Pune-ți în ordine finanțele și începe să te bucuri de gustul banilor!

ACT si Politon
29-01-2021
0 comentarii
Americanii au o vorbă în legătură cu caracterul volatil al banilor: money comes and goes. Poate contrazice cineva această vorbă? Din păcate… nu prea… Poți câștiga o mulțime de bani, dar dacă nu ești organizat din punct de vedere financiar, mai precis, dacă nu ai un plan după care să te ghidezi în organizarea lor, banii, oricât de mulți ar fi, vor dispărea cât ai clipi fără să înțelegi mare lucru din ei. Prin urmare, dacă simți că banii dispar din conturile tale la fel de repede cum apar, înseamnă că e momentul să-ți faci un plan în privința administrării lor care să includă câteva coordonate precum: cât cheltuiești lunar, pe ce cheltuiești acești bani și în ce procent (mâncare, taxe, confort, socializare, sănătate, haine, întreținere personală, relaxare), cât economisești (pentru pensie, situații de urgență: boli, șomaj, membri ai familiei bolnavi, amenzi, situații neprevăzute, și cât investești: acțiuni, investiții imobiliare, bursa de valori, carieră, asigurări de diverse tipuri, etc. Cu alte cuvinte, ai nevoie de un buget. Și nu, nu te speria, un buget nu e un lucru chiar atât de înfricoșător cum îți imaginezi. Nicole Lapin îți pune la dispoziție în cartea sa de educație financiară pentru femei Afurisitele bogate/ Rich Bitch toate materialele necesare pentru a-l alcătui.  
 
 
Autoarea a mărturisit că a scris această carte după ce a observat că oamenii preferă mai degrabă să cheltuiască bani pentru a părea mai bogați decât să își consume energia pentru a deveni efectiv mai bogați. Prin urmare, această carte îți livrează un plan la cheie pentru a deveni mai bogată în prezent și pentru a trăi mai bine și mai frumos la bătrânețe. 
 
Iar pentru a reuși să îți administrezi mai bine  banii, să faci economii și să nu te gândești cu frică la bătrânețe și la modul cum vei trăi atunci, ar fi bine să începi cu începutul. Mai exact, cu înțelegerea limbajului banilor. Autoarea îți traduce pe înțelesul tău în această carte toți termenii financiari pe care ai nevoie să îi stăpânești deocamdată. Odată ce termenii financiari nu vor mai avea secrete pentru tine, vei putea să trăiești mai organizat și mai cumpătat din punct de vedere financiar, pentru că vei putea începe să jonglezi cu instrumente financiare care până acum îți erau necunoscute sau pe care nu știai cum să le folosești.  
 
Iată mai jos doar 5 din cei 12 pași esențiali pentru a trăi mai calculat, a face economii și a-ți valorifica mai eficient banii, pe care ni-i propune Nicole Lapin în cartea ei. E suficient să faci măcar aceste 5 lucruri în viitor pentru a pune ordine definitiv în viața ta financiară:
 
 
1. Întocmește-ți un buget sau un plan de cheltuieli.
 
 
În carte vei găsi toate materialele necesare pentru a-ți alcătui un buget personal. De ce este el necesar? Pentru că nu poți economisi, respectiv investi, până nu știi concret ce sumă poți aloca lunar pentru aceste lucruri. 
 
Așadar, întocmirea unui buget este la fel de simplă ca și ținerea unui jurnal. În el îți vei nota cu conștiinciozitate toate veniturile pe care le obții lunar din activitatea de bază și din alte activități sau din investiții, după care vei scădea cheltuielile tale esențiale lunare. Acestea includ: credite, asigurări, cheltuieli pentru utilități, cheltuieli pentru mâncare, transport și întreținere personală, planuri de pensie, educație, copii, distracție, concedii, etc. După ce vei fi calculat totalul veniturilor, respectiv al cheltuielilor lunare, vei obține fluxul de numerar net. 
 
