Viața e frumoasă!
Au spus-o cei care au cunoscut ororile lagărelor naziste sau tratamentele abjecte la care erau supuși deținuții din închisorile comuniste, au spus-o supraviețuitorii de pe Titanic, au spus-o poeții care au îndurat cele mai mari suferințe din cauza trădărilor în dragoste, au spus-o oamenii care s-au îmbolnăvit de boli cumplite sau cei care s-au zbătut întreaga viață în sărăcie și lipsuri și o spun în fiecare zi toți cei care vor să vadă mereu doar partea luminoasă a vieții.

Adică, acei oameni care realizează zi de zi și clipă de clipă, că, într-un univers infinit, în care sălășluiesc șiruri nesfârșite de galaxii, cu miliarde de sori și miliarde de planete și nenumărate stele, comete, quasari, găuri negre și meteoriți, viața noastră nu reprezintă decât o clipire. O secundă infimă în care noi trăim drame, dezamăgiri, pasiuni intense, revelații, temeri profunde, succese majore, certuri uriașe, împăcări scăldate în lacrimi, indiferențe dureroase, etc. Iar la sfârșit, după atâta zbucium, vine o moarte pe care nu suntem niciodată suficient de bine pregătiți să o acceptăm și să-i spunem direct în față zâmbitori: „Ai câștigat! Ia-mă. Oricum am făcut cam tot ce se putea face, omenește posibil într-o viață de om.”
Câți dintre noi vor putea să își abordeze astfel propria moarte?
Câți dintre noi trăiesc conștienți că secunda aceasta din univers care ne este rezervată doar nouă se poate sfârși în orice clipă și de aceea nu avem niciun motiv să lăsăm prejudecățile, temerile, complexele, lipsa încrederii și a stimei de sine, stresul, neliniștea, grijile, să ne împiedice să trăim exact cum ne dorim și să transformăm toate visurile pe care le avem, fără excepții, în realitate?
Din păcate, sunt din ce în ce mai puțini cei care înțeleg că în viața aceasta trebuie să ne raportăm doar la noi înșine și la ceea ce putem face pentru cei de lângă noi. Alegând în schimb să ne raportăm în mod eronat la lume și la toate nenorocirile care se întâmplă în mod constant în ea, nu vom reuși niciodată să fim liniștiți, calmi și fericiți și să ne ocupăm suficient de mult și de bine de propria viață. Pentru că lumea va fi mereu, privită astfel, un amalgam de războaie, pandemii, cutremure și tot soiul de alte nenorociri care te umplu de teamă și de apatie și nu te mai lasă să-ți trăiești din plin secunda de nemurire.
Pe de altă parte, dacă ai fi conștient că nu poți opri cutremurele, pandemiile și războaiele și că nici nu are rost să îți faci griji din cauza lor și ți-ai vedea în continuare liniștit de viața ta, făcând toate acele lucruri care te bucură și care îți aduc satisfacții, atunci, ar dispărea toată panica indusă de lucrurile pe care nu le poți controla și te-ai simți mai relaxat și mai fericit.

Emoțiile și gândurile tale ar fi direcționate astfel în mod efcient către ceea ce contează cu adevărat pentru tine, și ți-ai putea clădi liber destinul, neîngrădit de temeri și gânduri inutile. Ai deveni astfel un om cu o capacitate stranie de a fi plin de viață și creativ în orice moment. Ai deveni un „ciudat” al zilelor noastre pentru că ai fi incredibil de normal pentru lumea nebună în care trăim și ai căpăta niște puteri aproape supranaturale pe care le au doar oamenii a căror gândire nu a fost alterată de mediu, părinți, profesori, școală, anturaj și alți factori care au puterea de a ne influența considerabil și de a ne transforma din ceea ce suntem cu adevărat în altcineva.
