Se spune că niciun efort nu rămâne nerăsplătit. Acest lucru este cât se poate de adevărat atât timp cât efortul respectiv este justificat, altfel… numele lui este muncă în zadar.
CULTURA ÎN CARE TRĂIM GLORIFICĂ EXTENUAREA
Din păcate, trăim într-o lume în care munca în zadar este considerată mai bună decât munca eficientă, lipsită de stres și încununată de rezultate. De ce? Simplu. Pentru că cultura în care trăim glorifică extenuarea, considerând-o o măsură a succesului și a valorii de sine. Mulți dintre noi ajung astfel să creadă că dacă nu suntem mereu extenuați, înseamnă că nu muncim suficient și că realizările mărețe le sunt rezervate doar celor care trudesc până la epuizare. Burnout-ul devine astfel o condiție mai acceptabilă pentru truditorul modern decât relaxarea.
Însă această tendință, pe lângă faptul că este foarte nocivă, se află în contradicție totală cu modul în care a evoluat specia umană, care a ales întotdeauna să urmeze calea cea mai ușoară, nu cea mai grea. De aceea, munca până la epuizare și burnout-ul ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne determine să găsim cu rapiditate o cale mai ușoară de a ne atinge obiectivele.
Greg McKeown, autorul bestsellerului
„Esențialismul” și părintele Esențialismului, sare în ajutorul celor care se simt mult prea des epuizați de munca istovitoare pe care o depun cu o nouă carte intitulată
„Fără efort”. Cartea se adresează tuturor celor care știu cum este „să te simți foarte absorbit de munca ta, dar în același timp să fii în pragul epuizării. Să faci tot ce îți stă în putință, dar tot să simți că nu este suficient. Să ai mai multe lucruri esențiale de făcut decât poți cuprinde într-o singură zi. Să vrei să faci mai multe, dar să nu ai, pur și simplu, timp.”
Așadar, dacă în prima carte, „Esențialismul”, McKeown vorbește despre cum să faci lucrurile importante, în „Fără efort” el ne arată cum să obținem mai multe, cu mai multă ușurință, într-un mod mai relaxat. „Fără efort” este altfel spus o carte despre a face mai ușoare poverile inevitabile ale vieții și a obține rezultatele dorite fără să te surmenezi. Pentru a reuși acest lucru cartea te va ghida:
• Să intri în starea fără efort;
• Să faci acțiuni fără efort;
• Să obții rezultate fără efort.
Dar cartea aceasta te va învăța ceva mult mai important în această epocă a heirupismului general. Te va învăța să te relaxezi, pentru că din punctul de vedere al lui Greg McKeown relaxarea este o responsabilitate dacă vrem să rezistăm pe termen lung în această eternă competiție care se numește viață. Cu alte cuvinte, Greg McKeown te va convinge că pentru a reuși să muncești mai eficient, depunând mai puțin efort, este nevoie mai întâi să intri în acea stare pe care el o numește „fără efort”. Adică acea stare în care poți obține rezultate notabile fără a simți câtuși de puțin că muncești.
SURSA DE INSIPAȚIE A GENIILOR: SIMPLITATEA
Gândește-te doar că Newton, atunci când a descoperit gravitația, stătea relaxat sub un măr. Căderea mărului l-a făcut să se gândească la legea gravitației care a schimbat fundamental modul în care înțelegem Universul.
Honoré de Balzac a scris minunatele sale romane și povestiri din seria „Comedia umană” în care descrie atât de realist societatea franceză de la începutul secolului al XIX-lea, mergând la petreceri. Toată noaptea petrecea la petrecerile la care era invitat, iar ziua transforma poveștile adunate de la acestea în capodopere ale literaturii universale.
Leonardo da Vinci s-a inspirat pentru crearea numeroaselor aparate de zbor pe care le-a desenat din zborul păsărilor...
