Coșul este gol!
Unele dintre aceste module cookie sunt esențiale, în timp ce altele ne ajută să ne îmbunătățim experiența prin furnizarea de informații despre modul în care site-ul este utilizat.
Pentru informații mai detaliate despre cookie-urile pe care le folosim, vă rugăm să consultați Politica de confidentialitate
Adolescența nu este nici pe departe cea mai frumoasă perioadă a vieții. Schimbările hormonale care au loc în organism, și în general, schimbările de tot felul care au loc în mintea și în corpul adolescenților, odată cu plusul de conștientizare cu privire la lumea în care trăim, datorat maturizării, îi transformă pe aceștia în adevărate taifunuri de emoții și sentimente contradictorii. Revolta și nemulțumirea specifice vârstei, schimbările bruște de dispoziție, căutarea unui refugiu în substanțe nocive și comportamente nesănătoase, etc, nu îi sunt străine, din păcate, niciunui părinte de adolescent. Însă, cu toate că, de cele mai multe ori noi părinții înțelegem că nu e vina adolescenților că uneori comportamentul lor este de-a dreptul haotic, trebuie să recunoaștem faptul că nu reușim de fiecare dată să ne păstrăm calmul și să le spunem copiilor aflați în plin proces de maturizare exact ceea ce ar vrea ei să audă.
Cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă nici vremurile nu ne-au ajutat prea mult. Și astfel, în timp ce părinții sunt stresați și preocupați să se adapteze la crizele de tot felul care se succed în lume, mulți adolescenți ajung să se simtă și mai însingurați și mai revoltați.
Ce e de făcut?
Răspunsul este cât se poate de firesc și de banal.
Nu avem altceva de făcut decât să le oferim mai mult timp din timpul nostru, mai multă înțelegere și mai multă încredere în ei și în faptul că vremurile actuale, oricât de tulburi ar fi, sunt cele mai bune vremuri în care puteau să se nască, chiar dacă nu sunt perfecte:
„Ştiu că în viaţă trebuie să faci față multor lucruri dificile. Oamenii spun lucruri răutăcioase. Părinţii divorţează. Oamenii pe care-i iubești mor. Au loc accidente. La o scară mai mare, trebuie să faci faţă terorismului, războaielor, virusului HIV, cancerului, concurenţei globale, atacurilor cibernetice, drogurilor, pornografiei și grăsimilor trans. Cu toate acestea, eu cred că dacă ai putea să alegi orice perioadă de timp din istoria omenirii în care să trăiești, nu ai putea găsi o perioadă mai bună decât cea de-acum. […] Gândește-te! Astăzi există mai multă libertate, informaţie, sănătate și oportunităţi, pentru mai mulţi oameni decât oricând înainte. Gândește-te la informaţii și la tehnologie. Prin intermediul Internetului, ai lumea la degetul tău mic. Ai sute de canale de televiziune și de posturi de radio. […] Dacă vrei să înveţi cum să cânţi la chitară, să faci o prăjitură cu brânză sau chiar să pilotezi un elicopter (nu că aș sugera acest lucru), cauţi pe YouTube și ai găsit! […] Viteza schimbării c
rește și ea. India și China, de pildă, influenţează totul. Companii ca Amazon și Facebook apar aproape peste noapte și devin centre ale puterii globale. Oportunităţile sunt pretutindeni. Cine-ar fi bănuit că un programator de douăzeci și opt de ani pe nume Pierre Omidyar va deveni miliardar aproape peste noapte scriind linii de cod pentru o companie pe care el a numit-o eBay și care aduce la un loc cumpărători și vânzători de pe Internet? Da, chiar și cu provocările din zilele noastre, este o perioadă extraordinară în care să trăiești. Putem face atât de mult bine. Sunt atât de mulţi oameni pe care putem să-i ajutăm. Așa cum spunea un lider înţelept: „Este o perioadă extraordinară în care să trăiești. Este o perioadă în care influenţa noastră poate fi de zece ori mai mare decât ar fi putut fi în niște vremuri mai liniștite.” (Sean Covey, „Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace”)
Sean Covey, autorul cărții pentru adolescenți „Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace” dă dovadă de o cunoaștere și de o înțelegere perfectă a acestei vârste, insuflându-le adolescenților din întreaga lume încredere și optimism, dar și un set de instrumente utile (obișnuințe) cu ajutorul cărora își pot face nu numai tranziția prin această perioadă a vieții lor mai ușoară, dar și întreaga viață.
Astfel, cartea de față le va oferi adolescenților instrumente utile pentru o mai bună gestionare a relațiilor, care sunt dificile la orice vârstă, nu doar în adolescență, și principii solide de viață care să îi însoțească o viață întreagă precum: responsabilitatea, viziunea, munca în echipă, ajutorul oferit celorlalți, spiritul de inițiativă, răbdarea de a înțelege înainte de a se face înțeleși, proactivitatea, etc.
Însușirea acestor principii de viață, crede autorul, îi va ajuta pe adolescenți să depășească mai ușor obstacolele, să clădească prietenii, să ia decizii mai inteligente cu privire la întâlniri și la sex, să aibă rezultate mai bune la școală, să își ia viața în propriile mâini, să-și construiască stima de sine, să găsească un echilibru mai bun între școală, prieteni și activitățile extrașcolare, și chiar să se înțeleagă mai bine cu voi, părinții.