Vei ajunge să iubești viața în integralitatea ei. Te vei simți confortabil făcând aproape orice și nu plângându-te sau visând ca lucrurile să fi stat cu totul altfel. Vei fi entuziasmat de viață și o vei valorifica la maximum. Te vei bucura în egală măsură și de o zi ploioasă și de o zi mult prea călduroasă de vară. Te vei distra la fel de bine și într-un ambuteiaj și la o petrecere sau atunci când vei fi singur acasă. Nu te va enerva noroiul și îți va plăcea să mergi prin el acceptându-l ca pe o parte a ceea ce înseamnă să fii viu. Din același motiv îți vor plăcea deopotrivă pisicile, urșii și viermii, și alte ființe vii care nu au nicio vină de altfel că s-au născut râme sau omizi. Deși nu vei primi cu bucurie bolile, secetele, inundațiile sau alte nenorociri, nu îți vei pierde pofta de viață atunci când va trebui să le înfrunți și vei transforma acest demers în unul plăcut pentru tine.
Un alt motiv pentru care merită din plin să înveți să îți gestionezi mai bine emoțiile este că vei scăpa de sentimentul de vinovăție pe care îl nutrești de multe ori pentru întâmplări care au avut loc în trecut, conștientizând faptul că, oricât de prost te-ai simți nu poți schimba trecutul și că singurul lucru pe care poți să îl faci este să nu mai repeți aceleași greșeli în viitor.
În plus, nu vei manipula oameni reproșându-le că s-au purtat urât și nu te vei lăsa manipulat nici tu atunci când ceilalți te vor acuza de același lucru. Nu îți vei face griji în situații care pe alții îi înnebunesc, vei învăța să îți păstrezi o doză sănătoasă de independență în toate relațiile și să trăiești foarte bine fără aprobarea sau laudele celor din jur. Vei deveni ciudat de imun la părerile altor persoane și aproape că nici nu îți va păsa dacă nu le va conveni ceva din ce ai spus ori ai făcut. Vei fi direct și sincer, vei spune întotdeauna ceea ce gândești și nu vei suferi vreodată din pricina a ceea ce a spus cineva despre tine. Vei vedea partea amuzantă chiar și în cele mai solemne situații și nu vei mai trece prin viață ursuz și încruntat. Te vei accepta așa cum ești fără să te mai plângi de nimic, iar simplitatea, lipsa de pretenții, naturalețea și onestitatea vor intra în ADN-ul tău pentru generații la rând.
Stima ta de sine va fi neștirbită indiferent de cât de urât se vor purta cu tine cei din jur. Superficialitatea nu-ți va mai sta în fire niciodată și vei face bine pentru a te simți bine. Fiind orientat spre interior, vei ști că nu are niciun rost să îi consideri pe alții vinovați pentru felul cum ești tu. Te vei bucura de o autodisciplină de invidiat și datorită lipsei de nevroză organizațională, vei fi mult mai creativ. Vei fi dornic mereu să înveți ceva nou, nu te vei plictisi niciodată și nu îți va fi frică să dai greș. Vei învăța să asculți părerile celorlalți și vei recunoaște că este inutil să încerci să îi convingi să fie așa cum ești tu. Vei învăța ca după ce ai căzut să te ridici, să te scuturi și să continui să trăiești.
Privind în urmă la lunga listă de mai sus, pare că învățând să îți controlezi gândurile și emoțiile îți poți transforma viața în cea mai frumoasă experiență la care ai fi putut spera vreodată.
Însă, pentru a ajunge la un asemenea nivel de autocontrol, e nevoie de exercițiu, de curajul de a începe să te comporți altfel și, mai ales, de o motivație puternică.
Zonele tale eronate, cartea de debut a lui
Wayne Dyer și una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile îți va oferi atât curajul de a începe să te comporți diferit, cât și motivația pentru a persevera și a transforma acest mod de a te comporta într-o obișnuință. Asta pentru că zonele tale eronate sunt toate acele aspecte ale vieții tale care te împiedică să atingi succesul și fericirea. De aceea, autorul îți arată pe tot parcursul acestei cărți cum să îți recunoști zonele eronate și care sunt cele mai eficiente metode pentru a le extirpa.
