Coșul este gol!
Unele dintre aceste module cookie sunt esențiale, în timp ce altele ne ajută să ne îmbunătățim experiența prin furnizarea de informații despre modul în care site-ul este utilizat.
Pentru informații mai detaliate despre cookie-urile pe care le folosim, vă rugăm să consultați Politica de confidentialitate
Dacă ar fi să îi înveți pe copiii tăi, mai mari sau mai mici, un singur lucru care să îi însoțească toată viața, să îi îndrume, să îi conducă spre succes și să îi ajute să revină la calea cea bună ori de câte ori furtunile vieții îi vor face să deraieze, care ar fi acela?
Cu siguranță că mintea ta e „inundată” acum de o mulțime de cuvinte precum: cinstea, onestitatea, perseverența, altruismul, calmul, încrederea, determinarea, disciplina, empatia, umilința, loialitatea, moderația, cumpătarea, etc.
Toate acestea sunt cu siguranță calități care îi pot ajuta pe copii să se bucure de o viață mai bună, dar realist fiind, trebuie să recunoști că niciuna dintre ele, luată separat, nu este suficientă. Așadar, despre ce ar trebui să le vorbim copiilor, astfel încât, aceștia să fie însoțiți mereu de o dorință vie de a-și depăși pornirile negative și de a-și lăsa părțile bune să iasă la iveală?
Un posibil răspuns ar putea fi să îi facem conștienți pe cei mai tineri locuitori ai planetei asupra naturii duale a ființei umane. Această natură duală face ca, în fiecare dintre noi să se dea pe parcursul întregii vieți o luptă permanentă între latura noastră negativă - egoistă, înșelătoare și autoamăgitoare - și latura noastră virtuoasă, altruistă, sinceră și dornică de a face bine. Fiind conștienți de această dualitate, copiii și tinerii vor fi mai înțelegători cu ei înșiși în momentele lor de slăbiciune, și nu vor mai deznădăjdui atât de ușor, știind că tot ce au de făcut atunci când greșesc este să își învingă latura rea, în favoarea celei bune, care trebuie să aibă întotdeauna ultimul cuvânt.
Un bun exemplu referitor la permanenta luptă care se dă între cele două laturi duale ale ființei umane, este lecția pe care și-a însușit-o Dwight D. Eisenhower, al 34-lea președinte al Statelor Unite, de la mama lui, pe când era doar un puști, și pe care a ținut-o minte toată viața.
Fostul președinte a povestit cum, la vârsta de 10 ani, neprimind permisiunea de a merge împreună cu frații lui mai mari la colindat de Halloween, a fost cuprins de o furie incontrolabilă. Atunci, plângând și țipând, s-a năpustit în curtea casei și a început să dea cu pumnii în trunchiul unui măr, julindu-și pielea și rămânând cu mâinile zgâriate și însângerate. Furios pe reacția lui, tatăl său l-a bătut și la trimis la culcare. După o oră, mama băiatului a intrat în camera lui și a stat în liniște lângă el, în timp ce Dwight plângea în pernă, spunându-i într-un târziu un verset din Biblie: „Cel ce își stăpânește duhul este mai prețuit decât cuceritorul unei cetăți”. Apoi, i-a atras atenția să fie atent la furia și la ura care ardeau în el, spunându-i totodată că ura este un lucru inutil care rănește numai persoana ce o nutrește. Această lecție, avea să povestească Eisenhower zeci de ani mai târziu, și-a amintit-o pe parcursul întregii vieți, pentru că toată viața a trebuit să se lupte cu furia. Într-un final,
a învățat să și-o reprime, spre beneficiul său. Această reprimare a sinelui l-a ajutat pe Eisenhower să își controleze dorințele naturale și să-și îndeplinească sarcinile care i-au fost desemnate, atât ca lider militar, cât și ca președinte de stat.
Stăpânirea de sine, o lecție pe care a învățat-o foarte devreme în viață, a fost pentru Eisenhower un principiu călăuzitor care l-a ferit de multe necazuri în viață.
