile le-a învățat din practică, pentru că la 25 de ani a preluat afacerea familiei sale care era în pragul falimentului și a repus-o pe picioare, timp în care a deslușit și o parte dintre secretele afacerilor prospere. Din această experiență de business s-a născut Sistemul de Operare Antreprenorial (SOA), un sistem care poate fi aplicat cu ușurință în orice afacere de mici dimensiuni.
Sistemul de Operare Antreprenorial se referă la componentele cheie ale unei afaceri și anume:
1. Viziunea sau imaginea clară a direcției în care se îndreaptă afacerea;
2. Oamenii sau ajutoarele tale în a-ți construi afacerea;
3. Datele sau parametrii care te ajută să îți gestionezi afacerea;
4. Problemele sau obstacolele pe care trebuie să le înfrunți pentru a-ți realiza viziunea;
5. Procesele sau metoda ta de a face afaceri.
6. Tracțiunea sau forța de tracțiune a liderilor care știu cum să determine concentrarea, responsabilitatea și disciplina organizației lor.
Toate aceste componente optimizate și gestionate după planul prezentat de Gino Wickman în această carte pot duce în timp la o afacere sigură și solidă, a cărei soartă nu mai depinde de pura voie a sorții, ci de un sistem perfect funcțional în care tu să fii vizionarul, cel care dezvoltă afacerea pregătind-o și adaptând-o pentru viitor, și nu omul care le face pe toate, fiind în paralel manager, administrator, secretară și om de vânzări.
Despre această carte de afaceri din care cu siguranță orice antreprenor are ceva de învățat (și mai ales de aplicat) și despre Sistemul de Operare Antreprenorial care a fost implementat până acum cu succes în peste 60.000 de companii, a discutat colaboratoarea noastră Antoaneta Banu cu Dr. Lavinia Rașcă, CEO EXEC-EDU în cadrul unei noi ediții a emisiunii ACT și Politon Talk Live intitulate: #TheReinventor: TRACȚIUNE. Preia controlul afacerii tale.
Emisiunea online ACT și Politon Talk Live – nominalizată la Webstock Awards 2020, cea mai mare gală de premiere a proiectelor de social media din România, la categoria BEST ONLINE VIDEO SHOWS - este un proiect media unic în România, în cadrul căruia moderatoarea Antoaneta Banu, learning-activator, dezbate subiecte de actualitate cu invitați avizați pornind de la titlurile de succes ale editurii. Emisiunea poate fi urmărită pe conturile de Facebook și de YouTube ale Editurii ACT și Politon.
Lavinia Rașcă este doctor în managementul IMM-urilor, CEO EXEC-EDU și membru fondator și profesor în programul Executive MBA – ASEBUSS. Până în prezent a lucrat cu peste 10.000 de manageri și antreprenori în programe EMBA/MBA, PHARE, ACDI, USAID, EU, ca și în training-uri personalizate. Este autoarea/coautoarea mai multor cărți și articole pe teme de business, speaker la conferințe și emisiuni radio-TV. Susține programe de management strategic, HR, antreprenoriat, leadership, first time manager și productivitate, fiind apreciată pentru calitatea şi aplicabilitatea programelor pe care le-a conceput pentru manageri.
Lavinia Rașcă este preşedinta filialei din România a uneia dintre cele mai prestigioase asociaţii de femei din lume: European Profesional Women’s Network fiind o susţinătoare ferventă a evoluţiei profesionale şi ierarhice a femeilor, este colaboratoare a revistei Business Magazin și a fost inclusă de-a lungul timpului în topuri precum:
• Who is who în business, TOP 1000 de experţi – Ziarul Financiar (2013, 2014, 2015)
• TOP 200 Cele mai puternice femei în business – Business Magazin (2014, 2015)
În cadrul emisiunii ACT și Politon Talk Live, Lavinia Rașcă a vorbit despre cartea lui Gino Wickman „Tracțiune” și despre cum le poate fi utilă această carte în special antreprenorilor din întreprinderile mici și mijlocii, despre cum s-au adaptat, sau nu, antreprenorii noilor condiții generate de pandemia de COVID19, dar și despre „deficitul” de învățare al managerilor români. Recomandarea ei pentru această carte sună astfel:
„Acest sistem de oprerare antreprenorial este extrem de util și se adresează antreprenorilor care și-au dezvoltat o afacere până la un moment dat, s-au implicat 100% în afacerea respectivă, au adus-o până la un anumit nivel și în prezent nu o mai pot dezvolta, având două posibilități: fie își dezvoltă un management profesionist (SOA), fie continuă să ducă o existență chinuită, în care afacerea va dormita sau va eșua.”
Alte subiecte abordate în cadrul emisiunii au fost:
• Tracțiune de Gino Wickman, o carte de business, dar și o carte de dezvoltare personală?
• Delegarea sarcinilor către subordonați, un capitol la care toți managerii întâmpină dificultăți;
• Fără delegare, nu poate exista dezvoltare;
• Sistemul de management profesionist - îți poate duce afacerea la nivelul următor.
• Importanța existenței unei complementarități în cadrul echipei antreprenoriale care trebuie să includă un vizionar și un integrator.
• Cele 6 componente principale ale unei afaceri.
• De ce este esențial ca oamenii dintr-o companie să împărtășească aceleași valori?
• Planificarea și monitorizarea, esențiale în dezvoltarea unui business.
• Cum îți stabilești prioritățile într-o afacere?
Te invit acum să urmărești interviul integral:
Să citești cartea de business care te poate ajuta să dai un nou suflu afacerii tale:
Și să te gândești că dacă afacerea ta merge bine, nu doar viața ta va fi mai bună, ci și a multor altor oameni, sau cum spune Gino Wickman în „Tracțiune”:
„Am un mare respect pentru tine, antreprenorule. Îți asumi riscuri, ești motorul economiei, îți menții țara în avanposturile inovației și sacrifici totul pentru a-ți îndeplini visurile. Drept rezultat, creezi majoritatea locurilor de muncă și le oferi oamenilor posibilitatea de a-și îndeplini la rândul lor visurile. Pasiunea și țelul meu sunt să te ajut să reușești. Așadar, să pornim în această călătorie închipuindu-ne cum ar arăta compania ta după implementarea SOA.”
Leave a Comment