Chiar dacă modul în care se nasc, evoluează și se oficializează relațiile de iubire s-a schimbat mult astăzi în comparație cu vremurile în care s-au cunoscut părinții noștri, ca să nu mai vorbim de bunicii noștri, criteriile după care ne alegem partenerii de viață și modalitățile prin care ajungem la concluzia că o anumită persoană este potrivită sau nu pentru noi pe termen lung, ar trebui să rămână, în mare, aceleași. La fel ca și modalitățile prin care putem face ca o relație să funcționeze bine pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Din păcate însă, multe cupluri se clădesc pe temelii firave, membrii lor considerând că pasiunea singură îi poate ține uniți pe viață. Nu e de mirare așadar că, mai târziu, odată cu trecerea anilor, pasiunea scade tot mai mult, până ce se stinge de tot și lasă în urmă doi străini care ajung să se întrebe nedumeriți cum de au ajuns să locuiască sub același acoperiș. Când nimic nu îi mai leagă, viața în doi devine insuportabilă, divorțul pare iminent, iar riscul de a o lua de la capăt alături de un alt partener, după aceleași criterii ca și în relația precedentă, este cât se poate de mare, chiar dacă se spune că oamenii învață din greșeli.
E drept că poți învăța din greșeli, dar asta doar în condițiile în care reușești să îți dai seama unde greșești. Altfel, greșeala se va repeta la infinit, iar tu vei trage fatalist concluzia că ești urmărit de ghinion…
Așadar, una dintre greșelile pe care le facem cei mai mulți dintre noi atunci când vine vorba despre relații și căsătorie este că avem tendința să ne alegem partenerul doar cu inima, uitând complet de un criteriu la fel de important, dacă nu cumva mult mai important, și anume, rațiunea.
Prin urmare, dacă dorești să te căsătorești, dar nu ești sigur că vei face alegerea potrivită, dacă ai o relație de ceva timp, dar constați că „scârțâie” din ce în ce mai tare, dacă simți că în căsnicia ta este loc de mai bine, dar nu știi ce ar trebui să faci în acest sens, îți punem la dispoziție un „bătrân înțelept”, trecut prin viață și cu experiență într-ale amorului, care, cu siguranță va reuși să te sfătuiască de bine. De fapt… nu numai unul.
Este vorba mai precis de peste 700 de bătrâni înțelepți ale căror sfaturi despre relații și căsnicie au fost adunate în cadrul proiectului sociologic american Sfaturi pentru Căsnicie. Cele mai relevante răspunsuri ale acestor bătrâni care s-au bucurat de căsnicii fericite și longevive totodată, au fost adunate de autorul american, sociolog de profesie -
Karl Pillemer - în volumul intitulat
„30 de lecții de iubire”.
În acest volum, autorul a strâns laolaltă cele mai bune sfaturi ale bătrânilor intervievați referitoare la etapele cheie în dezvoltarea unei relații serioase:
• găsirea partenerului potrivit;
• învățarea comunicării și abordării conflictului;
• gestionarea factorilor de stres;
• menținerea vie a „scânteii” de-a lungul anilor.
La finalul cărții, autorul a dedicat un capitol special care prezintă principiile fundamentale ale vârstnicilor pentru a avea relații îndelungate și satisfăcătoare.
Iar dacă ideea de a citi sfaturile unor bătrâni care au trăit într-o cu totul altă lume față de cea în care ne ducem noi astăzi traiul, ți se pare ridicolă, gândește-te puțin la faptul că în cei peste 1,5 milioane de ani de când există omenirea pe pământ, numai în ultimii aproximativ o sută de ani oamenii au apelat la altcineva decât la cea mai vârstnică persoană din anturajul lor pentru a obține soluții la problemele vieții. Mai mult decât atât, antropologii sunt de părere că, în vremurile preistorice, înțelepciunea vârstnicilor a reprezentat secretul supraviețuirii rasei umane.
