Ghid pentru o viață trăită cu credință. Ediția a II-a

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-630-303-225-2

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

Oferta expiră în:

eBook
25,73 Lei PRP:34,30 Lei Salveaza 25%
Adaugă la favorite

Descriere

Ghid pentru o viață trăită cu credință / A Guide to Confident Living de Norman Vincent Peale este lectura care te va ajuta să depășești obstacole mentale precum anxietatea, teama, sentimentul de inferioritate sau gândirea negativă, pentru a avea succes și a fi fericit. Cartea îți oferă câteva principii fundamentale ale succesului și fericirii care, după cum mărturisește autorul, nu au fost formulate de el, ci reprezintă chiar principiile fundamentale pe care le regăsim în Biblie. Ceea ce aduce nou însă această carte este faptul că te va îndruma CUM să le folosești într-o manieră practică, adaptată omului modern, pentru a-ți revitaliza viața și a-ți îndeplini cele mai mari dorințe.


Dr. Norman Vincent Peale (1898–1993) a fost unul dintre cei mai influenți clerici pe care i-a avut America, activând în paralel ca orator, scriitor și pastor al bisericii Marble Collegiate din New York, pe care a slujit-o timp de 52 de ani. 


Precursor al gândirii pozitive, cea mai notabilă carte a sa se intitulează „The Power of Positive Thinking / Puterea gândirii pozitive”, pastorul Peale a transmis în cele 46 de cărți ale sale mesaje de încurajare pline de înțelepciune pentru o societate aflată în derivă. Acestea au devenit atemporale, fiind cum nu se poate mai potrivite pentru vremurile pe care le trăim. Filosofia sa își are originile în copilărie, când s-a confruntat cu o zdrobitoare lipsă de stimă de sine. Acesta este și motivul pentru care a afirmat la un moment dat că: „E important să te placi pe tine însuți. Din moment ce trebuie să petreci atât de mult timp cu persoana ta, trebuie să ai și niște satisfacții pe urma acestei relații”. 


Nu întâmplător, milioane de oameni, de la vedete și oameni de afaceri, la lideri și președinți de stat s-au inspirat din învățăturile lui pentru a-și clădi o viață mai bună. Pentru meritele sale deosebite, în 1984 a fost distins de președintele Ronald Reagan cu Medalia prezidențială a libertății. 


Cartea este împărțită în 13 capitole după cum urmează:


Capitolul I: O nouă perspectivă asupra unei căi vechi de a-ți descătușa puterile


Când ai stat ultima oară în liniște? Dar în liniștea unei biserici, rugându-te? Autorul îți aduce aminte în acest capitol să faci asta și să profiți de acea formă de energie care se degajă când stai în liniște într-o biserică pentru a găsi răpunsuri la problemele care te preocupă, pentru a alunga grijile și pentru a primi puterea lui Dumnezeu. Asta pentru că: atunci când omul își deschide mintea spre spiritul nelimitat al puterii care umple Universul, aceasta îl va pătrunde și pe el. Iar acea putere este însuși creștinismul despre care Norman Vincent Peale spune că:


„E terapie profundă, care poate pătrunde până în inima unei persoane sau a unei societăți (care însumează un amalgam de indivizi) ca să distrugă centrii infecțioși, să creeze nuclee vitale, să transforme și să ofere o nouă energie – într-un cuvânt, să recreeze.”


Citește aici poveștile emoționante ale oamenilor care au reușit să depășească diverse probleme mergând la biserică și rugându-se în liniște și convinge-te că și tu poți scăpa de probleme dobândind putere spirituală.


Capitolul II: Nu ține supărările în tine


Oamenii din zilele noastre sunt mai tensionați, mai nervoși, mai temători și mai anxioși decât în trecut, de aceea mulți dintre ei dezvoltă diferite complexe și nevroze. Nu întâmplător „cozile” la consiliere psihologică s-au mărit din ce în ce mai mult, din dorința indivizilor de a scăpa de problemele care le apasă pe suflet. Iar aceasta este o practică foarte bună din moment ce problemele sufletești ajung să ne îmbolnăvească la un moment dat și trupul. Însă de ce oamenii uită că și preoții îi pot ajuta la fel de bine să depășească problemele sufletești, ca și un bun consilier?