Așadar, începutul unei vieți financiare ordonate și calculate înseamnă: 
 
să îți însușești termenii din domeniul financiar;
 
să îți alcătuiești un plan de cheltuieli;
 
să îți achiți taxele la zi;
 
să îți faci planuri referitoare la lucrurile pe care ți le dorești de la viața ta și să muncești pentru a le realiza;
 
să nu cheltui bani pe lucruri inutile;
 
să dăruiești comunității munca ta, nu banii tăi dacă nu ai suficienți.
 
să descoperi beneficiile dobânzii compuse despre care Einstein spunea că este „cea mai puternică forță din univers” numind-o chiar „cea de-a opta minune a lumii”;
 
să folosești bani cash în detrimentului cardului (ca să cheltui mai puțin);
 
să îți dai seama, pe baza unor calcule foarte precise, dacă îți permiți o casă, sau dacă ar fi mai potrivit pentru tine să locuiești cu chirie, dar și să fii pe deplin conștientă de avantajele și dezavantajele financiare ale deținerii, respectiv închirierii unei case;
 
să răspunzi pe baza calculelor, nu a preferințelor, la întrebări precum: îmi permit mașină personală sau mă mulțumesc cu transportul în comun? sau: asigurarea de sănătate: o cheltuială esențială sau neesențială?
 
 
 
2. Scapă de datorii și recuperează-ți banii pe care ceilalți ți-i datorează
 
 
Oricât de organizați sau de calculați am fi, la un moment dat, tot acumulăm datorii. Fie că avem o descoperire de card, fie că am împrumutat bani de la rude în diverse scopuri sau că avem credite de nevoi personale sau imobiliare, datoriile la bănci, rude sau prieteni, reprezintă o sursă de stres. Așadar, care este cea mai simplă metodă de a scăpa de ele? Nicole Lapin are un plan în acest sens, și pare a fi cât se poate de eficace. Acesta presupune:
 
Să recunoști că ai datorii și să fii conștient de necesitatea achitării lor;
 
Să îți stabilești un termen limită pentru achitarea lor;
 
Să recurgi la sistemul de plăți automate disponibil prin internet banking pentru achitarea acestora;
 
Să fii atentă la dobânda fiecărei datorii pe care o ai la bancă;
 
Să identifici împrumutul cu cea mai mare rată a dobânzii și să-l achiți cu prioritate, lăsând ratele mai mici la urmă.
 
Să îți organizezi un program de plată pe care să îl respecți cu strictețe;
 
Să apelezi la un program de sprijin la plată, care ți-ar putea reduce ratele sau plățile ori care ar putea face și una și alta.
 
Tot aici vei afla o mulțime de lucruri utile despre carduri de credit, respectiv carduri de debit, care sunt principalele lor avantaje și dezavantaje, cum să-ți recuperezi banii pe care ți-i datorează alte persoane, etc.
 
 
 
3. Fii prevăzătoare!
 
Când ești tânăr, sănătos și ai un loc de muncă stabil, nu prea îți vine să te gândești la situațiile neprevăzute care pot apărea. Asta pentru că e mult mai distractiv să îți cheltuiești până la ultimul bănuț pe haine cool, gadgeturi la modă, ieșiri în oraș cu prietenii sau vacanțe exotice. Însă există o serie de lucruri la care trebuie să te gândești chiar și atunci când viața nu îți scoate în cale provocări prea mari. Iar dacă ai peste 30 de ani, cu atât mai mult ar trebui să ai în vedere să îți pui niște bani deoparte pentru situații neprevăzute. Aceste lucruri sunt, potrivit lui Nicole Lapin:
 
Cheltuielile medicale;
 
Cheltuieli neprevăzute pentru mașină (defecțiuni, accidente, etc)
 
Probleme de sănătate ale unor membri ai familiei;
 
Cheltuieli ce țin de întreținerea casei;
 
Situații bizare pe care nici nu poți să ți le imaginezi în prezent, pentru că nu-i așa? viața este plină de neprevăzut.
 