Așadar, înțelepciunea bătrânilor reprezintă încă și va mai reprezenta probabil pentru mult timp de acum încolo o sursă de inspirație demnă de luat în seamă pentru rezolvarea diverselor probleme cu care ne confruntăm în prezent, chiar și în relațiile de cuplu. Pentru că ceea ce ne dă nouă bătăi de cap în momentul de față, pentru ei reprezintă experiențe deja trăite.
Pentru a te convinge că sfaturile lor chiar merită să fie luate în seamă, am extras în rândurile de mai jos doar cinci sfaturi, pe care, cel mai probabil, nu ți le va da nimeni altcineva în legătură cu relațiile și căsătoria. Încearcă să le aplici în relația ta și în mod sigur schimbările în bine nu vor întârzia să apară:
1. Observă comportamentul persoanei iubite în situații dificile și neobișnuite
Cu toții ne gândim cu nostalgie la începuturile relațiilor noastre de dragoste… Perioada aceea în care ești cum nu se poate mai îndrăgostit, în care comunici cum nu se poate mai bine cu partenerul tău, ieșiți la teatru, la film, plecați în weekenduri, gătiți împreună sau stați pur și simplu tolăniți la televizor și totul pare numai lapte și miere. Dacă această pace și armonie din relația voastră persistă mai mult de câteva luni, vei fi tentat să crezi probabil că ți-ai găsit deja sufletul pereche și că ai putea să faci în orice clipă pasul cel mare spre căsătorie. Însă bătrânii lui Karl Pillemer sunt de o cu totul altă părere.
Ei consideră că una dintre cele mai bune modalități de a testa un viitor partener de viață este să îl vezi cum reacționează în cele mai rele momente, sau cel puțin în situațiile stresante și dificile. Astfel, pentru a decide dacă poți avea încredere deplină în partenerul tău indiferent de situație - ar fi indicat să îl urmărești cum se comportă în timpul unei călătorii lungi cu mașina, care poate dura chiar și opt ore sau mai mult, în timpul unei excursii cu cortul la munte, în timp ce tu ești bolnav și ai nevoie de ajutor, sau în timpul unei activități casnice mai dificile, de genul zugrăvirii unei camere.
2. Învinge marele paradox al vieții conjugale. Continuă să fii politicos!
Pierdem ceea ce nu știm să prețuim. Și nu mai prețuim în momentul în care începem să avem impresia că partenerul nostru este singurul om din lume obligat să ne accepte așa cum suntem, chiar și atunci când suntem nesuferiți, nepoliticoși, grosolani sau agresivi. Dar te-ai gândit vreodată că, dacă ai avea față de un străin aceeași nemulțumire pe care o ai față de partenerul tău, nu i-ai vorbi niciodată străinului așa cum îi vorbești partenerului tău? Și dacă unui străin nu i-ai vorbi urât, de ce i-ai vorbi astfel partenerului tău?
Așadar, depășește acest paradox al tuturor căsniciilor, pentru că în mod cert, locul în care tu te simți cel mai confortabil nu ar trebui să fie totodată și locul în care îți sunt îngăduite toate răutățile, impolitețurile și grosolăniile.
3. 3 semne sigure pentru a spune NU
Unele comportamente nu au nicio scuză, niciun leac și nici cea mai mică șansă de a se corecta de la sine. Prin urmare, dacă observi vreunul dintre următoarele trei comportamente la partenerul tău, poți fi sigur că experții te vor sfătui să mergi mai departe în viață fără acel partener.
1. Violența – potrivit experților, o palmă nu va rămâne niciodată doar o palmă, oricât de justificată ar părea ea pe moment. Așadar, nu încerca să găsești scuze unui comportament care nu are nicio scuză!
2. Te controlează – unii parteneri simt nevoia să te subjuge de-a dreptul. Fie că este vorba despre faptul că îți controlează relația cu membrii familiei, fie că este vorba despre felul în care îți cheltuiești banii, sau mai rău, de gelozie, niciuna dintre aceste forme de control nu trebuie trecută cu vederea. Așadar, mai bine dă uitării un astfel de partener și bucură-te de libertate deplină!