În plus, un preot bun te va ajuta să te ierți pentru păcatele înfăptuite și să depășești sentimentul de vinovăție cu care mulți dintre noi ajungem de multe ori să trăim întreaga viață, simțindu-ne nefericiți și neîmpliniți. Destăinuie-te și totul îți va părea apoi mult mai ușor. Argumentul cel mai credibil în acest sens ți-l oferă autorul în acest capitol:


„A fost stabilit deja că nervozitatea, furia sau ura pot stimula anumite secreții în organism și pot tulbura funcționarea corectă a sistemului fizic. Vina poate afecta omul într-o manieră similară. Medici de renume au demonstrat teoria conform căreia ura și resentimentele cauzează probleme fiziologice clare, iar aceste concluzii sunt susținute de o mulțime de rezultate de laborator, disponibile publicului. Pur și simplu, nu poți lăsa otrava cauzată de vină să îți rămână în minte și, în același timp, să fii fericit și productiv.”



Capitolul III: Cum să scapi de complexul de inferioritate


Vei fi uimit să descoperi în acest capitol straniile forme pe care le iau de cele mai multe ori complexele de inferioritate și cât de multe pierdem în viață când le cădem victime. Dar autorul este convins că fiecare dintre noi își poate depăși aceste complexe atât timp cât nu se lasă copleșit de sentimentul înfrângerii. Iar sentimentul înfrângerii arareori îi cuprinde pe cei care au tărie morală și credință. Credința că Dumnezeu veghează asupra noastră ne dă o energie extraordinară în fața căreia până și cele mai adânc înrădăcinate complexe de inferioritate pălesc. Descoperă aici exemplele celor care au experimentat acest lucru pe cont propriu și convinge-te singur de forța credinței!



Capitolul IV: Cum să-ți găsești echilibrul în viață


Trăim într-o lume agitată, în care fiecare se dă peste cap să facă mai mult, să ajungă la timp, să rezolve totul, dar în același timp mâncăm prost, ne odihnim puțin, ne stresăm mult. În aceste condiții nu e deloc de mirare că bolile își fac de cap cu noi. 


Lecția acestui capitol este să ne stabilim un ritm și să îl menținem pe tot parcursul vieții. Sau, cu alte cuvinte, să luăm lucrurile mai ușor pentru că ulterior totul ni se va părea mai ușor. Autorul găsește tot aici o explicație pentru permanenta stare de încordare în care trăiesc cei mai mulți dintre noi, oferindu-ne totodată și soluția pentru a trăi mai relaxați: Majoritatea oamenilor sunt mereu încordați, pentru că rămân concentrați nu asupra lui Dumnezeu, ci asupra necazurilor și anxietăților personale. Așadar, reține și relaxează-te: „Energia stimulatoare vine din relaxare. Puterea vine din calm.”



Capitolul V: Cum să-ți conturezi calea spre succes


Marcus Aurelius, cel mai înțelept om din Roma, a spus: „Viața noastră este ceea ce gândurile noastre fac din ea.“ Ralph Waldo Emerson, cel mai înțelept american, a zis: „Omul este ceea ce gândește întreaga zi.“


Capacitatea de a raționa este una dintre cele mai importante aptitudini ale noastre, iar ideile de succes ne pot asigura un trai frumos și liniștit. Dar de unde vin ideile de succes? Cum apar ele? în lumea gălăgioasă în care trăim? Cum ne putem educa mintea astfel încât să adopte doar gândurile pozitive și să evite gândurile negative care ajung în cele din urmă să ne alcătuiască lumea? 


Norman Vincent Peale ne oferă aici răspunsuri la aceste întrebări alături de o serie de exemple de indivizi care au învățat să găsească liniștea mentală și echilibrul chiar în mijlocul acestei lumi agitate în care trăim. Așa cum au reușit ei, la fel de bine poți reuși și tu!