 
 
4. Suplimentează-ți veniturile sau transformă-ți hobby-ul într-o afacere
 
 
Este posibil ca mulți dintre voi, după ce vă veți fi calculat bugetul, să ajungeți la concluzia că nu vă mai rămân prea mulți bani de economisit. Ce e de făcut în acest caz? Nicole Lapin îți propune mai multe soluții în acest sens:
 
1. Suplimentează-ți veniturile prin următoarele modalități:
 
Câștigă bani în plus ca asistent virtual;
 
Profită de avantajele comerțului online, punând în vânzare pe internet lucrurile de mână pe care le realizezi: săpunuri de casă, goblenuri, mănuși, fulare, etc.
 
Participă la studii de piață (focus-grupuri);
 
Scrie pe blog sau fă recenzii plătite.
 
 
2. Schimbă-ți locul de muncă, investește în pregătirea ta pentru a putea obține un job mai bun, muncește conștiincios astfel încât să poți avansa pe un post mai bine plătit.
 
 
 
3. Demarează propria afacere. Nicole Lapin te ajută să îți dai seama dacă ești pregătită să devii antreprenor sau dacă ai personalitatea potrivită pentru a demara și conduce o afacere, furnizându-ți totodată și o serie de ponturi pentru eventualitatea în care vei ajunge la concluzia că ești potrivită pentru acest rol.
 
 
 
5.Pregătește-te pentru pensionare
 
 
Când ești tânăr și ai o mulțime de tentații în jur care îți fac cu ochiul, care mai de care mai atrăgătoare, momentul pensionării îți pare foarte îndepărtat și consideri că nu ar trebui să te sinchisești prea mult în legătură cu el. Dar anii trec repede, te căsătorești, faci copii, te trezești că ești mereu ocupat cu creșterea și educația lor, apoi ei pleacă la studii sau la casa lor și tu afli surprins că… mâine ieși la pensie! Când a trecut tot acest timp? te vei întreba nedumerit și totodată un pic speriat. Dar șocul acesta va fi o nimica toată pe lângă șocul de a constata cum veniturile tale se micșorează  simțitor când treci de la un salariu în mare parte suficient la o biată pensie. Iar tu nu vrei să se întâmple asta, nu-i așa? Pentru că vei dori să îți ajuți copiii în continuare, vei dori să te bucuri de puțin confort după o viață de muncă, să călătorești, etc. Cum poți face ca toate aceste lucruri să se întâmple? Nicole Lapin îți sugerează următoarele lucruri:
 
Cotizează la un fond de pensie privată. Cu cât începi să cotizezi mai devreme cu atât banii strânși vor fi mai mulți;
 
Dacă ai acumulat deja ceva bunuri și ai urmași, fă-ți testamentul, chiar dacă nu ai o vârstă înaintată; el va simplifica foarte mult lucrurile în cazul unui eveniment neprevăzut.
 
Fă-ți o asigurare de viață;
 
 
Pentru cele dintre voi care vă doriți mai mult decât confort și siguranță financiară, Nicole Lapin dezvăluie spre finalul cărții o serie de modalități de a investi în vederea obținerii de profit. Tot spre final, autoarea te va pune la curent și cu o modalitate foarte pragmatică de a privi relația cu un bărbat sau căsătoria și îți oferă o serie de alte sfaturi utile care te vor ajuta să ai o viață financiară mai organizată, dar și o viață personală mai ordonată și mai frumoasă. Începe așadar să îți organizezi banii eficient și vei vedea că, odată ce îți vei crea niște obiceiuri sănătoase legate de bani, acestea nu te vor mai părăsi niciodată. 
 
Descoperă mai multe modalități de a trăi mai organizat din punct de vedere financiar aici:
 
 
Comentarii (0)

Scrie un comentariu