3. Te înjosește –critica, sarcasmul și cuvintele jignitoare nu îți fac bine. De aceea nu trebuie să le tolerezi sub nicio formă nici acasă, nici în public, amăgindu-te că sunt doar vorbe.
4. Relația pe primul loc, copiii pe al doilea!
Cuplurile care au copii știu ce schimbări majore determină în viața de cuplu apariția unui copil. Un copil înseamnă pentru părinți mai multă oboseală, mai mult stres, mai multe frustrări, mai multe griji, etc. În aceste condiții, epuizat de creșterea copilului, ai tendința să uiți complet că, înainte de apariția lui erați doar tu și partenerul tău și vă iubeați mult. Iar copilul este rodul acestei iubiri, nu sfârșitul ei.
Așadar, nu uita să pui relația pe primul loc chiar și atunci când simți că îndatoririle legate de copii te copleșesc. Până la urmă, faptul că tu și partenerul tău aveți o relație armonioasă îi va ajuta pe copii să se simtă în deplină siguranță alături de voi.
5. Surprize, treburi casnice și complimente, distracție și pasiuni
Cu toții ne bucurăm atunci când primim cadou un lucru pe care ni-l dorim. Iar dacă acest lucru se întâmplă pe neașteptate, nu cu o ocazie specială (când oricum ne așteptăm să primim cadouri) bucuria cumulată cu surpriza ne creează o stare de-a dreptul euforică. Așadar, de ce nu am menține această stare de euforie în cuplu surprinzându-ne partenerii mai des? Psihologii au confirmat faptul că evenimentele plăcute și neașteptate contribuie în mod substanțial la fericirea noastră zilnică.
Astfel, pentru a aduna sentimente pozitive în cuplu surprinde-ți partenerul făcând anumite lucruri în locul lui atunci când nu este nicio ocazie specială: scoate câinele la plimbare și lasă-l pe el să doarmă mai mult; spală vasele în locul lui sau complimentează-l pentru felul cum arată atunci când dă o fugă la magazin să îți aducă o cutie cu lapte. Totodată nu uitați să vă distrați împreună, să continuați să vă dați întâlniri chiar și după ce v-ați căsătorit, să porniți mereu în noi aventuri și să vă încurajați reciproc pasiunile.
Cu alte cuvinte, continuați să faceți pentru sau împreună cu partenerii voștri și după oficializarea relației toate acele lucruri pe care le făceați atunci când erați proaspăt îndrăgostiți. Astfel, în mod cert, scânteia dintre voi nu se va stinge niciodată. Până la urmă, principalul motiv pentru care multe cupluri se destramă este acela că unul dintre parteneri sau amândoi ajung să privească la un moment dat certificatul de căsătorie ca pe o scutire. O scutire de la necesitatea de a mai face gesturi frumoase, surprize, complimente și eforturi în general pentru a menține vie flacăra iubirii. Din păcate însă, cu „scutire” sau fără, în lipsa acestor gesturi, orice relație se va stinge.
Așadar, dacă ești în căutarea unei relații pentru toată viața sau dacă vrei ca relația pe care o ai în momentul de față să dureze „până când moartea vă va despărți”, te invit să citești această carte, care, în mod sigur îți va fi de un real folos în acest sens:
Asta pentru că:
„Atunci când oamenii ajung până la capăt, este mai frumos decât aproape orice altceva îți poți imagina. Este mai frumos decât entuziasmul întâlnirilor; mai frumos decât pasiunea unei relații noi care îți face inima să sară din piept; da, chiar mai frumos decât ispita de a schimba soțul bătrân cu un model nou. Atât de frumos încât ar putea să te inspire să dai căsniciei tale o a doua, a treia sau a patra șansă. Pentru că este sublim să ajungi în ultimii ani de viață în brațele cuiva de care te-ai îndrăgostit în urmă cu șaizeci sau șaptezeci de ani.” (Karl Pillemer, 30 de lecții de iubire)
Leave a Comment