Capitolul VI: Rugăciunea – cea mai puternică formă de energie


„Cea mai puternică formă de energie pe care o poate genera cineva este rugăciunea. Rugăciunea, precum radiumul, este o formă de energie luminoasă care se autoregenerează.“ - Alexis Carrel


Pastorul Peale ne amintește aici că suntem parte din natură și din Dumnezeu și că, pentru a reuși cu adevărat în viață, trebuie să fim în armonie cu natura și cu Dumnezeu. Iar legătura cu Dumnezeu nu poate fi menținută decât prin rugăciune. Din păcate, mulți oameni au eliminat rugăciunea din viața lor, ceea ce este o omisiune tragică, pentru că procedând astfel, ne asumăm să purtăm întreaga greutate și povară a vieții. 


Pastorul te îndrumă aici cum să te rogi pentru a păstra acea legătură simplă cu Dumnezeu care îți oferă puterea ca, indiferent de dificultățile, necazurile, durerile, tragediile și deșertăciunile care îți vor ieși în cale, să te ridici mereu deasupra lor cu capul sus.



Capitolul VII: Uită de eșecuri și mergi înainte


Este timpul să uiți și să ierți. Să uiți de nenorocirile care s-au abătut vreodată asupra ta, să uiți de colegii ranchiunoși sau de cine știe ce lucruri neplăcute ți s-au mai întâmplat. Asta pentru că supărările ținute timp îndelungat și ura intensă formează obstacole impenetrabile în calea energiei care curge printr-un om.


Pastorul Peale ne aduce aminte în acest capitol despre uitare și iertare, de faptul că, simplul efort de a adopta o atitudine plină de bunăvoință față de o altă persoană, te ajută să uiți de nedreptăți. Mulți oameni ajung să se simtă mizerabil distrugându-și orice posibilitate de a fi fericiți în viitor, doar pentru că nu uită insultele, ironiile sau nedreptățile. Amintește-ți așadar că pentru a putea să mergi înainte trebuie să uiți.



Capitolul VIII: Cum să te eliberezi de temeri


Cu toții avem temeri. Unele sunt normale, altele se instalează atât de confortabil în mintea noastră încât nu mai putem scăpa de ele și ajung să ne îmbolnăvească. Dar te-ai gândit vreodată câte lucruri ai fi putut face dacă temerile pe care le nutrești nu ți-ar fi pus piedică?


Pastorul Peale ne propune în acest capitol o alternativă la frică, și anume, credința. Pentru că atât timp cât credința noastră în Dumnezeu este vie, nu vom fi niciodată înfrânți de temeri. Și mai mult decât atât, ne oferă un medicament împotriva fricii care a funcționat deja pe o mulțime de oameni și pe care ți-l recomandă și ție. Dar poate nici nu ai nevoie de el atâta timp cât știi că: „Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii și al dragostei și al înțelepciunii.“ 



Capitolul IX: Puterea și eficiența pot fi ale tale


Religia creștină este un mecanism puternic, dar mulți dintre noi nici măcar nu suntem conștienți de acest lucru. Acest verset din Biblie, aparținându-i Sfântului Evanghelist Marcu ne amintește însă că credința are o extraordinară proprietate vindecătoare și o forță care generează putere: „Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea.“  Și tot Biblia ne spune prin vocea lui Iisus că: „Dacă veți avea credință... nimic nu va fi vouă cu neputință.“ și că „Cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu, și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.“  Așadar, poate că telechinezia nu ține deloc de paranormal, ci doar de mintea noastră... Povestea unui alcoolic care a renunțat la obiceiul de a bea descoperind că are o credință mai puternică decât acest 

obicei este  cu adevărat impresionantă și te va convinge că și tu poți depăși probleme chiar mai grave cu ajutorul credinței.