Și astfel ajungem la un posibil răspuns la întrebarea noastră inițială. Așadar, dacă ar trebui să le oferi copiilor tăi un singur sfat care să îi însoțească toată viața, să îi îndrume și să îi conducă spre succes, atunci învață-i să își croiască o viață bazată pe principii.
Observăm astfel, că, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului președinte Eisenhower, un singur principiu bun poate schimba un întreg destin, putând servi ca fundație pentru comportamente care ne pot aduce ceea ce ne dorim în viață. Avantajul principiilor este că pot fi aplicate în nenumărate rânduri, în situații similare, pentru a atinge succesul. Așa cum s-a întâmplat în cazul lui Eisenhower, care, ori de câte ori risca să aibă o criză de furie, își amintea lecția mamei sale și și-o reprima. Vedem astfel cum, principiile ne ajută să evoluăm, iar evoluția este, după cum spune Ray Dalio în cartea lui intitulată Principii „cea mai puternică forță din univers”.
Principiile, sunt, după părerea lui Ray Dalio, autorul cărții „Principii pentru succes”: „modalități de a aborda cu succes realitățile pe care le întâlnești în viață”.
Ray Dalio și-a trăit viața ghidându-se după principii, și, spune el, acestora li s-a datorat enormul său succes și faptul că a devenit unul dintre cei mai puternici oameni de pe planetă. Dorindu-și ca principiile lui să îi ajute și pe alți oameni să obțină cât mai mult din această experiență minunată care se numește viață, a scris două cărți în care vorbește despre cele mai importante principii ale sale de viață și de muncă. Una dintre ele se intitulează „Principii”, și se adresează publicului adult, iar cealaltă se intitulează „Principii pentru succes” și se adresează cititorilor mai tineri, cuprinzând principalele idei ale volumului anterior amintit, într-o formă simplificată.
RAY DALIO este fondatorul și copreședintele Bridgewater Associates. A fost un băiat obișnuit, dintr-o familie americană obișnuită, aparținând clasei de mijloc și a evoluat pentru a deveni unul dintre cei mai de succes oameni din lume. Urmând principiile rezumate în această carte, el a construit a cincea cea mai importantă companie privată din America (potrivit revistei Fortune), a fost considerat una dintre cele mai influente 100 de persoane din lume (potrivit revistei Time), și a devenit unul din cei mai mari 50 de filantropi ai Americii (potrivit revistei Forbes).
Prin intermediul cărții „Principii pentru succes”, Ray Dalio transmite mai departe principiile sale, pentru a-i ajuta astfel pe tineri să se bucure de succes în atingerea obiectivelor pe care le au.
„Principii pentru succes”, va fi o lectură excelentă pentru orice copil sau tânăr care simte că poate face mai mult în viață decât în prezent. Asta pentru că principiile domnului Dalio le oferă câteva linii directoare care să îi ajute să își dea seama ce vor să facă în viață și cum să procedeze pentru a ajunge acolo.
„Privind în urmă la propria-mi călătorie, îmi dau seama că timpul este asemenea unui râu care ne poartă în aval spre întâlnirile noastre cu realitatea, unde vom fi nevoiți să luăm decizii. Nu putem opri râul să curgă și nici nu putem evita aceste întâlniri. Putem doar să le abordăm în cel mai bun mod posibil. De-a lungul vieții, vei avea milioane de astfel de întâlniri care te vor obliga să iei milioane de decizii. Calitatea vieții tale depinde de calitatea procesului tău de luare a deciziilor.
Deciziile bune te vor răsplăti cu rezultate bune, în timp ce deciziile proaste îți vor face rău.” (Ray Dalio, Principii pentru succes)
Citind cartea, tinerii vor afla cum au luat naștere aceste principii, cum ele i-au ușurat considerabil viața autorului pentru că l-au ajutat să ia mai ușor decizii și să se bucure de mai mult succes și cum principiile l-au determinat pe Ray Dalio să capete o nouă perspectivă asupra problemelor pe care viața i le-a scos în cale, învățând să le abordeze diferit.