Marele geniu suprarealist Salvador Dali, a demonstrat și el că viața nu trebuie să fie așa de grea și de complicată pe cât ne-o facem noi, găsindu-și inspirația într-un banal pui de somn și confirmând încă o dată faptul că ceea ce spunea Andy Benoit cu referire la mințile înzestrate este cât se poate de adevărat: majoritatea geniilor „nu prosperă prin demontarea complexității, ci prin exploatarea simplității nerecunoscute”.
Persistența memoriei este cel mai cunoscut tablou de Salvador Dali și totodată lucrarea care l-a făcut faimos pe Dali pe plan mondial. Deși pare că reprezintă un peisaj stâncos din Catalonia lui natală, la fel ca majoritatea operelor de artă suprarealistă, tabloul recreează o atmosferă bizară, ca de vis. Ceasurile și-au pierdut integritatea și s-au topit la soare asemenea brânzei Camambert… O muscă singuratică aruncă o umbră cu formă umană… Un roi de furnici se adună….
Dat fiind faptul că Dali era puternic influențat de perioada impresionistă și Renaștere și ținând cont de mediul din care venea, mulți s-ar fi așteptat ca el să picteze scene din viața reală. Însă el s-a eliberat de constrângerile tehnicilor clasice și a creat niște juxtapuneri tulburătoare între vis și realitate.
Cum a reușit acest lucru? Dormea. Trăgea câte un pui de somn suprarealist așezat pe un scaun și ținând strâns în mână o cheie. Pe podea, exact sub cheie punea o farfurie cu fața în jos. În momentul în care adormea, cheia cădea pe farfurie și făcea un „zbang” răsunător. Trezindu-se astfel, Dali se simțea plin de inspirație pentru următoare lucrare suprarealistă. Dali credea cu toată tăria în puterea inspiratoare a acestui moment aflat între somn și realitate și chiar și-a denumit această tehnică „somn cu cheie”.
Cine s-ar fi gândit că tablourile complexe ale genialului Salvador Dali, considerat alături de Picasso şi Matisse unul dintre cei trei cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea, își au originea într-un banal pui de somn? Dali a descoperit o tehnică simplă pentru a rezolva o problemă complicată: găsirea inspirației pentru arta sa atât de apreciată.
Dar nu doar geniile pot face acest lucru. Și tu o poți face la fel de bine. Și tu poți rezolva probleme complicate fără să depui efort, sau, în orice caz, depunând mai puțin efort decât în momentul de față.
CREIERUL DĂ RANDAMENT ATUNCI CÂND EȘTI ODIHNIT ȘI RELAXAT
Folosește cartea lui Greg McKeown
„Fără efort” ca ghid! Pe măsură ce o vei citi vei începe să îți percepi creierul ca pe un super-computer care, în condiții optime, funcționează la capacitate maximă. Însă atunci când hard-diskul îi este asaltat de fișiere și de istoricul paginilor de navigare, începe să se miște din ce în ce mai încet. La fel este și creierul tău. El dă cel mai bun randament atunci când ești odihnit și relaxat.
Când ești obosit în schimb, supraîncărcat cu lucruri pe care ar trebui să le faci, când ai o mulțime de emoții și sentimente pe care creierul le tratează cu prioritate în detrimentul gândirii logice, capacitatea ta de a rezolva probleme scade simțitor. În astfel de situații trebuie să faci tot posibilul să reîncerci să intri în starea fără efort, adică acea stare în care ești odihnit fizic, despovărat din punct de vedere emoțional și energizat mental. Asta pentru că creierul nostru opune rezistență la lucrurile care sunt percepute ca fiind grele și le acceptă cu ușurință pe cele pe care le percepe ca fiind ușoare.
Dar chiar putem face fără efort lucruri pe care într-o primă instanță le percepem ca fiind foarte grele?
Greg McKeown este convins că aceasta este singura cale prin care ne putem bucura cu adevărat de succes în orice ne propunem.
