Coșul este gol!
Unele dintre aceste module cookie sunt esențiale, în timp ce altele ne ajută să ne îmbunătățim experiența prin furnizarea de informații despre modul în care site-ul este utilizat.
Pentru informații mai detaliate despre cookie-urile pe care le folosim, vă rugăm să consultați Politica de confidentialitate
Charles Joughin, bucătarul șef de pe Titanic, dormea liniștit în noaptea de 14 aprilie 1912 când, a fost trezit brusc de o zgâlțâitură puternică. Nu și-a făcut însă prea multe griji din pricina ei și s-a culcat la loc. La puțin timp după aceea însă, în jurul orei 23.30, a fost chemat pe punte unde a primit tragica veste că Titanicul se va scufunda.
Năucit de înfiorătoarea veste, Joughin nu a stat prea mult pe gânduri. Și-a trezit colegii și, împreună, au adunat toată pâinea de pe vapor și au pus câte patru bucăți în fiecare barcă de salvare de pe Titanic. Odată ce a terminat treaba, Joughin s-a gândit să se retragă în cabina lui și să bea până când își va pierde cunoștința. Însă, după ce a băut (două sticle de whisky, se presupune), cu energia specifică oamenilor care au băut prea mult, s-a întors pe puntea vaporului unde a ajutat femeile să se urce în bărcile de salvare și a aruncat în apă tot felul de obiecte de care oamenii care nu ar fi prins loc în bărci ar fi putut să se agațe pentru a se salva: scaune, șezlonguri, perne, etc… Nu a mai durat mult și Joughin s-a trezit și el în apele reci ca gheața ale Atlanticului. Zărind o barcă de salvare, s-a îndreptat spre ea înot, fără să simtă câtuși de puțin frigul datorită alcoolului. Barca la care a ajuns era deja supraîncărcată, așa că nu a fost lăsat să se urce în ea. Un alt bucătar aflat în barcă l-a ț
inut însă, iar Joughin a reușit astfel să supraviețuiască patru ore în apa extrem de rece, până la sosirea vasului salvator RMS Carpathia. Asta în condițiile în care majoritatea oamenilor nu rezistau mai mult de un sfert de oră în apele extrem de reci.
Peste câțiva ani, Charles Joughin avea să supraviețuiască scufundării unei alte nave, SS Oregon. Charles Joughin a trăit mulți ani după aceea, stingându-se la vârsta de 78 de ani din cauza unei pneumonii.
Charles Joughin a fost un om obișnuit pe care lumea l-a ținut minte datorită faptului că a rezistat extrem de mult în apele înfiorător de reci ale oceanului. Dacă Titanicul nu s-ar fi scufundat, probabil că nimeni nu și-ar mai fi adus aminte astăzi de un banal bucătar. Nimeni nu s-ar fi gândit la el ca la un erou care, într-un moment critic, i-a pus pe ceilalți pe primul plan și a luptat până la capăt pentru a salva cel mai de preț lucru care i-a fost dat… viața.
Asemenea lui însă, sunt o mulțime de oameni care fac zilnic mici acte de eroism fără ca nimeni să le construiască vreo statuie sau fără ca nimeni să-i pomenească în vreo poveste care va fi citită și peste ani de zile.
În fiecare zi, mii de doctori salvează viața a mii de oameni; mii de profesori își fac datoria fără a fi câtuși de puțin intimidați de opoziția pe care o manifestă tânăra generație; mii de pescari se avântă cutezători în largul mării pentru ca noi să ne putem delecta cu o delicioasă masă de pește; mii de pompieri se luptă cu flăcările pentru ca alte inimi să continue să bată; mii de soldați fac antrenamente draconice pentru ca noi să ne putem simți în siguranță; mii de savanți studiază eradicarea bolilor; mii de oameni ca mine și ca tine merg la serviciu și își fac jobul pentru care sunt plătiți fără ca nimeni să-i elogieze în vreun fel.
Dar, potrivit lui Robin Sharma, nu acesta ar trebui să fie scopul. Pentru că atâta timp cât fiecare dintre noi este conștient de propria lui valoare și face exact acele lucruri care îl fac fericit, nu ar trebui să ne așteptăm la alte recompense decât propria satisfacție personală.
„ZI DE ZI EROU. MANIFESTUL” ESTE UN OMAGIU ADUS OMULUI OBIȘNUIT
Însă, cu toate că de cele mai multe ori aceste eforturi trec neobservate de restul lumii, există totuși momente în care acești eroi obișnuiți sunt omagiați.
