În amonte: Pornește în căutarea soluțiilor înainte să apară problemele

(0) Scrie o recenzie

e-Book PDF - 978-606-913-956-1
e-Book Mobi - 978-606-913-957-8
e-Book ePub - 978-606-913-958-5

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
34,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

În amonte: Pornește în căutarea soluțiilor înainte să apară problemele/ Upstream: The Quest to Solve Problems Before They Happen de Dan Heath definește eforturile „în amonte” ca fiind acele acțiuni pe care le întreprindem cu scopul de a preveni problemele înainte să apară sau, dacă, prevenția eșuează, pentru a reduce în mod sistematic răul provocat de acele probleme. Așadar, această carte este o pledoarie pentru a schimba lumea prin prevenție și nu prin încercări de a repara lucrurile atunci când, de multe ori, e prea târziu. Dan Heath îți oferă în acest sens în volumul de față o serie de soluții și exemple din care să te inspiri. 


De altfel, motivul scrierii acestei cărți a fost chiar acesta: „în ciuda faptului că avem la dispoziție un spectru larg de soluții pentru problemele omenirii, în general ne-am restrâns la o zonă foarte mică: zona răspunsului. Reacționăm, reacționăm, reacționăm.” spune Dan Heath în debutul acestei cărți.


Însă am putea face mai mult decât atât? Bineînțeles, consideră autorul.


În loc să reacționăm, am putea să acționăm înainte de a fi prea târziu. Am putea face mai mult ca societate în general pentru a preveni abandonul școlar și bolile; pentru a preveni agresivitatea în rândul copiilor și adolescenților, dar și consumul de droguri; pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate; pentru a preveni infracțiunile; accidentele de mașină; decesele survenite prin înecare în rândul copiilor, criminalitatea, dezastrele naturale, poluarea aerului, infracțiunile cibernetice, etc. Iar acestea sunt doar o parte dintre problemele exemplificate în această carte. De aceea, dacă lucrezi în domeniul sănătății, al educației, în administrație sau în domeniul ordinii publice, dacă ești activist de mediu sau un simplu cetățean responsabil, această carte îți va furniza niște idei valoroase care cu siguranță te vor determina să iei inițiativa.


DAN HEATH și fratele său, Chip, au scris patru bestselleruri New York Times: „Idei cu lipici”, „Schimbarea”, „Puterea momentelor” și „Ia decizii bune!”. Dintre acestea, primele trei titluri enumerate au apărut în limba română la Editura ACT și Politon. Heath este cercetător în cadrul centrului CASE al Universității Duke, unde antreprenorii care luptă pentru cauze sociale găsesc susținerea de care au nevoie. Locuiește în Durham, Carolina de Nord. Cărțile fraților Heath s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare în toată lumea și au fost traduse în 33 de limbi.


Cartea de față este împărțită în trei secțiuni care urmăresc:


Cele trei forțe care ne opresc să prevenim problemele. 


Cele șapte întrebări fundamentale la care ar trebui să răspundă liderii din amonte. Tot aici vom analiza câteva eforturi de prevenire care au avut succes, cât și câteva care au eșuat, descoperind strategiile care au funcționat și obstacolele la care trebuie să fim atenți. 


Gândirea „mult în amonte”: Ce faci atunci când te confrunți cu o problemă care nu s-a mai întâmplat niciodată (și care s-ar putea să nici nu se mai întâmple vreodată)?



SECȚIUNEA 1: Cele trei bariere din calea gândirii în amonte


Cele trei obstacole care ne împiedică să prevenim apariția problemelor sunt:


1. Ignorarea problemelor

Procentul ridicat de accidentări în rândul sportivilor profesioniști, rata mare a abandonului școlar în școlile publice americane, hărțuirea sexuală a femeilor la locul de muncă în anii 1960 – 1970, numărul ridicat de nașteri prin cezariană din Brazilia, toate aceste probleme, și multe altele, au putut fi rezolvate în momentul în care oamenii nu au mai închis ochii la ele și au acționat, luând măsuri în direcția rezolvării lor. 


Studiile de caz din această secțiune a cărții ne arată cât de ușor este să schimbăm cursul evoluției lucrurilor atunci când alegem să nu mai ținem ochii închiși și să evadăm din capcana ignorării problemelor, conștientizând faptul că uneori ajungem să ne obișnuim atât de mult cu anormalul încât îl tratăm ca pe ceva normal.


Tot aici ne familiarizăm cu fenomenul „orbirii din neatenție” în care ne concentrăm atât de mult pe o anumită sarcină încât ajungem să ignorăm detalii importante care au legătură cu ea.