Să zicem de exemplu că îți propui ca anul viitor să citești 50 de cărți. Pare mult, mai ales dacă nu ți-ai făcut un obicei constant din a citi. Dar dacă ai citi în fiecare zi câte o oră, ai termina în fiecare săptămână câte o carte. Iar dacă ai citi în fiecare săptămână câte o carte, asta ar însemna 50 de cărți citite pe an. Iar numărul devine un detaliu aproape insignifiant în comparație cu cantitatea de cunoștințe pe care o vei acumula și cu stima de sine pe care o vei câștiga atingând acest obiectiv. Multiplică aceste rezultate de 10 ori și imaginează-te pe tine peste 10 ani și alte 500 de cărți citite. Acum cred că nu regreți deloc faptul că ai renunțat la o oră din timpul zilnic petrecut în fața ecranelor în vederea realizării acestui obiectiv…
Gândește-te acum că unii oameni nu citesc nici măcar o singură carte într-o întreagă viață sau că unii abia își pot aminti numele cărții lor preferate, în timp ce tu ai adunat o listă impresionantă de lecturi în doar 10 ani. Și nici măcar nu te-ai străduit prea mult. Ți-ai rupt de două ori pe zi câte o jumătate de oră pentru a citi… Crezi că dacă te-ai fi străduit mai mult ai fi obținut mai mult?
Nu cred, pentru că de foarte multe ori atunci când te străduiești prea mult, ajungi să o dai în bară. Fie din cauză că obosești, fie din cauză că te plictisești, fie din cauză că îți pierzi complet motivația în momentul în care constați că rezultatele obținute nu sunt nici pe departe pe măsura efortului depus.
5 MODALITĂȚI GARANTATE DE GREG MCKEOWN PENTRU A INTRA ÎN STAREA FĂRĂ EFORT
Așadar, iată mai jos cinci modalități garantate de Greg McKeown de a intra în starea fără efort, adică acea stare pe care trebuie să o atingi pentru a-ți fi mai ușor să întreprinzi acțiuni fără efort:
INVERSEAZĂ
Credem că, pentru a avea un succes extraordinar, trebuie să facem lucrurile grele și complicate. Adevărul este însă că pentru a avea succes trebuie să căutăm oportunitățile care sunt foarte valoroase și în același timp foarte simple.
Inversarea înseamnă să privești lucrurile din direcția opusă. Adică să te întrebi: „Ce-ar fi dacă acest lucru ar fi ușor?” și să înveți să rezolvi problemele când ai o stare de concentrare, claritate și calm.
Însuși magnatul american Warren Buffett era un adept al inversării. El a descris strategia de investiții de la Berkshire Hathaway drept „o letargie vecină cu lenea”. De reținut așadar că oamenii de afaceri nu caută companii care trebuie să facă eforturi uriașe pentru a deveni profitabile. Ei caută investiții pe care este greu să le refuzi: afaceri cu care nu trebuie să-ți bați capul, simplu de administrat și care au avantaje competitive pe termen lung.
Vedem astfel că atunci când abandonăm falsa presupunere conform căreia calea mai ușoară este cea inferioară, obstacolele se estompează. Și astfel ajungem să descoperim Starea fără Efort.
BUCURĂ-TE: DE CE SĂ NE STRĂDUIM SĂ ÎNDURĂM ACTIVITĂȚILE ESENȚIALE CÂND AM PUTEA SĂ NE BUCURĂM DE ELE?
Nici nu simți că muncești atunci când faci ceea ce îți place. Așadar, când munca este însoțită de mici momente de bucurie (lucruri care ne fac plăcere) nu mai muncim încruntați și supărați ca niște osândiți executându-și pedeapsa așteptând cu nerăbdare momentul acela în care ne vom permite, în sfârșit, să ne relaxăm. Când munca este însoțită de bucurie acel moment devine acum. Și pe măsură ce bucuria și râsetele ne luminează tot mai multe momente, ne apropiem de starea noastră fără efort firească și ludică.