Cartea lui Robin Sharma „Zi de zi erou. Manifestul” este un astfel de omagiu adus omului obișnuit: „Această carte este despre geniul uriaș, despre decența și eroismul ce se află în fiecare inimă care bate astăzi pe planeta noastră.”
Scrisă pe parcursul a 16 luni de pandemie, cartea prezintă într-un mod foarte accesibil cele mai bune principii, protocoale și tactici ale metodei de mentorat a lui Robin Sharma, fiind menită astfel să îi ajute pe toți acești eroi obișnuiți – pe mine, pe tine și pe alții asemenea nouă - să își îndeplinească până și cele mai îndrăznețe visuri și să se bucure de libertate și fericire deplină.
Cartea poate fi totodată pentru eroii de zi cu zi un bun mentor care le va arăta acestora cum să transforme eșecurile în înțelepciune; suferința în putere; pierderile materiale în câștiguri spirituale; victimizarea în eroism; neîncrederea și nesiguranțele în puncte forte; frica în curaj; mândria în modestie; slăbiciunea în putere; vocile ostile, pălăvrăgeala răutăcioasă și invidia într-un început pentru a se vindeca de slăbiciuni; momentele extreme în prilejuri de a deveni mai puternici, etc.
„Zi de zi erou. Manifestul” este o lectură recomandată tuturor celor care își doresc să dobândească mai multă încredere în ei înșiși; să devină mai productivi și mai eficienți; să își creeze obiceiuri excepționale (testate de personalități remarcabile) care să îi ajute să muncească mai ușor și cu rezultate mai bune; să aibă mai multă energie și să trăiască mai mult sau să gestioneze mai bine răutățile și invidia celor din jur, transformându-le în motive de a fi mândri de ei înșiși. „Zi de zi erou. Manifestul” este cartea care te va convinge că viața lucrează într-un fel minunat în favoarea ta, chiar și atunci când nu pare să fie așa.
Volumul cuprinde 101 eseuri, fiecare abordând o altă temă și fiecare în parte constituind o lecție de viață de sine stătătoare. În multe dintre ele te vei regăsi, și, multe dintre ele, foarte probabil, te vor determina să faci mici schimbări, sau dimpotrivă, mari transformări în modul în care îți trăiești viața.
NU TREBUIE SĂ FII TIPUL CARE SE DUCE ZI DE ZI LA JOB PRETINZÂND CĂ EȘTI CEEA CE NU EȘTI DE FAPT
Cineva spunea la un moment dat că cea mai mare dezamăgire este să trăiești viața ca și cum ai urca pe o scară, și, ajungând la capătul ei, să descoperi că ai pus-o pe zidul nepotrivit.
Aceasta este doar una din lecțiile acestei cărți: nu trebuie să fii tipul care se duce zi de zi la job pretinzând că ești ceea ce nu ești de fapt, pentru că, pentru a te simți împlinit și fericit trebuie să poți fi tu cel autentic, să faci zilnic ceea ce te definește și începutul fiecărei noi zile să însemne pentru tine promisiunea altor câteva ore pline de pasiune și dăruire.
În cazul în care simți că nu te afli unde trebuie, dar nici nu știi cu exactitate unde ar trebui să te afli, amintește-ți faptul că sufletul și spiritul nostru știu cu precizie unde ar trebui să fim. În plus, instinctul este mai puternic decât intelectul, iar bucuria este întotdeauna un GPS minunat care ne conduce cu precizie spre adevăratul sine și adevăratele noastre pasiuni.
Potrivit autorului, în fiecare dintre noi se află un erou. Un om talentat, capabil să facă lucruri mărețe, să îi ajute pe ceilalți și să-i facă fericiți. Doar că prea puțini dintre noi lasă acest erou să iasă la suprafață. Copleșiți fiind de îndatoririle zilnice pe care le îndeplinim de multe ori din inerție, ne lăsăm cuprinși treptat de un soi de amnezie, din cauza căreia ajungem să nu mai știm foarte clar cine suntem cu adevărat și ce ne dorim de la viață. Mai mult decât atât, unii dintre noi amânăm atât de mult să ne comparăm viața pe care o ducem cu cea pe care ne-o dorim, încât, ajungem la sfârșitul zilelor noastre să ne întrebăm, asemenea eroului lui Lev Tolstoi, Ivan Ilici: „Și dacă întreaga mea viață a fost greșită?”.