Cartea te va ajuta să îmbrățișezi un nou mindset, care te va conduce spre succes și spre îndeplinirea celor mai îndrăznețe visuri ale tale.
Dar mai întâi, te va ajuta să îți conștientizezi propriile zone eronate, furnizându-ți liste comple ale comportamentelor care denotă:
• nevoia acută de a primi aprobare de la alții;
• dezaprobarea de sine;
• faptul că nu te consideri responsabil pentru ceea ce simți;
• tendința de a te raporta exagerat la trecut;
• obișnuința de a te scuza, în loc să îți asumi riscuri ori să încerci să faci mai mult și mai bine;
• sentimentul de vinovăție;
• tendința de a-ți face griji inutile;
• un conformism dus la extrem;
• câteva comportamente tipice pretenției de a avea dreptate întotdeauna;
• înclinația spre tergiversare;
• dependența de cei din jur sau faptul că încurajezi persoanele din jurul tău (copii, soț/soție, iubit/iubită, etc) să devină dependenți de tine;
Vei înțelege astfel că inteligența nu se măsoară în rezultatele obținute și în diplomele pe care le deții, ci în capacitatea ta de a fi fericit și împăcat cu tine însuți și vei deprinde:
• Noi perspective de gândire;
• Modalități de a te iubi mai mult și de a te accepta exact așa cum ești;
• Mai multă încredere în tine și curajul de a te ghida după propriile tale principii, fără a avea nevoie de aprobarea unui terț;
• Câteva strategii pentru eliminarea lui „trebuie“ din viața ta;
• Câteva strategii pentru a scăpa de îngrijorare și de teama exagerată de necunoscut;
• Strategii specifice pentru a elimina nevoia de aprobare;
• Strategii pentru a te elibera de trecut și a elimina convingerile nimicitoare;
• Metode pentru a scăpa de sentimentul de vinovăție;
• Strategii pentru a înțelege și a gestiona misterul și necunoscutul;
• Modalități pentru a renunța la insistența inutilă de a se face dreptate;
• Tehnici pentru a combate obiceiul de a amâna mereu lucrurile care pot să te facă fericit;
• Strategii pentru a renunța la furie;
• Un plan pentru a te elibera de dependența de alți oameni;
• Strategii pentru a nu te mai purta ca un stăpân al copiilor tăi, ci ca un adult care își ajută copiii să gândească singuri, să-și rezolve singuri problemele și să capete încredere în sine.
Unul dintre motivele pentru care mulți dintre noi nu reușim să obținem mai multe de la viață și oricât ne-am strădui, simțim că ceva, ceva, tot nu merge, este faptul că, de multe ori, nici măcar nu ne dăm seama unde greșim, ce e în neregulă cu noi și care sunt motivele pentru care, în loc să dăm un impuls vieții noastre nu reușim nimic mai mult decât să îi mai punem o piedică.
Pentru toți aceia care s-au regăsit în rândurile de mai sus, Wayne Dyer a creat odată cu „Zonele tale eronate”, o oglindă sinceră în care se pot privi pentru a afla adevărul despre ei înșiși.
Privindu-se așa cum sunt cu adevărat, și nu așa cum s-au mințit ani la rând că ar vrea să fie, milioane de oameni din întreaga lume au reușit să își extirpe zonele eronate și au îmbrățișat noi modalități de a trăi. Nu întâmplător, această carte s-a vândut în peste 33 de milioane de exemplare și continuă să se vândă la fel de bine și astăzi la aproape 50 de ani de la prima publicare.
Te invit să comanzi cartea aici:
Și să reții că:
„Trăind prezentul în așa fel încât să găsești împlinirea, vei ajunge și tu unul dintre acești oameni (n.r: lipsit de zone eronate), în loc să fii un simplu observator al lor. Eliberarea de zonele eronate este un demers absolut fermecător. Poți urma această cale începând chiar de acum – dacă vrei cu adevărat!” (Zonele tale eronate, Wayne Dyer)
Leave a Comment