Pentru acei puști care se întreabă nedumeriți, „bine, bine, dar ce înseamnă o viață încununată de succes?” autorul a pregătit un răspuns care le va fi pe plac, dar și un plan în 5 pași pentru atingerea succesului, care se referă la: scopuri, probleme, diagnostic, proiect și realizare. Cei mai tineri cititori vor afla astfel că trebuie să își stabilească scopurile în viață în funcție de pasiunile, punctele lor forte și slăbiciunile lor; că indiferent ce vor alege să facă în viață, întotdeauna vor exista probleme, și că oricare ar fi problemele, acestea trebuie rezolvate făcându-și un plan și punându-l în practică.
„Pasiunile, punctele forte și slăbiciunile tale determină ceea ce este cel mai bine pentru tine și, prin urmare, va trebui să te înțelegi cu adevărat pe tine însuți, precum și felul în care îți poți armoniza scopurile cu ceea ce ți-ar plăcea să îți influențeze calea în viață. Întotdeauna se vor găsi căi minunate pentru tine.”
În plus, copiii vor vedea că oricât de bine pregătit ai fi în viață, tot nu vei fi ferit de eșecuri, dar și că, de cele mai multe ori, răsplata pe care o primim în viață este direct proporțională cu riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm. De aceea, sunt invitați să mediteze la o întrebare dificilă:
„Imaginează-ți că ai de făcut o alegere. Poți avea o viață sigură, normală, dacă alegi să rămâi acolo unde ești sau poți avea o viață fabuloasă, dacă reușești să traversezi o junglă periculoasă.
Cum vei aborda această alegere?”
Și să se gândească la cele mai frecvente piedici care îi opresc să obțină ceea ce își doresc în viață. Este vorba despre bariera egoului și cea a unghiului mort, două realități care, cu cât vor fi conștientizate mai devreme, cu atât vor produce mai puține pagube.
Deprinderea artei dezacordului fundamental îi va ajuta pe tineri să înțeleagă că nu întotdeauna felul cum văd ei lucrurile reprezintă adevărata realitate și că este important să învețe să asculte și opiniile celor din jur pentru a putea lua decizii corecte.
Cititorii tineri, vor fi surprinși de asemenea să descopere ce reprezintă succesul de fapt și care este adevărata noastră răsplată în urma provocărilor cu care ne confruntăm în viață.
Însă, cel mai important lucru pe care îl vor dobândi tinerii cititori în urma lecturării acestei cărți va fi conștientizarea rolului pe care principiile îl pot juca în viața lor și dobândirea unui set de principii bune care le pot schimba realmente viața. Pentru că acesta este până la urmă scopul acestei cărți, după cum mărturisește Ray Dalio în bestsellerul său „Principii”:
„Zilnic, fiecare dintre noi se confruntă cu o avalanșă de situații cărora trebuie să le facem față. În lipsa unor principii, am fi obligați să reacțio¬năm la toate lucrurile pe care viața ni le scoate în cale fiecăruia ca și cum le-am trăi pentru prima oară. În schimb, dacă clasificăm aceste situații în funcție de genul lor și avem principii bune după care să le judecăm, vom lua decizii mai bune într-un timp mai scurt și vom avea, prin urmare, o viață mai bună. Având un set bun de principii este ca și cum ai avea o co¬lecție bună de rețete pentru succes.[...]
Sper că lectura acestei cărți te va îndemna pe tine și pe alții să vă des¬coperiți propriile principii pornind de oriunde credeți că e cel mai bine, și în mod ideal, să le așterneți pe hârtie. Asta vă va permite să fiți clari în privința propriilor principii și să vă înțelegeți mai bine unii pe alții. Vă va permite să le perfecționați pe măsură ce aveți parte de alte și alte expe¬riențe și să reflectați la ele, ceea ce vă va ajuta să luați decizii mai bune și să fiți mai bine înțeleși.”
Comandă cartea aici și începe să îți pregătești rețetele pentru succes:
https://actsipoliton.ro/ray-dalio-principii-pentru-succes-carte
Leave a Comment