DIN MOMENTUL ÎN CARE NE NAȘTEM SUNTEM PROGRAMAȚI SĂ NE FIE FRICĂ, SĂ NE ÎNDOIM ȘI SĂ NU AVEM ÎNCREDERE ÎN ADEVĂRATUL NOSTRU EU
Cum am putea preveni acest lucru? Robin Sharma este de părere că nu am ajunge niciodată în această situație dacă am fi perfect conștienți de faptul că fiecare dintre noi are un talent și că fiecare dintre noi poate deveni o versiune mai bună a lui însuși. Motivul pentru care această versiune mai bună a noastră nu reușește să iasă la suprafață este faptul că din momentul în care ne naștem suntem programați să ne fie frică, să ne îndoim și să nu avem încredere în adevăratul nostru eu. Părinții, frații, rudele și prietenii, educatorii, profesorii și mai apoi șefii, societatea și mass-media, toți acești factori, fiecare în felul lor reușind să ne îndepărteze de ceea ce suntem și de ceea ce ne dorim cu adevărat și convingându-ne mai mult sau mai puțin că în viață trebuie să facem ceea ce este bine, nu ceea ce ne dorim.
Robin Sharma - autorul cărții „Zi de zi erou. Manifestul” - a făcut parte din rândul celor care, intimidați de societate fiind, au ales să facă „ceea ce este bine” în viață. A studiat Dreptul și a devenit avocat specializat în litigii. A profesat până la vârsta de 25 de ani, când, și-a dat seama că, în ciuda faptului că îndeplinea toate condițiile pentru a fi numit de societate un om împlinit și fericit, el nu mai era el, se simțea mizerabil și era perfect conștient de faptul că nu mai putea continua mult timp astfel. A conștientizat astfel că poți să te bucuri de succes și totuși să nu fii fericit… Punându-și întrebarea: „Ce rost are să ai succes în lume dacă ajungi să te pierzi pe tine însuți în acest proces?”, Sharma a început o adevărată odisee în căutarea adevăratului sine. A ajuns astfel la concluzia că ceea ce l-ar face mai împlinit și mai fericit ar fi scrierea unei cărți. Prin urmare, și-a urmat instinctul și a publicat volumul intitulat „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul” pe cont propriu. Succes
ul pe care l-a avut cartea l-a propulsat într-o cu totul nouă direcție a vieții lui, care s-a dovedit a fi adevărata lui cale.
Așadar, pentru toți cei dintre voi care ați rămas blocați într-un anumit punct al vieții voastre, la o distanță considerabilă de visurile și dorințele voastre, Robin Sharma are o veste bună. Totul se poate schimba. Atât noi înșine ne putem schimba, cât și traiectoria vieții noastre. Iar ceea ce ne va ajuta întotdeauna în acest proces este neuroplasticitatea creierului. Suntem făcuți pentru a ne putea schimba. Și deși orice schimbare pare a necesita un efort imens din partea noastră, lucrurile sunt de fapt cum nu se poate mai simple. Pentru că orice călătorie de 1.000 de mile începe cu un singur pas. Prin urmare, ceea ce ne sperie pe noi este de fapt schimbarea radicală. Însă nimeni nu face schimbări radicale dintr-o dată, ci treptat. Dacă vrei să devii maratonist de exemplu, poți începe cu o primă plimbare lungă, dacă vrei să mănânci mai sănătos, poți începe cu un prim smoothie, dacă vrei să începi o afacere, poți urmări un prim tutorial pe YouTube, dacă vrei să nu mai fii singur, poți începe cu o primă invit
ație în oraș adresată unei persoane pe care o simpatizezi. De fiecare dată când îți înfrângi o temere și alegi să faci lucrurile diferit, inițiezi schimbarea, te reconstruiești, și, în timp, ajungi să îți schimbi identitatea și să-ți amintești (sau să își dai seama) cine ești cu adevărat.
Cartea de față le va fi de un real folos așadar tuturor celor care vor să înceapă o odisee a descoperirii de sine, furnizându-le o serie de instrumente utile în acest sens. Este vorba mai exact despre metode și tehnici pentru a fi mai productivi, mai creativi, mai eficienți, mai obiectivi cu propria muncă și a avea o viață mai bună în general. Însă, subliniază autorul, metodologia fără filozofie nu te va duce nicăieri. De aceea, înainte de a aplica aceste metode și tehnici, este important să știi ce îți dorești de la viață, cum vrei să trăiești și care sunt valorile după care vrei să te ghidezi.