Și pentru că vorbește despre obișnuințe, autorul își începe demersul chiar cu explicarea acestui concept și cu fixarea rolului acestora în viața noastră de zi cu zi: obișnuințele pe care le avem ne pot conduce fie spre eșec, fie spre succes.
Tot în prima parte a cărții adolescenții vor înțelege conceptul de paradigmă (percepții pe care le avem asupra lucrurilor) și modul în care paradigmele ne limitează zi de zi viziunea asupra noastră, asupra celorlalți și asupra lumii în general. De asemenea vor înțelege ce sunt principiile, la ce ne ajută ele și de ce o viață bazată pe principii este cea mai bună alegere pe care o putem face.
În a doua parte a cărții, adolescenții își vor începe călătoria spre dobândirea acelor obișnuințe care le pot schimba viața făcând o scurtă trecere în revistă a contului bancar personal. Contul bancar personal (CBP) reprezintă părerea adolescenților despre ei înșiși. Tot aici vedem ce acțiuni reprezintă depuneri în CBP și ce acțiuni reprezintă, pe de altă parte, retrageri și aflăm câteva modalități sigure prin care adolescenții își pot crește încrederea în ei înșiși.
OBIȘNUINȚA 1: FII PROACTIV!
Tu ești șoferul, nu pasagerul vieții tale.
Însușirea primei obișnuințe va reprezenta pentru adolescenți primul pas spre obținerea victoriei personale, pentru că, îi învață pe aceștia să preia controlul asupra vieții lor, să facă propriile alegeri, conștienți fiind de faptul că este alegerea lor cum se simt și că nimeni nu este responsabil pentru fericirea sau nefericirea lor, cu excepția lor înșiși. Studiile de caz și sfaturile din acest capitol sunt cât se poate de relevante și îi va convinge pe adolescenți că nu sunt singurii care se confruntă cu un anumit gen de probleme și că orice poate fi depășit procedând și gândind într-un anumit mod.
Tot aici, adolescenții își vor însuși limbajul proactiv; vor afla cum pot scăpa de contaminarea cu „virusul victimizării”; că nu pot controla absolut tot ce se întâmplă în viața lor; că unele obstacole pot fi transformate în victorii; că ei au puterea de a-și schimba cursul vieții și că atunci când devii victima unui abuz, nu tu ești vionovatul, și mai ales că există soluții pentru a merge mai departe mai ușor.
OBIȘNUINȚA 2: Începe cu finalul în minte!
Decide unde vrei să mergi și trasează o hartă pentru a ajunge acolo!
Adolescenții trebuie să înțeleagă că înainte de a fi existat casa în care locuiesc, a existat un plan și că așa cum casa a fost construită după un plan și viața lor are nevoie de un plan pentru a prinde conturul pe care și-l doresc. De aceea, autorul le oferă aici un ghid pentru a-și privi viața în perspectivă și nu în segmente independente de câte o zi care încep și se termină azi. Adolescenții vor fi provocați să se gândească în această secțiune ce alegeri vor să facă cu privire la viața lor sexuală; la parcursul lor școlar; vor fi provocați să facă o declarație de misiune de care să se țină pentru următorii ani și să își stabilească obiectivele legate de declarația de misiune pe care au redactat-o.
Tot aici vor învăța cum să depășească mai ușor momentele dificile; să caute susținere la cei apropiați pentru a le fi mai ușor să-și realizeze obiectivele; să-și transforme punctele slabe în puncte forte și să-și creeze o viață extraordinară prin propriile puteri.
OBIȘNUINȚA 3: Dă prioritate priorităților!
Nu lăsa obstacolele să te deturneze din calea ta.
Așa cum într-o valiză încap cu atât mai multe lucruri cu cât aranjăm lucrurile mai bine, și în viață vom ajunge să facem cu atât mai multe lucruri cu cât ne vom organiza mai bine.
De aceea, Sean Covey le oferă aici adolescenților un instrument cu ajutorul căruia vor ajunge să se organizeze mai bine în viață. Este vorba despre Cadranele Timpului, cu ajutorul cărora vor ajunge să facă mai multe lucruri în viață.
În afară de a-și organiza mai bine timpul, adolescenții vor învăța de aici cum să își depășească teama și să facă față presiunii celorlalți, reținând poate și un frumos pasaj din Shakespeare (Măsură pentru măsură):
„Îndoielile sunt trădătorii noștri
Din pricina lor pierdem când putem câștiga
De nu ne-ar fi teamă să și încercăm.”
OBIȘNUINȚA 4: Gândește „câștig-câștigi”
Când toată lumea are ceva de câștigat, toată lumea e fericită
Dacă Contul Bancar Personal îi va ajuta pe adolescenți să obțină victorii personale și să devină independenți, Contul Bancar Relațional îi va ajuta să colaboreze mai bine cu cei din jur, să își formeze spiritul de echipă și să poată spune despre ei înșiși că au puterea de a inspira și de a influența oamenii. De aceea, aici adolescenții se vor familiariza cu acele obișnuințe care îi vor ajuta să își formeze mai ușor relații.