2. Lipsa de asumare

Introducerea obligativității scaunului auto pentru copii a salvat mii de vieți, însă până s-a ajuns la această măsură alți copii nevinovați au trebuit să moară. Află întreaga poveste de aici, dar și cum o companie mare producătoare de mochete a reușit să diminueze amprenta asupra mediului a afacerii la 0 după ce a devenit conștientă de impactul negativ al acesteia asupra mediului înconjurător. Liderul acestei afaceri, a demonstrat astfel că putem produce bunuri în mod sustenabil cu condiția să ne dorim acest lucru și să avem bunăvoința să ne depășim indiferența și autosuficiența, nu pentru că cineva ne cere acest lucru, ci pentru că putem și ne dorim acest lucru.


3. Viziunea în tunel


Viziunea în tunel este o trăsătură specifică unui număr îngrijorător de mare de indivizi. Scuzându-ne că nu ne putem ocupa de un anumit lucru acum, tindem să amânăm la nesfârșit să luăm măsuri pentru a preveni un rău mai mare. În schimb, atunci când suntem amenințați că un lucru sau altul reprezintă o mare urgență, ne găsim imediat timpul necesar pentru a ne ocupa.

Observăm astfel cum omenirea a înțeles să reducă folosirea spray-urilor în momentul în care s-a demonstrat că acest obicei este în mare parte vinovat pentru subțierea stratului de ozon. Vedem cum apropierea termenului limită de plată a facturilor ne face să ne grăbim să efectuăm plățile și cum, în general, atunci când avem o mulțime de probleme, nu mai încercăm să le rezolvăm pe toate, ci ne rezumăm doar la cele mai importante chestiuni. Viziunea în tunel înseamnă astfel să nu ne mai facem planuri pe termen lung, să nu mai avem strategii pentru a ne stabili prioritățile, și să rămânem captivi în gândirea pe termen scurt, gândirea impulsivă. Iar cu o astfel de gândire nu vom reuși niciodată să prevenim problemele.



SECȚIUNEA 2: Șapte întrebări pentru liderii din amonte


Cunoașterea răspunsului la cele șapte întrebări care vor fi dezbătute în secțiunea de față a cărții ne-ar putea ușura tuturor viața și, chiar mai mult decât atât, ne-ar putea-o face mult mai bună. Iată care sunt acestea:


1. Cum să reunești oamenii potriviți?


Abuzul de droguri, alcool și țigări al adolescenților islandezi a determinat autoritățile din această țară să ia măsuri pentru combaterea acestora la sfârșitul anilor 90. Află din această secțiune ce măsuri au luat și cât de mult s-a micșorat numărul adolescenților care consumă droguri, alcool și țigări în această țară în decurs de 20 de ani și de ce țări precum Spania, Chile, Estonia și România au preluat și ele aceste metode.


Tot aici vedem cum s-a reușit reducerea drastică a deceselor cauzate de violențele domestice în rândul femeilor într-un micuț orășel american cu ajutorul unei echipe potrivite, dar și cum a fost rezolvată problema persoanelor fără adăpost dintr-un alt orășel cu ajutorul programului „locuința prioritară”.


2. Cum să schimbi sistemul?

Rolul muncii în amonte este de a reduce probabilitatea apariției problemelor și, din acest motiv, ea trebuie să culmineze cu schimbarea sistemului. Pentru că sistemele sunt sursa acestor probabilități. Schimbarea sistemului reprezintă schimbarea regulilor care ne guvernează sau a culturii care ne influențează. Vom vedea astfel aici cum s-a reușit, prin schimbarea sistemului rezolvarea inechităților legate de sănătate din 14 cele mai afectate comunități din California și câte măsuri și schimbări a presupus acest demers.


3. Cum să găsești un punct de sprijin?

Reducerea criminalității din Chicago de la începutul anilor 2000 este studiul de caz care îți va arăta ce înseamnă să identifici în mod eficient un punct de sprijin. Tot aici te vei convinge de faptul că atunci când poți identifica cu exactitate un grup de oameni care provoacă probleme serioase în mod repetat, îți poți permite să cheltui o mică avere pentru a-i ajuta. Deoarece, asta reprezintă de fapt cheia către o comunitate mai sănătoasă, o societate mai sănătoasă, o națiune mai sănătoasă și, prin urmare, o economie mai sănătoasă.