CÂND ȘTII CU ADEVĂRAT CE ÎȚI DOREȘTI DE LA VIAȚĂ, NIMENI ȘI NIMIC NU TE POATE DĂRÂMA
Povestea vânzătorului de castane relatată de Robin Sharma ilustrează foarte bine ideea de mai sus. Vânzătorul de castane întâlnit de autor în una din călătoriile lui prin Europa fusese cândva un om de afaceri de succes. După ce a pierdut tot, a început să vândă castane într-o piață a orașului, bucurându-se că practicând această activitate putea în continuare să îi facă pe oameni fericiți. El este un exemplu foarte bun pentru a ilustra faptul că atunci când știi cu adevărat ce îți dorești de la viață, nimeni și nimic nu te poate dărâma. În plus, această poveste vorbește despre alegerile pe care le facem în viață. Dacă alegem să ne comportăm ca niște victime, asta vom fi, dacă alegem să ne comportăm ca niște eroi, eroi vom deveni. Asta a făcut și Charles Joughin până la urmă. A ales să nu fie o victimă a sorții și să își ajute semenii, pentru că asta era cel mai important pentru el, fără a se gândi nicio clipă că, ocupându-se de ceilalți s-ar putea să nu mai aibă timp să se salveze pe el.
Cartea aceasta este așadar o invitație pentru tine, dragă cititorule, să îți privești viața altfel. Pentru că prea mulți dintre noi ne trăim viața pe repede înainte având mereu sentimentul că trebuie să facem mai mult. În fiecare zi ne epuizăm fizic și psihic din dorința de a face toate acele lucruri pe care credem noi că ar trebui să le facem. Însă, dacă ne-am găsi răgazul necesar să ne gândim doar o clipă încotro ne poartă acest iureș din care nu ne mai putem opri, am realiza poate că viața nu este despre a face mai mult, ci despre a face ceea ce trebuie. Iar când faci ceea ce trebuie, ritmul încetinește și brusc ai senzația că ai tot timpul din lume pentru a face tot ceea ce ți-ai propus.
Vorbind despre „Zi de zi erou. Manifestul”, Robin Sharma a citat-o într-un interviu pentru India Today pe Maica Tereza care a spus la un moment dat că: „Dacă fiecare dintre noi ar mătura doar pragul ușii sale, întreaga lume ar fi mai curată.” Așadar, cea mai bună modalitate prin care putem face lumea noastră dezordonată mai bună este să devenim noi înșine mai buni, mai puternici, mai curajoși și mai blânzi. Autorul a conchis că acesta este de altfel și scopul profund al acestei cărți: să ne ajute pe fiecare dintre noi să devenim mai buni și să ne bucurăm de o viață mai bună.
De aceea, Robin Sharma îi invită pe toți cei care tot amână să își trăiască visurile să aibă curajul de a se pune pe ei înșiși pe primul loc în detrimentul a ceea ce cred ceilalți că este mai bine pentru ei:
„Nu amâna cele mai prețioase visuri ale inimii tale. Să știi că este mai înțelept să pari nesăbuit pe moment, făcând ceea ce știi că trebuie să faci pentru a avea viața pe care o dorești, decât să-ți dezonorezi dorința, nefăcând nimic. Și să ajungi cu inima frântă pe ultima sută de metri.
Cine știe ce va aduce ziua de mâine? Nu presupune că viitorul este un loc unde tot ce ai amânat să faci, fiindcă erai prea ocupat, se va îndeplini ușor, fără efort și într-un mod excelent. Te rog!
Boală, accidente, războaie, recesiuni, epidemii, dezastre ecologice și atacuri se întâmplă. Mai des decât suntem dispuși să recunoaștem.
Chiar vrei să amâni ceea ce-ți dorești cel mai mult să faci, până când s-ar putea să fie prea târziu?
Viața trebuie trăită chiar acum. Viitorul nu este decât un strop de fantezie. Nu-i așa? Să nu ne bazăm prea mult pe el!”
Comandă cartea aici:
https://actsipoliton.ro/robin-sharma-zi-de-zi-manifestul-carte
și transformă-ți viața pentru totdeauna!
Leave a Comment