Un bun exemplu în acest sens este Ole Kirk Christiansen, care și-a transformat atelierul de tâmplărie, nu foarte profitabil, într-o afacere rentabilă cu jucării. Și-a denumit compania LEGO, de la expresia daneză „leg godt„, care înseamnă „joacă-te bine” și a trăit pentru tot restul vieții „jucându-se” de-a fabrica de jucării. Le-a creat, le-a inventat și le-a tot reinventat până ce a ajuns să stăpânească un adevărat imperiu al jucăriilor...
ELIBEREAZĂ-TE – ACCEPTĂ LUCRURILE PE CARE NU LE POȚI CONTROLA
Mulți dintre noi își complică viața neacceptând realitatea așa cum e. Prin urmare, se agită inutil revoltându-se împotriva unei sorți nefavorabile, în loc să încerce pur și simplu să își facă viața mai ușoară.
Așa cum a scris Henry Wadsworth Longfellow, „cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când plouă, este să lași să plouă”.
E important să faci asta pentru că atunci când renunțăm la nevoia de a-i pedepsi pe cei care ne-au rănit, nu vinovatul este cel eliberat. Noi suntem cei eliberați. Când renunțăm la resentimente și la plângeri în favoarea milei și compasiunii, nu este vorba de un schimb echitabil. Este o reușită. Și cu fiecare târg, ne apropiem și mai mult de calmul acelei stări fără efort.
ODIHNEȘTE-TE: STĂPÂNEȘTE ARTA DE A NU FACE NIMIC
Pare ciudat că trebuie să învățăm să luăm o pauză. Dar, în cultura actuală, care ne ține conectați 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, unii oameni pur și simplu nu știu cum să se relaxeze. În mod ironic, pentru ei este extrem de greu să nu facă nimic.
Însă, dacă nu înveți să te relaxezi, mai ales atunci când ai un volum foarte mare de muncă, vei plăti prețul pentru asta. De aceea, trebuie să înveți să îți dozezi bine efortul astfel încât să fii funcțional pe termen lung și să nu ajungi să fii nevoit să ieși din joc pentru perioade mai lungi de timp din cauza unor eventuale boli sau perioade de epuizare. La fel de important este și să nu subestimezi valoarea somnului, pentru că atunci când pui capăt războiului împotriva ritmului natural al corpului, atunci când îi lași pe alții să te depășească în cursa pentru a face cât mai multe lucruri cu cât mai puțină odihnă, viața ta va căpăta altă nuanță, claritate și intenție. Vei atinge starea fără efort.
OBSERVĂ
Cât de des ne implicăm în actul de a observa, de a remarca cu adevărat? Majoritatea oamenilor reușesc cu greu să fie prezenți, să fie concentrați ca o rază laser asupra unei persoane sau a unei conversații sau a unei experiențe, atunci când jonglează cu atât de multe sarcini care le taxează în mod constant atenția.
De aceea e important să știi să îți revii. Să nu îți mai lași mintea să zboare și să ignori tot zgomotul care te înconjoară. Greg McKeown îți oferă în acest sens câteva ponturi care te vor ajuta să te concentrezi numai asupra lucrurilor esențiale, fără a te lăsa distras de lucrurile neesențiale.
Astfel, vei putea atinge starea fără efort, adică acea stare în care ești conștient, alert și prezent, chiar și atunci când te confrunți cu informații care se mișcă repede și ești asaltat de distrageri nesfârșite. Iar beneficiile de care vei avea parte astfel vor fi nenumărate.
Te invit să citești cartea:
Și să te familiarizezi cu acțiunile fără efort – acele acțiuni care te ajută să obții rezultate mai bune depunând mai puțin efort - și cu rezultatele fără efort – care vor veni în ritm constant odată ce îți vei forma un adevărat ritual al obținerii mai ușoare a rezultatelor dorite.
Nu mai amâna. Începe chiar de azi să faci mai ușor ceea ce pare complicat!
Leave a Comment