4. Cum să primești din timp semnale de alarmă în legătură cu o problemă?

Uneori, semnalele de alarmă timpurii fac minuni: pot preveni prăbușirea lifturilor, pot diminua pagubele unor cutremure mari sau renunțarea clienților la un abonament. Alteori însă, pot face mai mult rău decât bine, așa cum a fost în cazul „epidemiei” de cancer tiroidian din Coreea de Sud. Vedem aici cum a gestionat Coreea de Sud epidemia de cancer tiroidian din anii 2000, dar și cum alarmele false nu ar trebui ignorate niciodată atunci când este vorba despre posibile atacuri armate în școli.


5. Cum să îți dai seama dacă ai succes?

Falsele victorii, în toate formele lor, pot păcăli pe aproape oricine – chiar și pe (sau în special pe) cei care obțin aceste „succese”. Abia atunci când le analizezi îndeaproape poți observa fisurile – semnele care separă succesul aparent de cel real. De aceea, consideră autorul, tehnicile de măsurare joacă un rol esențial pentru evaluarea corectă a succesului.


6. Cum să eviți efectele negative?

Nicio schimbare nu e ușoară și nu ne poate garanta faptul că va conduce la rezultatele scontate. Uneori, din păcate, schimbarea poate conduce la indezirabilul „efect de cobră” care constă în obținerea rezultatului opus celui scontat. Trebuie să recunoaștem însă că fără experimentare omenirea nu ar fi înfăptuit multe dintre lucrurile pozitive de care se poate bucura astăzi. Descoperă tot aici cât de important este feedbackul prompt și de încredere pentru a experimenta cu succes.


7. Cine va plăti pentru ceea ce nu se întâmplă?

Investim prea puțin în serviciile și politicile benefice pentru sănătatea oamenilor, care previn dezvoltarea bolilor și reduc numărul accidentelor și al morților premature. Tocmai de aceea sumele cheltuite pentru tratarea bolilor sunt exorbitante. La fel se întâmplă și cu lucrurile din casă pe care în loc să le întreținem corespunzător, le lăsăm să se strice. E cât se poate de evident astfel că tot noi plătim, însă mult mai mult decât dacă am preîntâmpina problemele, pentru lucrurile la care preferăm să închidem ochii pentru o lungă perioadă de timp.



SECȚIUNEA 3: Departe, în amonte


În această secțiune a cărții, Dan Heath lasă în spate problemele pe care de obicei le putem preveni, precum abandonul școlar, oamenii străzii, bolile, infracționalitatea, poluarea și altele, și abordează acele amenințări îndepărtate și improbabile care în general nu pot fi prevenite, precum uraganele, atacurile cibernetice asupra unei rețele informatice, sau distrugerea umanității de către noile tehnologii. Vom vedea așadar aici ce eforturi în amonte putem depune în aceste situații mai speciale.


Este vorba mai exact de modul cum a fost gestionată eroarea Y2K, care amenința să afecteze sistemele informatice mondiale la data de 1 ianuarie 2000, odată cu trecerea în noul mileniu; despre modul în care reușesc (sau nu) autoritățile americane să preîntâmpine pagubele unor uragane catastrofale precum Katrina și cum se pregătesc pentru ca de la an la an consecințele uraganelor să fie din ce în ce mai mici; dar și despre cum putem preîntâmpina consecințele tentativelor de infracțiuni cibernetice de tipul phishing-ului, de exemplu. O altă problemă dezbătută aici este aceea a posibilității ca masele să poată avea acces în viitor la metode de distrugere în masă și ce consecințe dezastruoase ar putea avea acest lucru. Aflăm totodată că există un departament pentru protecție planetară și ce eforturi depune acesta pentru siguranța vieții pe Pământ.


Finalul cărții este o invitație pentru fiecare dintre noi să ne trăim viața în amonte și să încercăm să lăsăm în urma noastră o lume mai bună. Prin urmare, te invit să meditezi la întrebările pe care ți le adresează autorul în finalul acestei cărți care poate schimba la propriu lumea și să iei o decizie:


„Dar cum poți înainta și tu în amonte? Gândește-te la problemele din viața ta pe care le ignori. Despre ce probleme ai ajuns să accepți că sunt inevitabile, dar care, de fapt, sunt departe de a fi așa?”


Caută soluții la probleme înainte ca ele să apară! Și, după cum vei vedea în această carte, s-ar putea să constați ulterior că problemele tale nu sunt doar ale tale și că, soluțiile tale îi pot ajuta și pe ceilalți. Așadar, fă un bine. Oferă soluții pe care lumea le poate împrumuta de la tine!

Mai mult
Detalii produs
ISBN: 9786069139561
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor