Acest site folosește module cookie.

Unele dintre aceste module cookie sunt esențiale, în timp ce altele ne ajută să ne îmbunătățim experiența prin furnizarea de informații despre modul în care site-ul este utilizat.

Pentru informații mai detaliate despre cookie-urile pe care le folosim, vă rugăm să consultați Politica de confidentialitate

Acceptați setările curente

Mănâncă gras, fii suplu!

Admin ACT si Politon 27.09.2019 0 Comentarii

 

Cum mai vine și asta? Științific vorbind, există anumite tipuri de grăsimi care ajută metabolismul să funcționeze la parametri normali, iar pe tine te ajută să slăbești.  Mie mi s-a întâmplat să aflu că slana (slănina sau șunca, denumită popular) consumată aproape zilnic la micul dejun în cantități mici, alături de brânză și legume, este generatoare de energie pentru mine.  Nu îndemn pe nimeni să mănânce în acest fel. Ceea ce am vrut să subliniez este faptul că nu toate grăsimile sunt rele. 


Dr. Mark Hyman știe cel mai bine acest lucru. Cea mai recentă carte a sa „Mănâncă gras, fii suplu", este o lectură excelentă, pentru cei care își doresc să afle mai multe despre cum funcționează metabolismul și ce mâncăruri ne mențin sănătoși și fericiți. Acesta prezintă o categorisire a diferitelor tipuri de grăsimi și consecințele lor asupra sănătății.

 

 

 

Grăsimile delicioase precum cele găsite în ouă, avocado, ulei de nucă de cocos și nuci ar trebui să fie incluse mai des în dieta noastră conform Dr. Hyman, nu numai pentru că sunt bune pentru sănătate, ci și pentru că ajută la pierderea în greutate. 


Dr. Mark Hyman este directorul medical al Centrului Clinic Cleveland pentru Medicină Funcțională, președintele Institutului pentru Medicină Funcțională și autorul a douăsprezece cărți bestseller New York Times. 


Mitul cum că „grăsimea îngrașă” a fost demontat de el astfel:


 

„Greutatea și metabolismul nu sunt ecuații matematice - mâncarea este informație. „Calorii diferite afectează expresia genelor, hormonii, chimia creierului, sistemul imunitar, flora intestinală și metabolismul la toate nivelurile.”

 

Astfel că, ceea ce mănânci îți transmite niște informații. Important este dacă ții cont de semnalele organismului și de echilibrul dintre grăsimi, fibre, proteine, glucide și carbohidrați. 


Mituri și controverse spulberate 

 

 

  • Untul este bun dacă provine de la vite hrănite cu iarbă 

 

  • Uleiul de cocos este bun dacă nu este rafinat și organic

 

  • Uleiul de palmier rafinat nu este atât de bun, fiind ceea ce industria alimentară rapidă a folosit ca substitut pentru grăsimile trans ilegale. 


„Cea mai mare parte a biologiei celulelor grase este controlată de calitatea și tipul alimentelor pe care le consumi.”


Este important de știut că dietele cu conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați funcționează mai bine decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi, dar cu conținut ridicat de carbohidrați. 


Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (2007) a demonstrat că cei care consumă grăsimi bune pot slăbi mai repede decât cei care nu le consumă. 


Timp de un an de zile, au fost studiate 311 femei cu vârsta cuprinsă între 40-45 ani. Grupul femeilor care au avut un meniu bogat în grăsimi s-a îmbunătățit în toate felurile, pierzând de două ori greutatea și a înregistrat o îmbunătățire a fiecărui factor de risc cardiovascular, pe când grupul femeilor care au consumat carbohidrați au luat în greutate. 


Grăsimi bune vs. Grăsimi rele

Există patru tipuri de acizi grași (grăsimi):

 

  • Saturate 

 

  • Mononesaturate

 

  • Polinesaturate - omega-3 și omega-6

 

  • Grăsimi trans 

 

Conținutul de grăsime al unui anumit aliment poate fi format din mai multe tipuri diferite de acizi grași. De exemplu, untul are 60% grăsimi saturate și 40% grăsimi mono și polinesaturate.

 

Grăsimile SATURATE 

 

Carbohidrații și zahărul (și excesul de proteine) determină ficatul să producă grăsimile saturate găsite în sângele tău, și nu grăsimile saturate dietetice. 


Numai atunci când grăsimile saturate sunt combinate cu carbohidrați rafinați sau zahăr (sau atunci când nu consumi suficiente grăsimi omega-3) rezultă inflamație.


Alimente recomandate: unt bio, unt din ulei de cocos. 

 

 

Grăsimile MONONESATURATE

 

Acestea includ grăsimile care se găsesc în nuci, măsline întregi, ulei de măsline, avocado, anumite specii de pește și produse lactate și animale. Sunt grăsimi bune pentru organism. 

 

Acestea conțin Vitamina E și alți antioxidanți și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

 

 

Grăsimile POLINESATURATE 

 

  • Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt esențiali pentru că nu pot fi produși de corpul nostru. 

 

  • Grăsimile omega-3 sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea diabetului, depresiei, artritei și bolii autoimune, deoarece compun o mare parte din membranele celulare și reglează funcția insulinei, inflamația și chiar neurotransmițătorii organismului. 

 

  • Grăsimile Omega 3 pot fi găsite în semințele de in, nuci, semințe de cânepă și chia, precum și în legume cu frunze verzi, dar și în pești grași precum: sardinele, păstrăvul, somonul, hamsiile, stridiile și tonul. 

 

  • Grăsimile Omega-6 nu sunt bune pentru sănătate, decât dacă sunt consumate moderat și în combinație cu Omega 3. Acestea tind să provoace inflamații, se oxidează cu ușurință și ajută la creșterea în greutate. 

 

  • Omega-6s cu impact pozitiv asupra sănătății se găsește în acidul arahidonic (AA) din alimente precum: ouă, vită, păsări de curte și ficat. 

 

 

Grăsimile TRANS

 

  • Sunt grăsimi hidrogenate artificiale care se găsesc în alimente procesate, margarină, alimente prăjite și produse coapte artificial

 

  • Acestea sunt nesigure pentru sănătate și ar fi bine pe cât de mult posibil să fie evitate. 

 

Pentru a afla mai multe despre ce alimente te ajută să îți îmbunătățești sănătatea, citește cartea Dr. Hyman.
 

Cartea include un plan alimentar conceput pentru a implementa dieta Dr. Hyman, inclusiv pentru cei care au boli cardiovasculare, cerebrale sau niveluri mărite ale colesterolului, iar ultimul capitol din carte oferă o serie de rețete care respectă principiul „mănâncă gras, fii slab”.


Nu ezita să o citești dacă vrei să adaugi un plus de sănătate vieții tale, un echilibru nutrițional și o energie mai bună. 


PS. Rețetele sunt delicioase și foarte simplu de preparat.  Convinge-te singur răsfoind:

 

Mănâncă gras, fii suplu

Leave a Comment