3 motive pentru care facultatea este o minciună

ACT si Politon
15-05-2017
0 comentarii

James Altucher l-a avut invitat, în episodul 225 al podcastului „The James Altucher Show”, pe Ryan Deiss, fondatorul DigitalMarketer.

 

Facultatea este o minciună...

 

Când am scris prima dată acest lucru într-un articol din Financial Times în 2005, am primit o mulțime de reacții negative. Oamenii credeau că încerc să distrug tânăra generație.

 

Nimeni nu a fost de acord cu mine.

 

Fără discuție, oamenii pur și simplu credeau că am fost stupid (poate că sunt).

 

Acum cred că este timpul pentru o „discuție”.

 

 

1. MIT: Vei descoperi ce vei face cu viața ta

 

Știi ceea ce vei face cu restul vieții tale? Ai putea?

 

Eu nu. Nu la 49, nu la 19.

 

Subiectul mă urmărește. Mă gândesc la el zilnic. Simt că este un fel de forță în mine care îmi spune mereu că pot face mai mult. Care crede în mine. Și care nu are deloc încredere în mine… toate în același timp.

 

Există o singură cale de a-ți da seama ce să faci cu viața ta. E simplu. Doar uita-te la ziua de azi. Sau fă mai puțin decât atât. Uita-te doar la acest moment. Ce îți face inima să tresalte. Din ce categorie de cărți dintr-o librărie ai fi dispus să citești fiecare volum. Ce ai iubit la 14 ani și cum a îmbătrânit acea iubire? Colegiul nu te învață să vezi ce iubești. Doar experiența și încercarea te vor învăța.

 

„Dacă îți permiți să-ți trimiți copiii la colegiu, iar ei își doresc să se ducă și își doresc să devină doctori, avocați, ingineri, astronauți, unul dintre aceste lucruri pentru care îți trebuie diplomă, atunci e grozav. Dar a te duce la colegiu pentru că încă încerci să îți dai seama cine dorești să devii… acela e un loc teribil pentru asta și, totodată, extrem de scump”, spune Ryan.

 

I-am oferit fiicei mele planul „Prietenia Altucher”: Aici sunt doar două reguli. 1. Sari peste colegiu. Îi voi plăti orice își dorește pentru un an. 2. Trebuie să publice o carte de eseuri (pentru că eu cred că este un scriitor bun cu potențial).

 

Ea a spus „nu”.

 

I-am spus lui Ryan. El a zis că sunt terminat.

 

„Realitatea este că ai fost terminat încă de la început, pentru că este vorba de fiica ta, deci este deșteaptă.” Toți copiii sunt rebeli la 18 ani. Ei întotdeauna iau poziție opusă față de părinții lor. Doar acceptă faptul că ești terminat.”

 

 

2. MIT: Este o investiție în viitorul tău

 

Ryan: „Ca părinte, cred că trebuie să îți ajuți copiii nu doar luând decizii educaționale bune, dar și ajutându-i să ia decizii financiare bune.”

 

„Nu este o decizie financiară grozavă pentru cineva la 18 ani, care chiar nu știe ce își dorește să facă atunci când se va maturiza, să intre în datorii pentru ceva care poate sau poate să nu fie ROI.”

 

Există alte opțiuni… Fiecare job necesită ca aptitudinile să fie antrenate. Chiar dacă ai o diplomă de la facultate, tot mai ai nevoie de studiu.

 

Am fost la colegiu pentru știința computerelor. Apoi, masteratul. Iar când m-am angajat, ei nu știau ce să facă cu mine. Nu eram la curent cu actualizările. Am fost nevoit să mă pun la punct cu ceea ce aveam nevoie.

 

La fel se întâmplă și astăzi.

 

Uitați-vă la Facebook. Dacă faceți un curs de social media marketing astăzi, până la data la care veți absolvi, tot ceea ce veți fi învățat va fi de domeniul trecutului. Au schimbat algoritmul acum câteva săptămâni. Și probabil că îl vor schimba din nou. Ceea ce înseamnă că multe afaceri sunt deja în urmă.

 

Așadar, dacă veți investi timp pentru a ști mereu ce sunt aceste schimbări, veți avea abilitatea de a pivota.

 

E o investiție viabilă.

 

 

3. MIT: Diplomă = Succes

 

„O diplomă de la facultate nu este o premisă pentru succes sau fericire în viață”, spune Ryan.

 

Și are dreptate. Mulți dintre oamenii de succes pe care îi cunosc nu au fost la facultate.

 

Este greu să încetezi să mai crezi ceva ce ți-a fost spus toată viața. De aceea mulți oameni s-au supărat atunci când Pluto nu a mai fost considerată planetă.

 

Convingerile sunt idei. Iar ideile sunt moneda viitorului. Dacă ideile voastre sunt bazate pe un vechi mod de gândire, ideile vor fi atât de… vechi.

 

„Perspectiva care a fost prezentată noilor generații – aceeași care mi-a fost prezentată și mie, și probabil și vouă - «Mergi la facultate. Vei găsi un loc de muncă mai bun», pur și simplu nu este viabilă.”

 

Dacă dorești să ai succes trebuie să îți petreci măcar 1% din zi făcând ceea ce iubești să faci. Apoi combină acel lucru cu altceva ce iubești. În curând vei fi cea mai bună și de succes persoană de la acea intersecție.

 

 

P.S. – Aceasta este noua promisiune

 

Nu poți avea încredere în orice guvern, bancă sau instituție educațională. Orice instituție care face bani când tu împrumuți.

 

Își vor face reclamă, „investește în tine”, și-ți vor împrumuta bani.

 

Sunt astfel proiectați încât să facă bogatul mai bogat și săracul mai sărac.

 

Mai bine alege varianta asta: reinventează-te!

 

Lumea se schimbă rapid. Acum câțiva ani nu aveam tablete sau smartphone-uri. Acum miliarde de oameni au aceste lucruri.

 

Acum câțiva ani nu aveam motoare de căutare. Acum oricine are toate informațiile din lume la îndemână.

 

Mulți oameni fac bani din aceste lucruri… reinventează-te și vei face și tu.

 

 

Astăzi: ai nevoie să înveți noi lucruri, să antrenezi noi practici, să încerci noi cariere.

 

Toți oamenii pe care i-am avut invitați la podcast, artiști de succes, miliardari, astronauți, sportivi, scriitori, antreprenori, inventatori, s-au reinventat pe ei înșiși, iar și iar.

 

Nu există nicio excepție în rândul celor 200 de invitați pe care i-am avut.

 

Aceasta este noua perspectivă.

 

 

Gazda acestui podcast, James Altucher, este autorul volumelor „Alege-te pe tine însuți. Fii fericit, fă milioane, trăiește visul”, „Puterea lui NU. Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundență și fericire”, „Alege-te pe tine însuți: Poveștile”. 

 

 

Comentarii (0)

Scrie un comentariu