Capitolul X: Cum să eviți supărările


„O minte liniștită nu poate fi dezorientată sau înspăimântată, ci trece prin bune și prin rele în propriul ritm, așa cum un ceas își continuă ticăitul în mijlocul furtunii.“ - Robert Louis Stevenson


Dacă cineva ne-ar comanda să ne facem griji, am găsi motive să ne îngrijorăm și să ne temem în fiecare secundă. Din fericire, nimeni nu ne va cere asta niciodată. În schimb, mulți dintre noi facem acest lucru din oficiu, fie că este cazul, fie că nu. În felul acesta ajungem uneori copleșiți de griji, ne îmbolnăvim, suntem agitați și nervoși și nu știm ce să mai facem ca să ne regăsim echilibrul. Dar te-ai întrebat vreodată cum fac ceilalți de sunt mereu calmi și liniștiți? Crezi că ei nu au griji? Nu există om care să nu aibă griji... Și atunci? De ce unii ne dăm de ceasul morții copleșiți de griji, iar alții trec prin viață liniștiți de parcă grijile nici nu ar exista? 


Ei bine, cei pe care îi vezi tu mereu liniștiți au înțeles probabil că nu putem controla totul și că e bine să ne încredem că Dumnezeu ne va ajuta să depășim orice dificultate. Odată ce vei fi înțeles asta, nu îți vei mai face griji niciodată...



Capitolul XI: Cum să ai o căsnicie fericită


„În principiu, există doar o regulă pentru fericirea conjugală și întemeierea unei familii unite, iar aceasta este atmosfera religioasă care trebuie să existe în casă.”


Când vine vorba de căsnicie și cum să o facem să reziste cât mai mult timp, pastorul Peale ne atrage atenția că una dintre nevoile partenerilor de care uităm adesea să ținem cont este aceea de a fi apreciați. Dacă ne-am aminti mereu de acest lucru, multe dintre problemele de cuplu ar dispărea. Tot aici vei citi despre poveștile unor cupluri divorțate sau în prag de divorț care arată că religia practicată personal și în familie este cel mai bun răspuns la problema fericirii conjugale. Sfaturile referitoare la cum poți avea o căsnicie fericită pentru cât mai mult timp vor prinde bine oricărui cuplu și le vor ajuta să depășească cu bine momentele mai dificile.


Capitolul XII: Cum să faci față suferinței


„În noaptea morții, speranța vede o stea, iar iubirea care ascultă poate auzi foșnetul unei aripi.“ - Ingersoll


Moartea face parte din viață. Este până la urmă doar una dintre etapele ei. Dar atunci când cineva apropiat părăsește această lume, de ce ne simțim sfâșiați de suferință? Ne întoarcem în acele momente la întrebări banale precum: Ce este moartea și ce presupune mai exact ea? Dar răspunsurile sunt foarte vagi în lipsa unei educații religioase solide. 


În acele clipe trebuie așadar să ne amintim de unul dintre adevărurile fundamentale ale creștinismului, și anume că: ceea ce pare a fi moarte, nu este moarte deloc. Iisus Hristos nu vedea moartea așa cum o vedem noi, pentru că stând aplecat deasupra trupului unei fetițe, a zis: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme.“; iar când a ajuns la familia îndurerată a lui Lazăr, le-a spus: „Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc.“  


Citește poveștile emoționante din acest capitol, dar și modul în care pastorul Peale vede moartea, iar moartea nu ți se va mai părea niciodată un lucru atât de îngrozitor.



Capitolul XIII: Schimbă-ți gândurile și vei schimba totul


„Noi singuri forjăm lanțurile pe care le purtăm în viață.“ - Charles Dickens


Toți marii înțelepți, din Antichitate și până azi au susținut importanța gândirii pozitive pentru a ne putea bucura de pace interioară, fericire și putere. Cu toate acestea, mulți dintre noi au tendința ca atunci când dau de greu să cadă cu ușurință pradă gândurilor negre, uitând că de fapt existența noastră nu este alcătuită din împrejurările în care ne aflăm, ci de gândurile pe care le nutrim. 


Patorul Peale ne amintește așadar că nu suntem cine credem că suntem și că în mod cert devenim ceea ce gândim. De aceea, e suficient uneori să ne schimbăm gândurile pentru a schimba lumea în care trăim. Reține lecția acestui capitol și trăiește conform ei în fiecare zi:


„Învață arta de a trăi. Practică-ți religia. Gândește-te la bucurii, nu la tristețe.”

Mai mult
Etichete:  #spiritualitate
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-225-2
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Detalii despre autor