Prima dintre ele este gândirea de tip „câștig-câștigi” cu ajutorul căreia îi vor convinge pe cei din jur că acțiunile pe care le întreprind împreună reprezintă un câștig pentru ambele părți, de aceea merită tot eforul să se implice în ele. Deprinzând gândirea de tip „câștig-câștigi” adolescenții vor avea la îndemână pentru tot restul vieții o modalitate excelentă de a se înțelege mai bine cu oamenii și vor ști să evite gândirea de tip „câștig-pierzi”, care distruge relațiile.
OBIȘNUINȚA 5: Caută mai întâi să înțelegi și mai apoi să fii înțeles
E greu să-i înțelegi pe alții dacă nu-i asculți
Acesta este secretul pentru a comunica eficient și pentru a avea influență asupra oamenilor, însă prea puțini adolescenți au răbdarea necesară pentru a face asta, neștiind încă faptul că cea mai profundă nevoie a sufletului omenesc este să fie înțeles.
Poveștile adevărate din această secțiune îți vor demonstra cât de mare este puterea înțelegerii, dar și cât de mult adevăr ascunde proverbul: „Oamenilor nu le pasă cât de multe știi, până când nu știu cât de mult îți pasă.”.
Tot aici adolescenții vor afla care sunt cele 5 stiluri deficitare de a asculta; ce înseamnă ascultarea autentică; ce înseamnă oglindirea și care sunt cuvintele care îi vor ajuta să o practice; dar și cum să se înțeleagă mai bine cu voi părinții.
OBIȘNUINȚA 6: Cooperează prin sinergie
Ceilalți te pot ajuta, chiar dacă tu crezi contrariul
Sinergia îi învață pe adolescenți să treacă mai ușor prin viață colaborând cu cei din jur, acceptând totodată faptul că ceilalți sunt diferiți, învățând să nu transforme prejudecățile în opreliști și găsind mereu noi și noi modalități de a acționa.
Tot aici adolescenții vor avea ocazia să înțeleagă cât de diferiți sunt oamenii și cât de multe sunt acele trăsături care îi diferențiază de ceilalți; să se bucure de unicitatea lor și să obțină sinergia folosind planul de acțiune pus la dispoziție de această carte.
OBIȘNUINȚA 7: Ascute fierăstrăul
Învață să te relaxezi! Echilibrul este cel mai important.
Ultima secțiune a cărții se referă la o chestiune la care ar trebui să lucrăm mai mult fiecare dintre noi în parte, nu numai copiii noștri, pentru că este vorba despre echilibru. Autorul susține că pentru a fi fericiți și a avea rezultate trebuie să reușim să găsim echilibrul perfect între corp, minte, inimă și suflet. Altfel, orice dezechilibru va atrage după sine dezechilibrarea altor elemente. Vedem astfel că, personalități precum van Gogh, Hemingway, Mozart și Beethoven, în ciuda faptului că erau extrem de talentate și se bucurau de un succes enorm în domeniul lor de activitate, erau dezechilibrate din punct de vedere emoțional. Așadar, la ce bun să ai succes, dacă nu te poți bucura de el?
De aceea, din această secțiune a cărții adolescenții vor învăța să aibă grijă de corpul lor; să evite capcana viciilor; să refuze atunci când vor fi ademeniți cu substanțe nocive; să aibă grijă de creierul lor; să își ascută mintea; să înțeleagă prin educație mai mult decât școală și să învețe să își descopere adevărata pasiune; să își dea seama dacă sunt pregătiți să facă sex sau nu; să aibă grijă de sufletul lor hrănindu-l cu lucruri care le dau energie și îi relaxează în același timp. Asta pentru că, ascuțirea fierăstrăului înseamnă până la urmă să îți acorzi timp în fiecare zi pentru relaxare și odihnă, astfel încât atunci când va trebui să depui din nou efort să fii pregătit.
Te invit, dragă părinte, să îi oferi un cadou util adolescentului tău, care să vă ajute pe amândoi să treceți cu bine prin furtunile adolescenței. Dacă o va refuza, propune-i să o citiți împreună, amintindu-vă astfel de copilărie și de serile liniștite în care îi citeai povești. Citind-o împreună, veți avea prilejul să discutați despre multe alte probleme care îl preocupă și îl neliniștesc și vei avea ocazia să îi oferi propriile sfaturi și păreri. Dar vei avea în primul rând ocazia să îl asculți și să îi oferi senzația că este înțeles și luat în serios.
Comandă cartea aici:
https://actsipoliton.ro/sean-covey-cele-7-obisnuinte-ale-adolescentilor-extraordinar-de-eficace.html
și nu uita să îi reamintești mereu adolescentului tău că s-a născut cu tot ce îi trebuie pentru a reuși. Nu trebuie decât să învețe să folosească mai bine aceste calități pentru a-și transforma viața într-o capodoperă. Iar această carte exact asta face. Îl învață cum să își transforme viața în ceva măreț.
Leave a Comment